ziemniak - 9653 przepisów (strona:65/644)

Puree selerowo – ziemniaczano- jabłkowe 195

Ziemniaki łączone w puree z innymi warzywami to smaczny dodatek do II dań .Można w ten sposób podkreślić walor potrawy , nadać jej nutki egzotycznej lub po prostu urozmaicić zwykłe danie jadane zawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej(...)Czas : 30 minut Składniki : ¼ selera 4 średnie ziemniaki 1 jabłko 1 łyżka masła ¼ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżeczka soli 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Obrać i umyć ziemniaki, seler i jabłko. Pokroić w kawałki wielkości ćwiartki ziemniaka. Zalać wodą , osolić . Ugotować do miękkości. Odcedzić .  Utłuc jak na normalne puree z dodatkiem masła i śmietanki . Postawić garnek na małym gazie

Buniabaje w kuchni
Kuchnia ukraińska. Co o niej wiemy? 65

Kolejną zupą która jest równie znana jest kapuśniak zaporoski przyrządzany z kiszonej kapusty na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Jest smaczny i sycący. Zupa ta podawana jest z ziemniakami lub chlebem. Ciekawostką może być informacja, że było to jedno z ulubionych dań kozaków ukraińskich. Ostatnią zupą, która jest dobrze znana jest również solianka, którą przygotowuje się z połączenia kwasu(...)pietruszki i koprem. Podstawą jest bulion przygotowywany z kilku rodzajów składników bazowych np. różnych odmian mięs. Popularnym daniem jednogarnkowym jest zdecydowanie żarkoje, czyli mięso głównie wieprzowe zapiekane jest z ziemniakami i cebulą w glinianym naczyniu. Dodatkiem do niego jest tylko sól, pieprz i liść laurowy, a cały sekret smaku tkwi w sposobie przyrządzania. Trzeba mięso piec długo i powoli

ProstePesto.pl
Pieczone spiralki ziemniaczane :) 146

lubi ziemniaki ten polubi też ten przepis :) Ja to warzywo lubię, jednak nie jadam go za często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku(...)Pasują dobrze do obiadu, ale także jedzone samodzielnie.  Składniki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek sól himalajska  pieprz czarny Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie zetrzyj na krajalnicy spiralnej Brava (Delimano). Przełóż do miski, dłuższe części poprzecinaj, dodaj oliwę (w zależności od ilości ziemniaków, średnio 2-3 łyżki) oraz przyprawy.Wymieszaj. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw

Zdrowie na języku :P
Pierogi ruskie 200

pyszne ruskie pierogi! Smacznego:) Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Pi erogi ruskie Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu(...)linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie:              Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 130

nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :)   Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 3 cebule (białe lub czerwone) 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy na 2 łyżkach masła do momentu(...)zmięknie.                  Ziemniaki przekładamy do miski. Do blendera wkładamy ser oraz przesmażoną cebulę, blendujemy do połączenia się składników. Ser przekładamy do ziemniaków, dodajemy sporo soli i pieprzu. Gotowe!       Naleśniki ziemniaczane: 400 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju

Cooking Monster
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 170

Czerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam(...)porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry z sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż do zupy. Odkładamy do miseczki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Odkładamy do osobnej miseczki. Cebule obieramy, grubo siekamy. Lądują w kolejnej

Karo in the Kitchen
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 357

KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW GOTOWANYCH Te kotleciki sprawdzają się zawsze i wszędzie. Można je jeść na ciepło jak i na zimno, z dodatkami bądź bez i z przeróżnymi sosami. Ja dzisiaj proponuję bazyliowy sos, bo zdrowy i wyrazisty do tego typu kotlecików. Do przygotowania kotlecików można wykorzystać również ziemniaki z dnia poprzedniego, jeśli nam zostały w lodówce. To danie to fajny(...)jestem zagorzałym zwolennikiem. Myślę, że jeśli nie znaleźliście jeszcze tego dania w swoim codziennym menu, to od teraz to się zmieni ;) KOTLECIKI ZIEMNIACZANE: ( dla 4 osób) 800g- 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko ok. 4 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Masło klarowane/ inny tłuszcz do smażenia SOS BAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii

Calzonella.com
Pieczone ziemniaki do obiadu - ze śmietaną, serem i koperkiem 1761

Ziemniaki z wody czy puree są smaczne, ale ileż można je jeść?:) Dlatego często sięgam po podobne przepisy, gdzie ziemniaki podane są w nieco innej formie. Obgotowane podpiekamy, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu.  1 kg ziemniaków 3 łyżki śmietany 12-18% 3 łyżki posiekanego koperku 50g startego, twardego sera, np. cheddar sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Ziemniaki(...)obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości. 2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, mieszamy ze śmietaną, koperkiem i serem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.  3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem około 10-15 minut, do zarumienienia

Szefowa kuchni
Kotlety z karczka jagniecego duszone z ziemniakami w sosie z pomidorami 204

potrawie. Nie przesadzona ilość przypraw i składników gwarantuje wyrafinowane danie. Sos jest wręcz do jedzenia łyżkami :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule 2 zielone cienkie papryki (nie są ostre) mała puszka pomidorów konserwowych w całości (ewentualnie w kostkę lub ostatecznie 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)duszenia uzupełniać mięso w razie potrzeby wodą. Od nas zależy ile uzyskamy sosu, a sos jest naprawdę pyszny :) Mniej więcej na ok. 20 min przed końcem duszenia mięsa obrać ziemniaki i pokroić je w spore podłużne kawałki. Podobnie marchewkę: przekroić marchewkę na pół i następnie w spore podłużne kawałki. Dodać połowę ziemniaków i marchewkę do mięsa. Dodać też malutką gałązkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ziemniaki faszerowane słonecznikiem 205

znacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem.  Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie smakuje.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 10 sztuk): - 10 ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - olej/masło klarowane - sól, pieprz do smaku 1. Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni

Smakuje zdrowo
Marchewka z fasolą 166

Składniki: 4 marchewki 2 garście fasolki szparagowej 1 ziemniak masło, sól, cukier Przygotowanie: Marchew i fasolkę umyć, marchew i ziemniaka obrać, a fasolkę pozbawić końcówek Marchew i ziemniaka pokroić w kostkę, a fasolkę podzielić na mniejsze kawałki Składniki wymieszać w garnku, zalać ciepłą wodą tak by były nie końca zanurzone, posolić i gotować po przykryciem do miękkości W trakcie gotowania(...)dodać łyżkę masła, ewentualnie lekko posłodzić Jak dla mnie to pyszny dodatek np. do schabu smażonego inaczej. Ziemniaka dodaję po to by nie robić zasmażki, ziemniak podczas gotowania "rozleci" się i wg mnie jest

Proste Potrawy
Ziemniaki ala młode 130

zrobić młode, śliczne, malutkie ziemniaczki, kiedy brak pod ręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu gdy chcę ładnie podać obiad. Sprawdzają się również jako dodatek do sałatek. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła łyżka oleju szczypiorek sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem(...)owoców) zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować( lecz nie rozgotować) odcedzić. Polać roztopionym masłem z olejem i posypać zieleniną. Z pozostałych części ziemniaków zrobić puree

Tradycyjna Kuchnia
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 176

elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek(...)małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy

My Chcemy Jeść
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 188

oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem(...)ąższem do dołu. Na ziemniakach układamy ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z termoobiegiem. Pomidorki koktajlowe myjemy, nacinamy płytko od góry na krzyż, zamaczamy w oliwno-cytrynowej mieszance i rozkładamy między ziemniakami. Wszystko skrapiamy pozostałą oliwą z sokiem i ziołami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania