ziemniak - 9653 przepisów (strona:65/644)

Ziemniaki faszerowane słonecznikiem 221

znacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem.  Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie smakuje.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 10 sztuk): - 10 ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - olej/masło klarowane - sól, pieprz do smaku 1. Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni

Smakuje zdrowo
Marchewka z fasolą 189

Składniki: 4 marchewki 2 garście fasolki szparagowej 1 ziemniak masło, sól, cukier Przygotowanie: Marchew i fasolkę umyć, marchew i ziemniaka obrać, a fasolkę pozbawić końcówek Marchew i ziemniaka pokroić w kostkę, a fasolkę podzielić na mniejsze kawałki Składniki wymieszać w garnku, zalać ciepłą wodą tak by były nie końca zanurzone, posolić i gotować po przykryciem do miękkości W trakcie gotowania(...)dodać łyżkę masła, ewentualnie lekko posłodzić Jak dla mnie to pyszny dodatek np. do schabu smażonego inaczej. Ziemniaka dodaję po to by nie robić zasmażki, ziemniak podczas gotowania "rozleci" się i wg mnie jest

Proste Potrawy
Ziemniaki ala młode 144

zrobić młode, śliczne, malutkie ziemniaczki, kiedy brak pod ręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu gdy chcę ładnie podać obiad. Sprawdzają się również jako dodatek do sałatek. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła łyżka oleju szczypiorek sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem(...)owoców) zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować( lecz nie rozgotować) odcedzić. Polać roztopionym masłem z olejem i posypać zieleniną. Z pozostałych części ziemniaków zrobić puree

Tradycyjna Kuchnia
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 195

elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek(...)małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy

My Chcemy Jeść
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 228

oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem(...)ąższem do dołu. Na ziemniakach układamy ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z termoobiegiem. Pomidorki koktajlowe myjemy, nacinamy płytko od góry na krzyż, zamaczamy w oliwno-cytrynowej mieszance i rozkładamy między ziemniakami. Wszystko skrapiamy pozostałą oliwą z sokiem i ziołami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego

Karo in the Kitchen
Zupa serowa 169

kuchenki, pora zachęcić ich do choćby wspólnego gotowania. Ugotujcie sobie zupę serową, a najlepiej podwójną porcję, odgrzewana jest chyba jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę - 1,5 szklanki mąki - 1 niepełną  szklankę ciepłej wody - 250g białego twarogu - ew. łyżkę śmietany Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, zalewam(...)około 2 litrami zimnej wody, robię oczywiście porcję na dwa dni. Kiedy stawiam ziemniaki do zagotowania, kroję boczek w drobną kostkę, babcia robiła podobno z wędzoną słoniną, u nas rzadko można ją zdobyć. Wystarczy boczek, najlepiej surowy wędzony. Kroję także cebulkę. Gdy ziemniaki się gotują, boczek powolutku wytapia się na bardzo niewielkim ogniu, pora z mąki i ciepłej wody zagnieść

I tu będę miała takie te
Niedziela w kuchni 161

mąki z ciecierzycy, ze świeżym szpinakiem (nie blanszowanym) oraz z dodatkiem sera mozzarella. Zwykła zapiekanka ziemniaczana z piersią kurczaka i passatą oraz truskawkowe babeczki. Zapiekanka prostsza niż prosta. 4 ziemniaki i dwie polędwiczki z piersi kurczaka lub indyka, szklanka passaty. Ziemniaki i mięso kroimy na cienkie plastry. Szkło żaroodporne lub formę wykładamy ziemniakami, następnie układamy warstwę mięsa i znowu ziemniaków(...)razy (lub więcej). Ostatnia warstwa należy do ziemniaków, na które wylewamy passatę i posypujemy dowolnym serem. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach i zalewamy truskawkową galaretką. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy drugą, ale w o połowę mniejszej ilości wody, a następnie mieszamy

Kucharzyca
3 sposoby na najlepsze frytki 14266

jedne frytki są lepsze, a inne nie. 1. Frytkownice, rondle czy piekarnik, czyli technika smażenia Ojczyzną frytek jest Belgia i tam, gdy rodziła się nowa kulinarna tradycja serwowania ziemniaków, oryginalnie smażone były we wrzącym wołowym łoju, pokrojone w plastry. Kłopot w warunkach domowych polega na tym, że trzeba jednorazowo zużyć sporą ilość oleju i mieć odpowiedni garnek (nie za wysoki(...)push({}); uzyskania pożądanego koloru. Frytkownice elektryczne ułatwiają kontrolę ciepłoty oleju i nie dopuszczają do jego przegrzania czy przypalenia z uwagi na wbudowany termostat. Jeśli natomiast tłuszcz jest niedostatecznie nagrzany, ziemniaki nadmiernie go wchłaniają. Łatwiej tego uniknąć, używając frytkownicy, gdyż w odpowiednio gorącym oleju frytka tworzy osłonkę, dzięki której nie przepuszcza tłuszczu i tylko mięknie wewnątrz. Jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu będą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kopytka ze szpinakiem 179

Kopytka to moje pierwsze danie jakie samodzielnie przygotowywała, chociaż ziemniaków nie gotowałam. Babcia mi składniki przygotowała i z ukrycia mnie obserwowała. Wcześniej już jej pomagałam, więc co nie co wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam(...)tradycyjne, a wewnątrz szpinakowe. Kształtem się pobawiłam i całkiem je zmieniłam. Na świeżo, gotowane smakują znakomicie, ale na drugi dzień, podsmażone na masełku - wyśmienicie :)   Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 4 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki chili, 100 g świeżego szpinaku, ponadto: sól

Moniki Smakołyki
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję" 187

przepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami. Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać mąki. Składniki - proporcje na 3-4 osoby 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu) 4-6 ząbków czosnku 2 jajka bułka tarta do panierowania podsmażona na złoty kolor cebulka lub ulubione zioła - tymianek, rozmaryn, cząber albo(...)około 0.5 szklanki mleka tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle) sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku  Sprzęt tłuczek do ziemniaków  łyżka do lodów Przygotowanie Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek. Dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijna zupa grzybowa 132

Składniki na zupę:   0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa),   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli,   mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków)     Wykonanie zupy:   Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy(...)wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i   wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz.   Następnie dodajemy śmietanę do zupy. Gotujemy kilka minut i gotowe.   Wykonanie klusek:   Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy

Passion of Cooking
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 152

dziś żądna byłam typowo mięsnego smaku; i choć nie lubię zamykać się na jeden rodzaj kuchni, należę do osób, które na zawsze pozostaną miłośnikami typowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem różnych aromatycznych przypraw – takie roślinne odpowiedniki mają różne wcielenia, dlatego nie sposób się nimi(...)znudzić. Można na przykład przyrządzić zrazy. Koniecznie z tłuczonymi ziemniakami i jeżeli o mnie chodzi, z kiszoną kapustą. Jestem przekonana, że te słodko-słone zawiniątka z nutą kolendry od razu skradną Twoje serce. Roślinne kotlety zagęścisz dodając do nich na przykład kaszę manną, zmielone płatki owsiane lub po prostu bułkę tartą. W przypadku tej ostatniej wskazane jest, aby przygotowywać

Roślinna - blog wegański
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 186

których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu, praktycznie całkowicie wypieczonych z tłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez(...)ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy

Karo in the Kitchen
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 212

tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte, a w żaden sposób nie straciły na walorach smakowych. WAŻNA SPRAWA - KURKUMĘ ZAWSZE ŁĄCZYMY(...)mniej lub bardziej ostro), przygotowywanych ilości jedzenia (u mnie 4-osobowa rodzina), itd. Na koniec pokażę Wam moje dzisiejsze kurkumiano-pieprzne kluski :) Z 10 średnich ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, 1/4 części mąki ziemniaczanej, no i zestawu kurkuma + pieprz wyszło mi 47 pysznych, żółciutkich kluseczek, które nie wiem, czy jeszcze można nazwać śląskimi? ;) Edit: dokładniejszy przepis dla tych, którzy jeszcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 218

amatorów w Polsce. Wkrótce pojawi się post, w którym opowiemy Wam ze szczegółami tę przygodę. W 40 w pierwszej konkurencji robiliśmy majonez, a w drugiej mieliśmy do dyspozycji: 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek Żeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym. Zgadnijcie czego nie można robić z puree(...)pewno NIE ubijać mikserem, to się kończy bardzo źle, już wiem z własnego doświadczenia - właśnie tak odpadłam z programu. Ziemniaki mnie zmiażdżyły. Głupota, ale co zrobić. Już nie było blenderów, dlatego tak wyszło.  Jednak oprócz nieszczęsnego puree znalazły się placki z cukinii, które były smaczne. :)  Tutaj link do filmiku. Dlatego postanowiłam w domu jeszcze raz spróbowałam zrobić

Gotowanie, czyli hobby dla każdego