liście laurowe3 -4 gałązki tymiankułyżka masła1 łyżeczka mąkipieprz1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowejświeży szczypiorek do dekoracjiprzygotowaniePrzygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek, podsmażać na małym ogniu aż się lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar(...)tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać i smażyć przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę (2 x 2 cm). Włożyć
Stare GaryNiestety jestem miłośnikiem fatalnych, niezdrowych chipsów. Mogłabym je podgryzać przez cały dzień. Dlatego jak tylko zobaczyłam ten przepis , zrzuciłam się do pracy. Czipsy zrobiłam z jednego średniej wielkości młodego ziemniaka. Wyszły super. Porcja w sam raz na małą przegryzkę. Jedyny problem to wielkość mikrofali - nie mam niestety stojaka który pozwoliłby wstawić równocześnie 2 lub 3 porcje. Ale może to lepiej(...)mniej zjem.składnikiśredniej wielkości ziemniaksóldowolne, ulubione przyprawytrochę oliwy - najlepiej spraypapier do pieczeniaprzygotowanieZiemniak umyć, osuszyć, można obrać. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniak na jak najcieńsze plasterki. Ważne aby były jednakowej grubości. szklaną wkładkę z kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć plasterki ziemniaka, tak aby na siebie nie zachodziły. Lekko skropić każdy oliwą, posolić, ewentualnie
Stare Garydzisiaj zrobić na obiad, tak żeby się nie narobić?' :)Zadajecie sobie czasami takie pytanie?'Hmmm... są ziemniaki, jest szpinak...... mam, zapiekanka!'Na tak niewielki wkład pracy jest baaardzo smaczna :)Polecam!* ziemniaki- 1/2kg* szpinak- 1/2 kg* cebula- 1 szt* czosnek- 2 ząbki* ser feta (u mnie kozia)- 200g* jajka- 3 szt* kremówka- 250ml* ser (u mnie kozi)- kilka plastrów* przyprawy: sól(...)pieprz, tymianek, szczypiorekWcześniej, w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki (mają być półmiękkie).Pokroić cebulę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek pokrojony w plaseterki i zaraz potem szpinak.Podsmażać do momentu, aż szpinak zwiędnie, posolić i popieprzyć.Jajka roztrzepać ze śmietanką.Formę posmarować oliwą i na spód wyłożyć ziemniaki pokrojone w plastry (moje mają ok 1/2cm grubości), następnie szpinak, pokrojoną w kostkę
Kraina Miodem Płynącalisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc)3-4 ziemniaki1 cebula1 zabek czosnku0,75-1 l wywaru warzywnegosolpieprzgalka muszkatalowa 2 lyzki masla gheejogurt grecki lub kwasna smietana Wykonanie:ziemniaki umyc,obrac i pokroic w gruba kostke.Obrac cebule i czosnek.Rozdrobnicw garnku rozgrzac maslo,wrzucic pokrojna cebule i przysmazyc bez zrumieniania.Dolozyc ziemniaki z czosnkiem i caly czas mieszajac lekko zrumieniczalac bulionem warzywnem i gotowac(...)okolo 15-20 minut,az ziemniaki beda miekkiew miedzyczasie przygotowac czosnek niedzwiedzi.Umyc,oberwac ogonki.pokroic na mniejsze kawalki i zmiksowac.Kilka listkow zostawic do przybrania zupygdy ziemniaki beda miekkie,wywar przy pomocy blendera zmiksowac na gladki kremdodac sol,pieprz,odrobine galki muszkatalowej i zmiksowany czosnek niedzwiedzi.Juz nie gotowacna talerzach przybrac kleksami smietany i pokrojonym w cieniutkie paseczki listkami zielonego czosnku i kwiatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A,że nie musi być wcale takie zwykłe przedstawiam trzy warianty.Przepis podstawowy:1 kg mączystych ziemniaków2 łyżeczki soli 250 ml mleka30 g masłaswieżo zmielona gałka muszkatałowaPrzygotowanie:ziemniaki obrać(...)umyć,pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości.Zalać zimną wodą,dodać sól i gotować 20 minut do miękości podgrzać mlekoziemniaki odcedzić i ubijać tłuczkiem do ziemniaków dodając porcjami mleko.Ziemniaki powinny być dobrze ugniecione,bez grudek.Na końcu dodać masło i zmieloną gałkę muszkatałową oraz ewentualnie sól do smaku.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawsze przygotowuję wszystkiego za dużo… a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!Składniki na kotleciki rybne(...)łyżek jogurtu naturalnegoposiekany koperek (ja użyłam mrożonego)2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, sok z cytrynyMieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę.Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny
UgotujmyTo.plsosie, a na wierzchu z puree ziemiaczanym. Proste i smaczne danie. Postanowiłam jednak troszkę to danie urozmaicić i pokolorować Do sosu mięsnego dodałam pomidorów z puszki, a do ziemniaków ziół. Wyszło bardzo aromatyczne, kolorowe danie, które strasznie trudno było sfotografować… i to jedyna wada tego dania. Jeśli zaś idzie o przygotowanie zapiekanki z mięsem, to można zmniejszyć oczywiście ilość(...)mleka2 łyżki masła2 puszki pomidorówpęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka)6-7 ząbków czosnku0,5 szklanki wody/ bulionusól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Przecisnąć przez praskę.2. Opłukane zioła zmiksować z 3 ząbkami czosnku (można dodać trochę oliwy, żeby łatwiej się miksowało) Zmiksowane zioła dodać razem z miękkim
UgotujmyTo.plPrzetestowałam mnóstwo przepisów na placki, jednak wiele z nich nie spełniło moich oczekiwań. Na idealne placuszki zbiera się szereg czynników, natomiast jednym z podstawowych jest odpowiedni dobór ziemniaków. Odmian jest wiele. Każda z nich znajduje swoje zastosowanie w kuchni jednak nie wszystkie nadają się na placki. Polecam wybór mączystych, niewodnistych ziemniaków, które posiadają wiele skrobi, mają jasny i sypki(...)miąższ (Typ C).Do popularnych mączystych odmian ziemniaków w Polsce należą m.in.: Bryza, Augusta, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.Poniżej znajduje się mój ulubiony i według mnie najlepszy przepis na placki ziemniaczane.Placki Ziemniaczane - Składniki: 4 duże ziemniaki2 cebulejajkołyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka mąki pszennejsól pieprzPlacki Ziemniaczane - Sposób przygotowania:Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce
Słodka Stronawraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :)A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo(...)palcami. Powinno wyjść dość sypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić.Masa ziemniaczana:około 1 kg ziemniaków,3 jajka,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,boczek wędzony - ilość według uznania,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 pęczek koperku.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane
Codzienna kuchnia niecodziennaBiałe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek. Składniki: -ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -1/2 kg pieczarek -2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej -przyprawa warzywna -sól -pieprz -olej Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach(...)Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła. Ziemniaki mielimy w maszynce. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy. Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części
Maminek kulinarnyCzym jest fuśka? To dla nas danie - wspomnienie z dzieciństwa - zawsze kojarzone z wiosną i latem. Fuśka lub prażucha ziemniaczana to ugotowane ziemniaki, utłuczone na gorąco z mąką pszenną. Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko. Składniki: -1 kg ziemniaków -10 łyżek mąki pszennej -15 dkg wędzonego boczku Na chłodnik: -1/2 l jogurtu(...)naturalnego lub zsiadłego mleka -pęczek rzodkiewki -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy chłodnik. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na skwarki. Ugotowane ziemniaki odsączamy
Maminek kulinarnyZapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki miękkiego masła Przygotowanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzymilimetrowej grubości (najlepiej za pomocą krajalnicy). Wrzucamy do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, musztardą i solą. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego
Smakowity Blog Kulinarnypiekę, C. gotuje - taki panuje podział zajęć w naszym domu. Gdy C. robi obiad, troszkę pomagam - obieram ziemniaki, gotuję ryż, kroję marchewki czy mięso, mieszam sos w garnku. Ustawiam minutnik. A potem zmywam, a C. wyciera naczynia. Oboje uważamy to za sprawiedliwy system, nikt nie narzeka i nie ma obiekcji. Jeśli C. pracuje po południu, dzień wcześniej zazwyczaj robi(...)był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje jej wyjątkowości - koniecznie musi spróbować, póki jest jeszcze ciemno i zimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzechipsami serowymiSkładniki:(na 4 porcje)1 kalafior1 pietruszka3 ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnku1,5 l bulionu1,5 łyżki masłasólpieprzserowe chipsy:200 g ostrego żółtego sera3 ziemniakisólpieprzdodatkowo:świeży tymianekNajpierw przygotować chipsy:Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki(...)pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące.Przestudzić na blasze, przełożyć na talerz.Pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrać czosnek.W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka, chwilę podsmażać. Dodać warzywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzezeszłym roku chciałam ją przygotować, ale dynia mi się skończyła. Bo tu, moi drodzy, potrzeba dyni w kawałku! Trzeba pokroić ją w kosteczkę, i wrzucić do garnka z ziemniakami. A później nie miksować, tylko podawać właśnie taką - zwykłą zupę z kawałkami warzyw. Do tego plasterki usmażonego na chrupko bekonu, i można się delektować wyśmienitym obiadem.Tutaj małą dygresja - na zdjęciu bekonu(...)skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:200 g bekonu w plasterkachDynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory
Pożeraczka, czyli raz adobrze