ziemniak - 9653 przepisów (strona:535/644)

Młoda kapusta zasmażana 219

Sezon na młodą kapustę trwa, nie umiem przejść obok niej obojętnie. W mojej kuchni króluje bigos z młodej kapusty i gołąbki. Ale obowiązkowo do młodych ziemniaków robię kapustkę zasmażaną. Jest pyszna! Chyba nie muszę nikogo namawiać do spróbowania? Składniki : * główka młodej kapusty * sól i cukier do smaku * 2 łyżki masła * łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Kapustę drobno posiekać i obgotować

Magiczne Życie Marty
Piernik z marchwi 499

łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki) - z 5dag cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia - margarynę rozpuścić i przestudzić Jak przygotować karmel? Cukier wsypujemy do rondelka

Smakołyki Bereniki
Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym 2245

Post Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Grochówka. Zupa grochowa. 387

Post Grochówka. Zupa grochowa. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. 281

resztą masy. Wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam ok. 1h w 170 stopniach, początkowo pod folią. Na ostatnie 10 minut zdjęłam ją, by wierzch się dopiekł. Podałam na obiad, do ziemniaków; resztę wykorzystałam do pieczywa, na zimno. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Zmiany. 181

czym dodałam koncentrat pomidorowy. Kiedy zaczął bulgotać, wrzuciłam kostkę mięsną, dolałam odrobinę wody. Przykryłam i dusiłam ok. 10 minut na średnim ogniu. Nadaje się do pieczywa, ryżu bądź ziemniaków. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 193

kapryśna jesień! Zimne poranki, ciepłe południe, deszczowy wieczór i chłodna noc. Wcześniej słońce się chowa za chmurami, a liście już się złocić zaczynają. Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 226

powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 883

pozbycie się z lodówki resztek lub pojedynczych porcji, np. mięsa, których nikt już nie chce zjeść. Przypomina sałatkę jarzynową, ale dzięki temu, że nie musimy czekać na ugotowanie ziemniaków, chyba, że ktoś takowe ma z poprzedniego obiadu, jedynie chwilę dłuższą zabierają jajka. Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję inną wędlinę, mięso, czy to, co akurat w lodówce jest

W kuchni Karmel-itki
LIEBSTER BLOG. 184

tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak jadłam niemalże wszystko, prócz szpinaku i krupniku. Dzisiaj smaki znacznie

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z TRUSKAWKAMI. 171

który powstanie, odparowuję. Dodaję w międzyczasie ocet balsamiczny i bazylię. Kiedy płyn  w większości odparuje, doprawiam sola i pieprzem.  Kurczaka z truskawkami podaję, na przykład z ziemniakami z wody lub tłuczonymi w postaci kremowego puree czosnkowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 191

zresztą poinformował, gdy po swoim krótkim wykładzie, pozostali się wgapiali w niego zdziwieni. Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i  młodą włoszczyzną.   Pstrąg

W kuchni Karmel-itki
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 195

domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem. Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew, bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka. W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 261

syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem, co to latem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego. Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 176

której smażą się roladki, mieszam  delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna  warzywna sałatka / surówka.  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania