dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody, buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirazem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję. W między czasie obieram marchewki i pietruszkę. Kroję je w małą kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków. Dodaję posiekaną bazylię. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipowinna smakować, ale gwarantuję że moja wyszła znakomicie :) BOTWINKA (składniki na 3 porcje) Składniki: - pęczek botwinki (buraki i liście) - 1 duża marchewka - 1 mała pietruszka - 2 duże ziemniaki (najlepiej młode) - 2 kostki bulionowe - 3 listki laurowe - ziele angielskie (4 ziarna) - łyżka cukru - łyżka octu - sól, pieprz - łyżka mąki - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - jajko do podania Warzywa
Zgrabne Gotowaniemoich ulubionych sosów. Uniwersalny, można go jeść ze wszystkim, łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego bardzo lekki. Według mnie najlepszy do potraw z grilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :) SOS TZATZIKI - 1 świeży ogórek - 1 ząbek czosnku - 120 gram jogurtu greckiego - koperek - szczypta cukru pudru - sól, pieprz
Zgrabne Gotowaniemogą ich przełknąć. Dla mnie jest to dobry dodatek do dań, jednak nie mogę ich jeść w większych ilościach. Można je podawać w różnych formach, tak jak zwykłe ziemniaki. Mi najbardziej smakują pieczone, stąd dzisiejszy przepis. PIECZONE BATATY - 3 bataty - sól pieprz, rozmaryn - łyżka oliwy z oliwek Bataty umyć, obrać, pokroić w talarki. Doprawić i skropić oliwą z oliwek
Zgrabne Gotowanieobiadokolację i przyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają
Zgrabne Gotowaniekoniec gotowania wrzucam do sosu polędwiczki, żeby się jeszcze trochę podgrzały i po około 5 min wykładam sos na talerze. Podawać na przykład z makaronem penne, ryżem lub ziemniakami
Zgrabne Gotowanieznowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam
Zgrabne GotowanieWlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego
Zgrabne Gotowaniewaniliowy Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do puree z fasoli dodać wszystkie pozostałe składniki
coolinarnastrefa.blogspot.comdodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki
coolinarnastrefa.blogspot.comprzepisów na ciasto pierogowe. Wśród nich znalazłam przepisy na ciasto z jajkami i bez, z dodatkiem śmietany, oliwy, masła, gałki muszkatołowej, spotkałam się nawet z ciastem na bazie ugotowanych ziemniaków (pierwsze słyszę, ale z mięsnym nadzieniem, czemu nie? :)). Najczęściej dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek (w wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej przepis
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa cebulę i smażymy do jej zarumienienia. Tak przygotowany kurczaczek można podac z ryżem albo z ziemniakami. Dla zneutralizowania smaku sałatka po grecku :) Smacznego
Słodkości i nie tylkogodz 15 min Po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki i wszystko razem dusimy ok 15min Jak juz mieso jest miekkie mozna wylaczy Dobrze smakuje z ziemniakami Smacznego! Ps Nie robic z tego sosu pomidorowego tylko powinno byc geste
Klaudynkowa kuchnia