ziemniak - 9653 przepisów (strona:443/644)

Sernik królewski 233

spód można wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem

Smakowy Raj
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1626

warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Czas przygotowania: 85 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku

kulinarnyJa
Klopsiki Rybne 318

obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.       Moje posty

Słodka Strona
BIBLIOTECZKA KULINARNA: MARZEC - Klapsa czy konferencja ? czyli o tym jak jeść i nie zostać zjedzonym. 138

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dowiemy się m.in. jak przygotować:   placki ziemniaczane, naleśniki , aromatyczne pieczone ziemniaki, a także coś bardziej oryginalnego jak: zupa tajska, smażone bakłażany z pastą miso, sushi czy sałatka z wodorostów. Jednym słowem bardzo duża różnorodność.   W książce nie została pominięta także

noteskulinarnyfiga
Sałatka amarantusowo - marchewkowa z parowaru 202

czasem zjem gdzieś coś innego. Lubię od czasu do czasu wsunąć normalne mielone czy schabowego, a także inne dania :D Tak było tym razem do kotletów mielonych i ziemniaków zrobiłem amarantusowo - marchewkową sałatkę.  Składniki :  1/2 marchewki fioletowej  1/2 marchewki żółtej  1/2 marchewki pomarańczowej 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 daktyli  5 listków bazylii tajskiej

Parowar Faceta
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 313

gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos można zabielić małą ilością śmietanki kremówki, jeśli mamy ochotę. Pulpety z indyka i kaszy podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, komosą – tym co lubimy najbardziej. Czym przyprawić sos? Przyprawy: Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano Ziołowo: zioła prowansalskie + rozmaryn Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36% Indyjski: kolendra + kmin

Poezja smaku
Kurczak w sosie pieczarkowo tuflowym. 219

garnek/patelnię przykrywką i dusimy do miękkości mięsa. Kiedy kurczak jest gotowy doprawiamy całość serkiem wymieszanym z gorącym sosem do smaku. Następnie solą i pieprzem. U mnie podane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami

Malinowe Pocałunki
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 590

Pulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy

Bullio
Pierś kurczaka z porem 345

mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i  piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Sos brazylijski ostry! 182

firmy Kotanyi) pomidor pół cebuli białej szczypta soli cytryna Przygotowanie:  Do miseczki wsypujemy pół paczki papryczek chili i dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Ugniatamy tłuczkiem (do ziemniaków). Dodajemy szczypty soli i skrojonego w drobną kostkę pomidora i cebuli. Mieszamy o gotowe.  Uwaga rezultat mega ostry

Smaki Brazylii
Zupa fasolowa 240

kiedyś wspomniałam uwielbiam jeść wszelkiego rodzaju zupy. Kolejną propozycją jest prosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :) Składniki: 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem) 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka  1/2 pietruszki kawałek selera 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz sól majeranek skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała

Truskawkowa Fiesta
Bitki wołowe w sosie własnym 258

Bitki można przyrządzić na wiele sposobów, na przykład dodając do nich  grzyby . Jednak to te najprostsze, we własnym sosie, smakują mi najbardziej. Zwłaszcza podane z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki: ok. 800 g chudej wołowiny (użyłem udźca) 2 średniej wielkości cebule 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól ok. 150 g mąki Sposób przygotowania

W SMAK
Smacznie i dietetycznie, czyli cukinia w roli głównej 222

ewentualnie doprawić według uznania. Przepis na pojedynczą porcję. W razie potrzeby powiększamy proporcjonalnie do ilości osób. Idealne danie na lekki obiad, czy kolację, a także jako dodatek do ziemniaków, itp. Można je porównać do odchudzonej wersji leczo. Smacznego

Słodkie okruszki
Szczupak z warzywami 199

począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy

Taste Of My Day
Dorsz w cieście piwnym 220

tygodniu. Jednak mimo wszystko ryby nie są u nas tanie i nie wszystkich stać by je często jeść. Dzisiaj chcę Wam zaproponować dorsza w cieście piwnym. Podałam go z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Można też podać z frytkami ale wtedy jest bardziej kalorycznie. :) Ryba podana na talerzu z Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g filet z dorsz (u mnie

Ala piecze i gotuje