ziemniak - 9653 przepisów (strona:216/644)

Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 170

natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą(...)pieprzem i gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i pieczemy ok. 45 minut aż wierzch babki się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Najlepiej podzielić na 6 części, nogi, skrzydła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z botwinki (na winie) 117

Piotrek ponownie wziął się za przygotowanie botwinki, którą zawsze podawał ją z ugotowanymi jajkami i ziemniakami okraszonymi skwarkami. Tym razem zamiast octu jabłkowego, do zakwaszenia botwinki zastosował białe wino, dzięki niemu zupa z botwinki ma piękny ciemno różowy kolor. Ale dzisiaj obyło się bez jajek. Ja nawet miałam sama przygotować botwinkę, ale w końcu pokrojona botwinka wylądowała w zamrażalniku. Składniki(...)białego wina do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietany 36 % Ta letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z buraczkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hiszpańska zupa pomidorowa 160

wykorzystałam 1 litr rosołu. A Wy lubicie zupę pomidorową? Ta hiszpańska wersja zupy pomidorowej bardzo nam smakowała, jest gęsta, pożywna, bardzo pikantna i do tego aromatyczna. Podałam ją z ziemniakami, w pomidorówce to raczej rzadkie. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013 . Hiszpańska zupa pomidorowa:   SKŁADNIKI: 1 litr rosołu 2 cebule 2 ząbki czosnku 6 małych ziemniaków(...)sól do smaku kawałek kiełbasy chorizo 1 łyżka mąki W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilkę dusimy. Wrzucamy pokrojone w pół plastry ziemniaki, dodajemy paprykę i pieprz cayenne, passate pomidorową i chwilkę przesmażamy. Wlewamy rosół, dodajemy posiekany tymianek, pokrojoną w słupki kiełbasę chorizo i gotujemy ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z niewielką ilością

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 163

Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. W takie chłodne jesienne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd(...)smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak w daniach. Dodaje się też do krupniku ziemniaki, ale ja tym razem ich nie dodałam. Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku koperek jak tym razem. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Francuskie koperty z nadzieniem ziemniaczanym 120

Problemem w posiadaniu otwartego umysłu jest oczywiście to, że ludzie będą uparcie starać się wkładać do niego różne rzeczy. Terry Pratchett Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 małe ziemniaki 5 pieczarek 1 mała cebula oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, Cairo Shoarma, kurkuma, imbir, chilli Przygotowanie:      Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki opłukujemy(...)pozbywamy się nóżek i obieramy, po czym kroimy na plasterki. Podsmażamy je na oliwie, dopóki nie ściemnieją, razem z poszatkowaną cebulą. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dopóki nie zrobi się z nich gładka masa. Mieszamy je z pieczarkami, cebulą i przyprawami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (pokroiłam na 4 paski i każdy z nich na 3 części). Na środek każdego

Weganizm infantylny
Zupa curry ze szpinakiem 191

nasza ułomność. To przez nią świat wygląda tak, jak wygląda. Jest pełen strachu. Zwłaszcza przed brakiem kontroli. Zapisek własny Składniki: puszka mleczka kokosowego (400 ml) 3-4 średniej wielkości ziemniaki szpinak (ilość wedle uznania) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok wyciśnięty z 1/3 cytryny przyprawy: sól (nie jest konieczna, zależy od preferencji) pieprz ziołowy imbir curry chilli(...)Przygotowanie:      Na oliwie z oliwek podsmażamy na złoty kolor obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy imbir i curry. Po podsmażeniu zalewamy składniki wodą tak, aby wszystko pokryła i dolewamy mleczko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania

Weganizm infantylny
Zupa krem z brokułów / Cream soup from broccoli 200

Prosta w wykonaniu zupa krem zaspokoi nasz apetyt na sycący obiad oraz dostarczy nam porcję zdrowych witamin. Składniki - 1 brokuł - 1 średnia cebula - 2 – 3 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal(...)kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Posiekać cebulę, ziemniaki pokroić w małą kostkę i razem z cebulą podsmażyć na oliwie aż cebula się zrumieni. Do ziemniaków i cebuli wlać bulion. Włożyć podzielone na różyczki brokuł i czosnek przeciśnięty przez

Świat Smaku
Zupa-krem ze szpinaku 98

selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny(...)podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką. 2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie

Kulinarny Pamiętnik
Porowo - pietruszkowa zupa-krem 191

jasnozielona część), pokrojone na skos w plasterki 2 duże pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę szklanka mleka 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz posiekana natka pietruszki do podania   Przygotowanie: 1. Olej wlałam do garnka, rozgrzałam i dodałam pora(...)pietruszkę. Doprawiłam solą i smażyłam, aż por zrobił się szklisty. 2. Dodałam czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę. 3. Całość zalałam bulionem, dolałam mleko i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż ziemniaki stały się miękkie. 4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Pamiętnik
Ziemniaczana zupa krem 113

Składniki - 8 ziemniaków - biała część pora - 2 opakowania ziołowego serka topionego - słodka mielona papryka - sól, pieprz - 15 dag wędzonego boczku - pieczywo czosnkowe - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać i umyć. Pora oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plastry. Wrzucić do 1 litra wody, zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać serki i śmietanę a następnie zmiksować

Świat Smaku
Krem ze smażonych porów z migdałami 130

Rozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych. Składniki: 2 duże pory 5 ziemniaków 1 litr bulionu drobiowego śmietana 30 % 50 g płatków migdałów 6 łyżek masła sól, pieprz, cukier Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki(...)usmażyć na patelni około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać ziemniaki i chwilę jeszcze podsmażyć. Wlać gorący bulion i całość zmiksować na krem. Doprawić do smaku kilkoma łyżkami śmietany kremówki i przyprawami. Migdały uprażyć na maśle i posypać nimi zupę

wyzwania kuchenne
Split Pea Soup 198

mięso na wywar  250 g groch łuskanego  3 ziemniaki 2 marchewki kiełbasa ziele angielskie, liść laurowy majeranek, oregano sól, pieprz Przygotowanie: Groch moczyć w wodzie przez całą noc Mięso opłukać i zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę Groch opłukać, dodać do gotowego wywaru i gotować ok. 30 min. Dodać(...)ziemniaki i marchewkę i gotować kolejne 30 min.  Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i oregano Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę Kiełbasę dodać do zupy i jeszcze chwilę pogotować W trakcie gotowania groch mięknie i delikatnie zagęszcza zupę. Jednak jeśli ktoś lubi gęstą grochówkę, w trakcie gotowania można część grochu zetrzeć na sitku

bastalena
Feast of cabbage by bastalena 142

Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć). W międzyczasie przygotowałam pozostałe składniki(...)kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam do zupy

bastalena
Zielono mi... 244

takiej postaci). Pod koniec gotowania dodałam rozbełtane w 2 łyżkach wywaru żółtko. Tak zaprawioną zupę doprawiłam pieprzem do smaku.  Zupę można serwować z makaronem, kaszą jęczmienną, ziemniakami. Ja jednak na dziś wybrałam kluseczki kładzione... strzał w dziesiątkę ;) 3-4 starte ziemniaki mąka jajko sól Do ziemniaków dodałam jajko, sól i mąkę. Wszystko razem wymieszałam, a gęstość ciasta dozowałam mąką

bastalena
Kartoffelsalat czyli sałatka ziemniaczana 403

Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria .Przepisów na takie niemieckie sałatki jest sporo..a ja skorzystałam z tego ..i robiłam "na oko"..a przyprawy  do smaku..  ziemniaki ogórki kiszone cebula kostka bulionu warzywnego sól,pieprz do smaku  Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku ,aby były miękkie, ale nie rozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki(...)następnie pokroić w kostkę  średniej wielkości. Ogórki pokroić w kostkę, a cebule drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i lekko zakwasić wodą z ogórków, ale ostrożnie tak żeby nie było za bardzo słone. Dodać trochę ciepłego bulionu i zostawić na minimum 2 godziny , by składniki się przemacerowały

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania