obrus, bluzka i sama buzia oczywiście. Zrobiłam więc, knedle które z powodzeniem zmieszczą się w dorosłej buzi na raz, i zaoszczędzą prania i przebierania:) Składniki: pół kilo ugotowanych, ostudzonych ziemniaków około 2 szklanek mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru truskawki (u mnie wyszło 50 sztuk) Sposób przygotowania: Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, lub zmielić w maszynce(...)mięsa. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąką. Ilość zużytej mąki zależy wszystko od kleistości ziemniaków. Ciasto rozwałkować na 0,5 cm grubości placek. Wykrawać szklanką, bądź czymś większym jeśli chcemy duże knedle, kółka. Na kółka nakładać po jednej truskawce, zagnieść końce ciasta i wykulać dłońmi kulki. Zagotować w garnku wodę, osolić. Wrzucać
na moim stole...wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży! Składniki kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej) 6 łyżek jogurtu greckiego śmietanka kremówka(...)cukier Sposób przygotowania Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy
Pyry na GazPyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki(...)łyżki masła 2-3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 ml śmietanki 18 % do gotowania 100 g żółtego sera sól pieprz Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy
Rozpustne gotowanieProsty przepis na szybką i smaczną zupkę. Zamiast tradycyjnej szczawiowej gęsty krem z ziemniaków i szczawiu. Świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na talerzu. składniki: 600 g obranych ziemniaków 1,2 l bulionu 75 g szczawiu (listki bez ogonków) 4 łyżki śmietany kwaśnej 12% dodatki do podania kwaśna śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem(...)gotować do miękkości. Szczaw pokroić. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojony szczaw. Gotować jeszcze 10 minut. Następnie wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kwaśną śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Nałożyć na talerze, udekorować kleksem śmietany oraz jajkiem i podawać
Monia miesza i gotujealuminiową. Tak postępujemy np. z żeberkami wieprzowymi, które zwykle kładziemy na tacce owiniętej dodatkowo od góry folią aluminiową i dopiero wtedy umieszczamy na ruszcie. Co więcej, takie produkty jak ziemniaki czy nawet pomidory potrzebują wysokiej temperatury. Dlatego zwykle owijamy je szczelnie samą folią i umieszczamy nie na ruszcie, ale bezpośrednio na rozgrzanym węglu (najlepszy będzie brykiet). Ponieważ takie produkty(...)wysokości umieszczenia rusztu. Natomiast jeśli chodzi o jej dopasowanie do grillowanej potrawy, zasadniczo interesują nas temperatury „średnie”, tj. ani wyraźnie niskie, ani bardzo wysokie. Pomijam tu wyjątkowe produkty typu ziemniaki, które potrzebują wysokiej temperatury i długiej obróbki, więc są grillowane w szczególny sposób. Jeśli jednak mówimy o produktach, które zasadniczo trafiają na ruszt, ewentualnie tackę, zwykle grillujemy je nad dość
Kulinarna PokusaKrupnik to zupa, która jest przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami oraz kaszą. Niektóre osoby dodają do niej kilka suszonych grzybków. Poniższa zupa smakuje idealnie w chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki(...)łopatki wieprzowej. Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/4 kawałka selera sól, pieprz 2 listki laurowe zielona pietruszka do posypania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Do garnka wlać 2 l wody
UgotowaćBardzo popularna w Szwecji zapiekanka ,pokusa Jakuba zagościła dziś na naszym stole. Można zrobić ja w wersji ze szprotkami lub ,tak jak u mnie ,anchois. Składniki 800 g ziemniaków 2 cebule 2 małe puszki anchois 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki masła Przygotowanie Ziemniaki obrałem i pokroiłem w cienkie paski . Cebulę pokroiłem w talarki i lekko zrumieniłem na niewielkiej(...)ilości masła. Fileciki osączyłem z oliwy i drobno pokroiłem. W natłuszczonej masłem żaroodpornej formie ułożyłem warstwami ziemniaki , przekładając je cebulą i anchois i połową śmietanki. Piekłem 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C . Po tym czasie zalałem zapiekankę resztą śmietanki i piekłem jeszcze ok. 30 minut. Dolna i górną warstwą powinny być ziemniaki
R'n'G KitchenSchellera , a że ser kozi bardzo mi smakuje , pokusiłem się na wypróbowanie tego przepisu. Przyznam ,że smakuje niesamowicie. Szczególnie polecam jako lekką kolację. Składniki 4 pokrojone w cienkie plastry ziemniaki 600 ml bulionu warzywnego Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżeczka posiekanego koperku łyżeczka posiekanego szczypiorku łyżka orzeszków pinii łyżeczka miodu sól ,pieprz ser kozi Przygotowanie(...)Ziemniaki umyłem , obrałem i pokroiłem w plasterki. Włożyłem do wrzącego wywaru , gotowałem do czasu aby ziemniaki były ugotowane , ale nie były zbyt miękkie. Odsączyłem i przełożyłem na talerz. Sos : orzeszki pinii uprażyłem na suchej patelni. Składniki na sos wymieszałem , dodałem do niego uprażone orzeszki. Ser pokroiłem plasterki. Ułożyłem je na ziemniakach , polałem sosem. Podałem z bagietką
R'n'G KitchenKuchnia śląska zawsze przyciągała mnie swoim wyrazistym smakiem. Pomieszanie ziemniaków ,kiszonej kapusty i cebuli wyszło bardzo smacznie. Polecam zamiast "tradycyjnych" ziemniaków. Składniki 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej cebula łyżeczka kminku (można użyć też mielonego) łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ,ubijamy. Odciśniętą z soku i drobno posiekaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody
R'n'G KitchenTradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni polskiej" Składniki 800 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki sól dodatkowo: 2 łyżki masła Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem i zalałem taką ilością osolonego wrzątku, by je zakrywał, wsypałem kopiastą łyżeczkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 minut, ( czas zależny od wielkości, a także gatunku ziemniaków). Jeśli trzeba uzupełnić wodę(...)wlewając wrzątek. Odcedziłem i po wystygnięciu ziemniaków zmieliłem je w maszynce do mięsa. Połączyłem z jajkami oraz mąką i zagniotłem ciasto. Podzieliłem na części, na oprószonej mąką stolnicy uformowałem wałki o średnicy 2 cm. Lekko je przypłaszczyłem i pokroiłem skośnie na kawałki szerokie na mniej więcej centymetr. Ważne jest , aby robić to jak najszybciej, ponieważ im ciasto dłużej stoi
R'n'G Kitchenodczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało. Składniki 1 kg ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Śledzie(...)moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy. W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty
R'n'G KitchenPyszne chrupiące placki możemy podać jako samodzielne danie z jogurtem ,na słodko z przecierem jabłkowym lub z mięsno-pieczarkowym gulaszem. Składniki 1 kg ziemniaków cebula pęczek natki pietruszki 4 łyżki mąki (zależnie od gatunku ziemniaków) 2 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Osuszamy. Cebulę obieramy ,ścieramy i mieszamy razem z posiekaną natką. Dodajemy(...)mąkę ,jajka ,sól ,pieprz i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy starte ziemniaki ,składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 5 min z każdej strony
R'n'G KitchenTradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Znane pod nazwą LACHSPUDDING Polecam amatorom łososia. Składniki 800 g ziemniaków 400 g fileta z łososia 4 jajka 300 ml mleka sól pieprz pęczek koperku 100 g masła Przygotowanie Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki. Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu(...)przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm. Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem
R'n'G Kitchennasza propozycja na bezmięsne gołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha! Składniki główka kapusty (u nas młoda) 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 3 cebule łyżka masła łyżka majeranku mielona gałka muszkatołowa 200 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Kapustę parzymy ,zdejmujemy(...)liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca. Cebule siekamy ,szklimy na maśle. Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z ulubionym
R'n'G KitchenWielbiciele sałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni. Składniki 1,2 kg ziemniaków 3 cebule 500 g kiełbasy szynkowej 150 g korniszonów 250 g żółtego sera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach(...)osolonej wodzie. Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku podgrzałem bulion warzywny . Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem z łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem
R'n'G Kitchen