Kurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad! 600 g filetu z kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu (tu kupisz) 1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku RAFEX (tu kupisz) 200 g pieczarek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu(...)bulionu 3 łyżki koperku 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią Pieczone ziemniaczki: 300 g młodych ziemniaków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy po węgiersku Skworcu (tu kupisz) Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą do kurczaka po lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną
VioletoweKucharzenieZiemniaczki znajdują się na liście TOP5 mojego męża. Gdy w domu nie ma niczego słodkiego słyszę: "Może zrobisz ziemniaczki??" :). Idealne przekąska na Sylwestra. Dla kogo: dla fanów słodkości "na raz" dla lubiących desery bez pieczenia dla kochających bajaderki Składniki: 600g herbatników 1,5 kostki masła (300g) szklanka cukru 50g kakao 4 jajka 2-4 krople ulubionego aromatu szklanka posiekanych orzechów(...)której następnie formujemy kulki dowolnej wielkości. Gotowe kulki obtaczamy w kokosie, posiekanych orzechach lub zmielonych herbatnikach. Wkładamy do lodówki do stężenia. Z przepisu otrzymamy ok. 35 szt. średniej wielkości ziemniaczków. Przepis pochodzi z domowych zapisków
Mania Wypiekaniapopełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki z piersi indyka i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków. Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej pół dużego ogórka sałatkowego mała czerwona cebula 1/2 opakowania sosu greckiego w torebce 1,5 łyżki przegotowanej chłodnej wody 1,5 łyżki oleju sól(...)torebki, wodę i olej, aż do otrzymania emulsji. Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru. Pieczone młode ziemniaczki: Upieczenie ziemniaczków jest dziecinnie proste. Wystarczy dowolną ilość ziemniaków dokładnie wyszorować - młodych nie trzeba obierać, następnie osuszyć je z wody (np. w ściereczce), pokroić, w zależności od wielkości, w ćwiartki lub ósemki
Kuchenne zapiski EdytyDzisiaj zapraszam Was na pyszny, szybki obiad z piekarnika. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 30 minut. Zapiekane piersi z kurczaka pod serową, aromatyczną kołderką i chrupkie ziemniaczki z sałatą, to doskonała propozycja, która powinna posmakować każdemu. Do przygotowania piersi użyłam serka kremowego o smaku pesto i rukoli firmy Arla Apetina. Wzbogacił on znacząco moją potrawę, nadając całości niepowtarzalnego, aromatycznego charakteru. Obiad(...)natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut (połowa czasu z termoobiegiem). Dodatki: Równocześnie z mięsem pieczemy ziemniaczki. Obrane, osuszone i pokrojone w ćwiartki, bądź ósemki ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek i dowolnych przypraw (np. 1 łyżeczka słodkie
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pieczone pikantne ziemniaczki. Smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku(...)ostrej czerwonej papryki 1 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na ćwiartki, bądź ósemki. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Ziemniaczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem
Słodkie okruszkirazem wyzwanie rzuciła mi Arla- stworzyć smaczne danie w 30 minut. Pomyślałam, że to nic trudnego- przecież gotuję tak na co dzień. Powstały ziemniaczki zwieńczone serem Apetina z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów. Kocham dania tego typu, ale żeby i mąż był zadowolony ( jest takie powiedzenie "wilk syty to i owca cała", które doskonale obrazuję sytuację) owinęłam całość boczkiem( okazało(...)się, że to strzał w 10! Chrupiący boczek a pod nim mięciutki ziemniaczek, zioła, rozpływający się w ustach, aromatyczny ser i moje kochane suszone pomidory. Nadal czuję w ustach ten cudowny smak. To ekspresowe danie nie raz powróci na nasz stół. Polecam. Składniki: 4 młode ziemniaczki niewielkich rozmiarów 4 plastry boczku 4 bukieciki świeżego tymianku ser Apetina z ziołami
Wielki apetytUwielbiam steki. Są niesamowite! Najbardziej lubię takie średnio wysmażone, soczyste. Niebo w gębie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki. Składniki: steki ( u mnie z polędwicy wołowej), 1/2 większego pęczka natki pietruszki, garstka świeżych listków oregano, ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, szczypta suszonych płatków chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek ziemniaki, suszone płatki(...)kilka minut do odpoczęcia mięsa. Ziemniaki kroimy na połowę, każdą połowę na cztery części. Umieszczamy w misce, doprawiamy solą, papryką i chilli, polewamy oliwą i dobrze wszystko musimy wymieszać. Ziemniaczki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 30-40 minut. Natkę pietruszki i listki oregano umieszczamy w pojemniku blendera lub moździerzu, dodajemy czosnek, odrobinę soku
Plate of Joywolno Ci wychodzić z domu jak Ci się coś piecze w piekarniku, bo na obiad zleci Ci się cała ekipa strażaków, więc pilnuj swojego obiadu ;) Wracając do jedzonka, to ziemniaczki to moje ulubione Ziemniaczki Niedźwiedzie , które sama wymyśliłam kilka miesięcy temu. Uwielbiam je i ze względu na smak i fakt, że nie ma po nich dużo mycia, miseczka i niewielka(...)niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki Niedźwiedzie Wykonanie: Udka myję pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Każde nacieram solą i pieprzem, odstawiam na kilka chwil. Potem każde smaruję miodem, potem sosem teriyaki, a na końcu posypuję
Blondynka Gotujezjeść rybki :D Tym razem wybraliśmy dorsza klasycznie w panierce :) SKŁADNIKI: 2 świeże filety z forsza mąka ziemniaczana 1 jajko 1 ząbek czosnku parmezan sól pieprz olej 4 ziemniaczki rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki(...)wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek. Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min). Czystego dorsza oprószyć solą oraz obtoczyć w przygotwanej panierce, smarzyć na oleju do osiągnięcia pięknego złotego odciecia panierki. Podgotowane ziemniaczki
MarciochaKucharzyZiemniaczki łatwe i pyszne. Składniki do nich zawsze są w domu. Czemu chcieć więcej? Te ziemniaczki bardzo dobrze znam, bo są na blogu od lutego 2103 roku, moje początki, ale jakoś zapomniane takie, poza tym wpisałam je w jakiś łączony przepis, więc trudno by Wam było się do nich dokopać. Te ziemniaczki właśnie w tamtym czasie często gościły na moim
Blondynka GotujePyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). Składniki: (8-10 porcji) 2.5kg ziemniaków sól morska i świeżo mielony pieprz 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta płatków chilli (do smaku) 4-5 łyżek oleju lub oliwy(...)się gorącym olejem. Piecz przez 40-45 minut obracając od czasu do czasu. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze. Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). źródło: „Christmas with Gordon” The post Pieczone ziemniaczki z chilli
Moja Delicjażebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym. Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji. Składniki: -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -80 dkg ziemniaków i 2 małe ziemniaczki -10-15 dkg wędzonego boczku -średnia cebula -2 ząbki czosnku -1/2 szklanki wrzącego mleka -4 cieniutkie plasterki masła -sól, pieprz -słodka papryka Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej(...)wodzie i odsączamy. Boczek, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach. Małe ziemniaczki kroimy w plasterki. Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek. Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy skwarki i mieszamy. Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków. Posypujemy słodka
Maminek kulinarnySkładniki na marynatę do ziemniaczków (składniki na mieszankę o pojemności 50 ml kieliszka) : papryka słodka, papryka ostra, majeranek, natka pietruszki lub ta suszona, pieprz czarny, koper świezy lub suszony, curry, kurkuma, lubczyk, chilli, czosnek granulowany, sól 1/2 kostki masła lub 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1000 lub 1500 g młodych ziemniaczków 2 duże cebule Tzatziki(...)łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczko soku z cytryny 3-4 ząbki czosnku świeży koperek pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Skórkę z młodych ziemniaczków pozostawiamy, nie obieramy jej. Ziemniaki gotujemy z jakieś 10-15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy
ClauditteMissCookingBabcia smarowała kromki świeżego chleba. Gdy wszyscy zajęci byli pracą w polu, nie było czasu na wymyślne gotowanie, a trzeba było nakarmić pomocników. Co najlepiej pasuje do młodych ziemniaczków? Oczywiście kwaśne mleko! Skąd Karolka miała przepis na zupę z kwaśnego mleka ? Może zasłyszała od jednej z Babulinek, a może wpadła na ten pomysł robiąc domowy twaróg? Tego nie wiem(...)grudki, jak przy robieniu twarogu. Pod koniec gotowania, gdy grudki stwardnieją dodaje się zebraną z kwaśnego mleka śmietanę, szczyptę soli, sporo kminku i na koniec koperek. Do tego młode ziemniaczki. U Karolki były to zawsze te najmniejsze, najdrobniejsze, gotowane w całości ze skórką. Tylko tyle i aż tak wiele. Powstaje zupa o smaku cudownym, prostym, wyrazistym. Wspaniale smakuje na ciepło
KUCHARNIAWitamy ! Dzisiejszą propozycją na obiad będą ziemniaczki pieczone z czosnkiem, chilli oraz oliwą tymiankową a dodatkiem mięsnym są stripsy. Do przygotowania (dla 2 osób) tego dania będziemy potrzebować : Ziemniaczki : 6 ziemniaków 4 ząbki czosnku papryczkę chilli sól 2. Stripsy : pojedyncza pierś maślanka 4 łyżki mąki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka(...)smażenia wykładamy je na ręcznik papierowy w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu. Aby być pewnym ,że stripsy są wypieczone w środku możemy je wsadzić do piekarnika obok ziemniaczków na 3 minutki. Z pieczonego czosnku możemy zrobić sos czosnkowy w następujący sposób: Do miseczki wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy jogurt naturalny i odrobinę koperku, mieszamy wszystko
Wspólne smaki