Fish&Chips po mojemu 💙 czyli ryba w panierce, pieczone ziemniaczki w piekarniku i sos czosnkowy. Zdecydowanie obiad, który mogłabym jeść codziennie! Składniki na 3 porcje: Ryba: 3 filety białej ryby (jeżeli używacie mrożonej to wyciągnijcie ją tuż przed smażeniem i polejcie ciepłą wodą) Mąka 1 jajko Panko (to genialna panierka, polecam kupić ale jeżeli jej nie znajdziecie to użyjcie(...)oliwie i ziołach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. (ja piekłam 40 min., musicie kontrolować jak się pieką i ewentualnie zwiększyć temperaturę). Gotowe ziemniaczki posypujemy solą. Sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku Sól i pieprz Przygotowanie: Czosnek przeciskamy i łączymy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą
Czarnawisienkaspędzać czasu w kuchni podsyłam Wam super szybki przepis na szaszłyki z marynowanym łososiem w sosach Blue Dragon Porcja na 4 osoby Składniki: ok 200 g małych ziemniaczków ok 200 g surowego łososia 5 oscypków pomidorki koktajlowe 2 łyżki sosu Sweet Chilli Blue Dragon 2 łyżki sosu Rich Hoisin Blue Dragon sól i pieprz(...)kwadrat ok 2 cm x 2 cm, przełóż do miski, dodaj sosy i dopraw delikatnie solą i pieprzem. Wymieszaj i zostaw w lodówce na ok 12 h. Ziemniaczki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przygotuj oscypka, dzieląc go na 4 części. Szaszłyki nadziewaj na drewniany patyczek w dowolnej kolejności. Następnie grilluj na złocisty kolor
Niezły MłynekDziś chcę wam zaproponować przepis na lepenice. Super pomysł na szybki obiadek. Lepenice to tłuczone ziemniaczki z kapustą wzbogacone smażoną cebulką i boczkiem. Smaczne danie kuchni czeskiej. Bardzo smakuje jako osobne danie, ale również można podawać jako dodatek do mięs. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lepenice- składniki: 400 g kiszonej kapusty 350 g boczku parzonego 3 średnie cebule(...)zostawiamy 4 czubate boczku i cebulki razem z tłuszczem ,który się wytopił się z boczku. Do patelni dorzucamy miękką kapustę kiszoną i smażymy około 3 – 4 minuty. Do ziemniaczków dodajemy śmietanę i ubijamy na purre. Następnie dodajemy usmażoną kapustę i mieszamy. Doprawiamy również solą i pieprzem wg. uznania. Kładziemy na talerze i posypujemy szczypiorkiem . Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Olcia gotuje!Pyszna słodka brzoskwinia, słony śledź i ugotowane ziemniaczki i tyle i aż tyle, bo to w zupełności wystarczy. Sałatka ze śledziem ziemniakami i brzoskwinią to nie tylko złamanie klasycznego przepisu ale i dodanie mu nieco niecodzienności. Sałatka ze śledziem w tym połączeniu łączy idealnie wszystkie smaki, słodką brzoskwinię, słone śledzie, neutralne ziemniaki, gorzkość oliwy, pikantność świeżo mielonego pieprzu i delikatny(...)miski, dolej oliwę, popieprz do smaku i delikatnie całość wymieszaj. Serwuj z listkami roszponki. Print SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ Pyszna słodka brzoskwinia, słony śledź i ugotowane ziemniaczki i tyle i aż tyle, bo to w zupełności wystarczy. Sałatka ze śledziem ziemniakami i brzoskwinią to nie tylko złamanie klasycznego przepisu ale i dodanie mu nieco niecodzienności. Course Breakfast, Dinner
globuskulinarnyjego wyglądu, muszę je powtórzyć). Warto przygotować je na święta czy większe okazje a nawet na pyszny niedzielny obiad. Najsmaczniejsze są z sosem myśliwskim i kaszą gryczaną ale i ziemniaczki dobrze pasują. Potrzebujemy 1 kg karkówki 50 dag piersi z kurczaka 0,5kg pieczarek 2 duże cebule olej przyprawy: sól pieprz mielony papryka słodka w proszku rozmaryn suszony czosnek granulowany(...)cukierka")i wkładamy do gotującej się wody z listkiem laurowym, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i czosnkiem. Gotować ok. 45 min.na małym ogniu. Sos przygotować zgodnie z przepisem. Podawać z ziemniaczkami i sałatką z buraczków lub z pieczywem
Co w garnkach piszczyziemniaki z gzikiem. Zwykle robiłam to danie w wersji z gotowanymi ziemniakami, ale tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego No i chyba już ta wersja pozostanie ze mną zawsze. Ziemniaczki wyszły przepyszne! Bardzo polecam Wam ten przepis. Pieczone ziemniaki z gzikiem – składniki: ziemniaki, 10 sztuk, około 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, pieprzu i słodkiej(...)twarogowy oraz jogurt naturalny. Dokładnie mieszam je ze sobą widelcem. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem, czasami także dodaję olej lniany tłoczony na zimno. Gotowe, upieczone ziemniaczki podaję z gzikiem i świeżym koperkiem albo szczypiorkiem. Smacznego! Spróbuj także: indyk z porach i cukinii, pieczone warzywa z kiełbaską. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź
Natka PietruszkiPieczone w piekarniku mega pyszne ziemniaczki z chrupiącą skórką. My je uwielbiamy z masłem lub sosem czosnkowym. Świetnie też się sprawdzą podane z serkiem( gziką). 10 ziemniaków podobnej wielkości 8 łyżek mąki pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą ( nie obieramy ze skórki) Mąkę wymieszać z solą i słodką papryką. Każdy(...)ziemniak zamoczyć w zimnej wodzie i dokładnie obtoczyć z każdej strony w panierce z mąki. Widelcem lub patykiem np. do szaszłyków nakłóć ziemniaczki w kilku miejscach Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Większe pieczemy trochę dłużej. Smacznego
Andzia Pichcispory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone(...)naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier jaja ugotowane na twarde (po jednym na porcję) Chłodnik z botwinki podawać zimny z ugotowanymi jajami na twardo lub z odsmażanymi ziemniaczkami . Przechowywać w lodówce. Czytaj więcej: Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim The post Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaprzekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z “ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i “ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi “). Pieczone szparagi – Składniki: (4 porcje) 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (z końcówek zróbcie zupę(...)szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z “ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz “ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi “ źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food. Czytaj więcej: Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi
Moja DelicjaZiemniaczki w skorupce, przez innych nazywane „jak z ogniska”. Mieliście okazje spróbować? Jeśli nie, to naprawdę polecam. Podobno przedwojenny przepis więc bardzo się cieszę, że kiedyś na niego trafiłam. Ja w swojej wersji dodałam pa Artykuł Ziemniaczki w skorupce- jak z ogniska pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!votes ) Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku Pyszne, mega chrupiące, aromatyczne i banalnie proste do przyrządzenia. Jedyny haczyk w tym przepisie to tłuszcz, powinien być kaczy lub gęsi. Inaczej ziemniaki nie będą miały swojego charakterystycznego smaczku i chrupkości. To znaczy, będą chrupiące, nawet jeśli użyjesz smalcu wieprzowego, tylko inaczej, mniej spektakularnie.. No i zmieni się smak, jednak tłuszcz ptactwa wodnego(...)Serwuj dowolnie z mięsem lub sosem czosnkowym .. Moja rodzinka uwielbia je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty Pyszne nawet solo do piwa Smacznego ! Artykuł Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyWiosna to idealna pora na przepyszne zielone szparagi zawijane w boczku! Są pyszne i zdrowe. Na dodatek świetnie komponują się na obiad z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami. Pyszności! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["6-8 szparag\u00f3w(...)szparagi zrobią się miękkie. W połowie czasu smażenia warto obrócić szparagi na drugą stronę, żeby boczek był przyrumieniony z obu stron. Smocze porady: Szparagi w boczku najlepiej smakują z ziemniaczkami i jajkiem sadzonym. Pycha! https://www.bardzogrubysmok.pl/zielone-szparagi-zawijane-w-boczku/ Szparagi zawinięte w boczek Szparagi z boczkiem na patelni Podsmażone szparagi z boczkiem Gotowe szparagi z boczkiem Artykuł Zielone szparagi zawijane w boczku
Bardzo Gruby Smoksosy szczególnie na wyspach kanaryjskich. Podaje się je jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań - mięs, ryb i owoców morza oraz warzyw, a także jako przekąskę w postaci tapas do ziemniaczków gotowanych w skórce i z dodatkiem dużej ilości soli. Sosy są niezwykle smaczne i bardzo łatwe do przygotowania, dzięki czemu na co dzień, gdziekolwiek jesteście możecie poczuć smak wysp kanaryjskich(...)zioła - kolendra lub natka pietruszki. Moim zdecydowanym faworytem jest mojo rojo, jest fantastyczny i na prawdę mogę używać go do wszystkiego. Dziś podałam moje sosy ze słonymi ziemniaczkami w mundurkach - papas arrugadas - kolejne niezwykle popularne w wyspiarskiej części Hiszpanii dnie. Mojo rojo i verde, czyli hiszpańskie sosy czerwony i zielony Sos Mojo Rojo 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka
Codzienne Gotowaniewczorajszych ziemniaków i moich ulubionych grzybów. Prosty i dość szybki, a jaki smaczny, spróbuje :) Składniki na około 7 kotletów: około 500 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) 1 małe jajko
Gotowanie...to proste !łatwe, zatem serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu Krem cukiniowy z serem cheddar – składniki (na około 6 porcji): cukinia, około 500g, 2 ząbki czosnku, 1 cebulka, 5 małych ziemniaczków, 100g sera cheddar, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka oliwy z oliwek, bulion warzywny, 1l, sól, pieprz. Sposób przygotowania Najpierw siekamy drobno cebulkę. Następnie w garnuszku rozgrzewamy masło z oliwą(...)oliwek i podsmażamy cebulkę do czasu, aż się zeszkli. W tym czasie siekamy ząbki czosnku, a cukinię i obrane ziemniaczki kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa do garnka i wszystko chwilkę przesmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka starty ser cheddar oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem
Natka Pietruszki