Zima ,oprocz rozgrzewajacych straczkowych kroluja na naszych stolach warzywa korzeniowe:marchew,buraki,seler czy pasternak.Marchewka - wesole warzywko przypominajace slonce jadane jest najczesciej.Ile warosci ma w sobie pisalam juz tu:zdrowa marchew i tu:Surowka z marchewki.Jest lekkostrawna i niskokaloryczna ( 100 g to okolo 30 kcal ) zalecana przez wszystkich dietetykow.I choc bardzo ja lubimy ,to jadamy najczesciej(...)pomaranczy w towarzystwie zielonej roszponki ( wlasnie zawitala do nas pierwsza zimowa salata) wyglada zachecajaco? Pewnie,ze tak.Zapraszam zatem do przepisu.Tak przygotowana marchewkanie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze stanowic takze odrebne danie.Do przygotowania marchewkowego spaghetti uzylam Spiralschneider.Mozna jednak zwyklym obierakiem do warzyw pociac marchewke na wstazki,a potem w paseczki . Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bialko,skrobia pecznieje,a to sprawia,ze latwiej nam przyswajac skladniki odzywcze.Wprawdzie gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektorych produktow,ale to nie oznacza zaraz problemow.Uwolniona szybko glukoza jest dla zdrowego czlowieka cennym paliwem .Zupa pieczarkowa jest nie tylko wyjatkowo pyszna ale tez niezwykle zdrowa.Nieprawda jest ,ze wartosc grzybow ogranicza sie do smaku i aromatu.Grzyby sa wyjatkowo bogate w zwiazki fitochemiczne zwalczajace
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najpierw na krolewskim stole Stanislawa Augusta,potem zadomowily sie na dobre .Pieczarki smakiem dorownuja jadalnym grzybom lesnym,a maja ogromna zalete-swieze mozna dostac przez caly rok.Sa lekostawne,zdrowe i niskokaloryczne.Czy po przygotowaniu nadal pozostana niskokaloryczne zalezy juz tylko od naszych dodatkow.W moich tlusty,ciezki zolty ser zastapilam po prostu twarozkiem.Sprobuj jakie sa smaczne.Skladniki:12 srednich bialych pieczarek100
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jaja sa duzo zdrowsze i smaczniejsze od naszych kurzych codziennych? Moze wlasnie zblizajace sie swieta beda okazja,by ich sprobowac i przygotowac z nich pyszne danie?CZY SA ZDROWE ? O wartosci jajek przepiorczych decyduje duza zawartosc zoltka w stosunku do calego bialka jak rowniez ich unikalny smak.Poleca sie je osobom uczulonym na bialko jaja kurzego,jak rowniez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczesciej uprawianym grzybow.Nie wiem czy wartoscia smakowa i zapachowa nie przewyzszaja pieczarek,bo zdrowotna na pewno tak.Jakie to zdrowe grzyby przekonasz sie klikajac tutaj:klik.Ten grzyb o bialym,miekkim soczystym miazszu, powinien byc mlody,starsze okazy staja sie lykowate i wlokniste.Z boczniakow jada sie tylko kapelusze.Znakomicie nadaja sie do smazenia.Dzis propozycja najbardziej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nasiona Chia (Salva columbariae,Salvia hispanica L.),zwane rowniez szalwia argetynska lub hiszpanska to niedawne odkrycie milosnikow zdrowej zywnosci.Chia to stara roslina,ktora byla uprawiana juz przez Aztekow w czasach prekolumbijskich.Przez wieki uzywano nasion chia jako podstawowego pozywienia Indian z poludniowo-zachodniej czesci dzisiejszego Meksyku.Mogli oni spozyc zaledwie 1 lyzke dziennie i maszerowac 24 godziny na dobe(...)ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone do zdrowego budyniu- 1 lyzka nasion chi +4 lyzki wody zastapia w wypiekach 1 jajkoUWAGA :ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOZYCIA NASION CHIA TO 1 LYZKA STOLOWAJak uzywac nasion chia?PRZYRZADZENIE PIANKO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Truskawka nasza ukochana,czerwona slodka i aromatyczna.Kusi swym smakiem i niepowtarzalnym zapachem od pierwszych dni czerwca.Teraz w polowie czerwca jest doslownie wszedzie.Czy wiesz,ze truskawka nie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wziecie.A szybkie w przygotowaniu i do podania sa wlasnie lody.Dziesiejsze przygotowane sa na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem smietany kremowki.Zamiast kremowki mozna uzyc mleczka kokoswego .Sa smaczne i zdrowe,a dodatek malin czyni z nich prawdziwie letni smakolyk.Zrobilam wieksza ilosc musu malinowego i podalam go do lodow.Takze sa podwojnie malinowe.Mus zrobilam z malin mrozonych,nie mialam sumienia maltretowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dojrzewaja pierwsze brzoskwinie i morele w moim ogrodzie,rozpoczal sie rowniez zbior jezyn codziennie gotuje gar kompotu.Schlodzony smakuje wysmienicie.Jesli cukier zamienisz na ksylitol to kompot stanie sie super zdrowym napojem.Polecam,a zapach unoszacy sie w kuchni w trakcie gotowania to dodatkowa nagroda.Skladniki:500-800 g owocow2 l wody2-3 lyzki ksylitolu lub cukruStarannie umyc owoce,brzoskwinie pozbawic pestek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne,wprowadź do diety aronię.To prawdziwa bomba witaminowa,ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.Związki polifenolowe,które znajdują się w aronii w dużych ilościach maja silne działanie antyoksydacyjne,przeciwdziałaja miażdżycy,obniżają ciśnienie,poprawiają wzrok.Wiecej o zdrowotnych właściwościach aronii polecam do przeczytania artykuł:tutaj.W skład aronii wchodzą taniny,którym zawdzięcza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na surówkę z białej rzodkwi,nie mylić z czarną rzepą,choć obie są równie zdrowe i idealne w sezonie jesienno-zimowym,dzięki swym właściwościom baktriobójczym.Biała rzodkiew jest jednak dużo delikatniejsza w smaku i łatwiejsza do przygotowania,bo jest miękka.Zdrowo,expresowo i bardzo smacznie.Przepis pochodzi z "Kuchni pięciu przemian"Anny Czelej.Pomimo,że biała
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ryby są zdrowe nie trzeba nikomu mówić, prawda? Wędzone też są zdrowe, choć bardziej kaloryczne, więc nie wskazane dla osób na diecie ;) Czyli dla mnie...hihihihi....Jednak moja dieta opiera się głównie na zasadzie MŻ - Mniej Żreć. Staram się nie jeść bomb kalorycznych, jednak nie unikam potraw, które tych kalorii mają więcej. Kieruję się zasadą zdrowego
Codzienna kuchnia niecodziennadużą zawartością białka, zdrowych tłuszczy, witamin i cukrów prostych. Do wyboru, z wiórkami kokosowymi lub uszczęśliwiającym kakao -podnoszącym poziom serotoniny w mózgu.Idealne dla sportowców, wszystkich zainteresowanym zdrowym odżywianiem i mam szukających zdrowych słodyczy dla swoich dzieci.Smakują wyśmienicie i zadowolą najbardziej wymagających łasuchów :)Czas przygotowania:15 minut + chłodzeniePorcje: 18 Składniki:200 g Newelli klasycznej
SzczyptaSmaQmusimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście(...)się na tą mieszankę, nie tylko dlatego, że wpisuje się w 100% w nasze smaki (nasze - o dziwo - wszystkich domowników), ale i dlatego, że chciałyśmy aby nasze chlebki były zdrowe! Mieszanka jest bajeczna - pachnie niesamowicie (wystarczy otworzyć opakowanie czy odkręcić słoiczek i po domu unosi się mocny - a to plus - aromat), smak - nieziemski, leciutko korzenny. Jest to produkt
Wypisz Wymalujwyczarować coś pysznego co uspokoi potrzeby słodyczożercy. Nie było więc czasu gdy głód słodkości wkręcał nam pokaźne wiertło w głowy. I tak, jak na pstryknięcie w palce powstały zdrowe, bezglutenowe, kukurydziano-karobowe batoniki, na które połakomili się też inni. I proszę, jak ratująca życie może być pozostawiona kaszka ze śniadania.SKŁADNIKI:- Kaszka kukurydziana, 3 łyżki- Karob, 3 łyżki(...)swoje 5 minut w blasku fleszy.Wychodzą przepyszne. Łączą w sobie delikatność, elementy chrupkości, owocową kwaskowatość i leciutko czekoladowy posmak wzbogacony nutką karmelu (karob i cukier trzcinowy = rewelacja).To zdrowe batoniki, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie i jak widać, powstać mogą z niewykorzystanej kaszki zalegającej w garnku. KAROB - Mączka Chleba Świętojańskiego /Produkt w 100% Bezglutenowy
Wypisz Wymaluj