Pyszny koktajl z mango i świeżo wyciskanego soku pomarańczowego z dodatkiem syropu rabarbarowego domowej roboty, lub innego syropu owocowego. W wersji dietetycznej syrop można pominąć. Polecam
Moja Delicjanaleśników paleo ma charakterystyczny smak omletu i bananów i nie wszystkim to pasuje. Te naleśniki, choć mają w składzie jajka i banany, mają delikatny orzechowy smak . Nadają się na śniadanie albo deser, choć dzieci zjedzą je także na kolację Naleśniki orzechowe – przepis: banany – 2 dojrzałe jajka – 2 mąka orzechowa (z orzechów laskowych) – 2/3 szklanki olej(...)dalszym blendowaniu zmieni się ona w masło orzechowe W sklepach jest też mąka orzechowa z orzechów ziemnych (arachidowych) – pamiętaj, to nie są orzechy, a strączki, w dodatku niezdrowe (zobacz więcej: Rośliny strączkowe ). Do miseczki daj banany, jajka i olej kokosowy (roztopiony, tylko te 3 łyżki, a nie ten do smażenia) i ubij blenderem. Dodaj pozostałe składniki
PaleoSMAKśniadania - pysznego i pięknie podanego chyba jeszcze nigdzie mi nie zaserwowano! Jednym z dań była właśnie sałatka z buraka i ciecierzycy. Zainspirowana tym daniem postanowiłam przygotować podobną sałatkę w domu. Do upieczonych buraków dodałam kaszę bulgur (moją ulubioną ostatnio), ser śródziemnomorski, koperek oraz czosnek i musztardę. Sałatka jest pyszna! Wyrazista w smaku, chrupiąca, no i mam wrażenie zdrowa
Kulinarne InspiracjePyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu
Jeść, by żyć w zdrowiuUwielbiam zapach świeżego domowego pieczywa... Nie ma nic lepszego niż domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w
Z miłości do słodkościksiążkę. Czytać. Nie przewracać kartki jak łowca przepisów. Książka urzekła mnie, zaczęłam kopać w internecie w poszukiwaniu czegoś więcej. I tak trafiłam na historię autora i jego blog GOTUJ ZDROWO . Koniecznie zajrzyjcie! Od 6 dni jestem na Jaglanym Detoksie! Boże! Jaka ja jestem zadowolona! Szczęśliwa, jaka lekka i pełna energii! Podeszłam do książki i przepisów zupełnie serio. Uprzątnęłam lodówkę, wyrzuciłam(...)kuchni. Nastawiłam się bojowo i pozytywnie. Musicie koniecznie przeczytać tę książkę, kto ją ma i zaczął czytać ,ten rozumie już dlaczego warto! Dziś przygotuję Wam coś pysznego z działu śniadań. Coś co z łatwością zabierzecie ze sobą do pracy w słoiku. Jesień to idealna pora na detoks, wszystkie składniki są dostępne właśnie teraz ! Jaglany słoik pełen energii, to danie
Z Kuchni Do KuchniSzpinak, brokuły, rukola, soczewica, ogórki, bób... mogę tak wyliczać bez końca. Zielone warzywa nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale i są pyszne i zdrowe
Moja smaczna kuchnia..po prostu kanapki... Kanapki zanikają. Dowiedziałam się, że są niemodne ! I mało mnie piorun nie trafił w czubek głowy! Jak kanapka jest niemodna? Jak to, schodzi
Z Kuchni Do KuchniMuffinki piekę nader często, to dla mnie bardzo wygodna forma słodkości. Zrobienie ich to betka, przeważnie wystarczy suche składniki połączyć z mokrymi - i już. To, że
Roślinna - blog wegańskirównież przydałaby się mała, wiosenna make-over, to spróbujcie ze mną i dzielcie się swoimi odczuciami! Dobrze byłoby mieć druha w niedoli ;)Tymczasem mam dla Was przepis na niesamowicie zdrowe śniadanko, które możecie włączyć do swojego jadłospisu na stałe. Kasza jaglana - wystarczy poszperać trochę w internecie, by zadziwić się ilością zdrowia zawartą w tak pospolitym ziarnie. Jest(...)opartą właśnie na kaszy jaglanej. Znajdziecie ją tutaj.Ja najbardziej lubię zjeść ją na śniadanie. Właśnie dlatego, że jest sycąca, lekkostrawna i od świtu przygotowuje mój organizm na oczyszczanie, napędzając metabolizm. Na wzór mojej mamy, przygotowuję ją w następujący sposób:Składniki (na garnuszek wystarczający na kilka śniadań):100 g kaszy jaglanej1,5 szklanki wodyulubione dodatki: wiórki kokosowe, płatki owsiane
Gotowanie to kochanieKanapki - nieodzowny element domowych jadłospisów. Podajemy je najbliższym na śniadanie, kolację, a także na wynos. Do szkoły, na wycieczkę i w każdej innej sprzyjającej sytuacji w naszych torbach i plecakach królują kanapki ;). Skoro jest to tak ważny element domowego żywienia, że nie do ominięcia, warto zadbać o różnorodność składników, z których powstają. Tak by poza walorami smakowymi dostarczały również(...)składników odżywczych. Oto moja propozycja na pyszne, a do tego zdrowe kanapki niestandardowe. Składniki (dla jednej osoby): 2 kromki pieczywa żytniego, wieloziarnistego 2 cienkie plastry łososia wędzonego serek typu Philadelphia plaster sera żółtego mierzwionego 1-2 suszone pomidory 2 liście sałaty zielonej, lodowej lub rzymskiej Przygotowanie: Pieczywo smarujemy serkiem. Układamy sałatę i łososia. Na wierzch kładziemy posiekanego
Kuchnia po mojemu"Nie wiem, czy tak jak ja, uwielbiacie koktajle owocowe. Szczerze, mogłabym spokojnie pić je codziennie litrami. Nie tylko są smaczne, ale również bardzo zdrowe
Słodkie PrzyjemnościSzybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur. Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i
SzczyptaSmaQdodajemy mleko, pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokrojonego pomidora, starty na oczkach żółty ser. Wszystko mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem.Mój omlet jest całkowicie beztłuszczowy, co za tym idzie zdrowy i też smaczny. Do jego usmażenia użyłam plastikowego naczynia. Masę jajeczną wlewamy do obydwu połówek naczynia i wstawiamy otwarte do mikrofali na 2 minuty. Po tym czasie zamykamy pojemnik(...)składając go na pół i dopiekamy nasz omlet jeszcze 1.5 minuty.Omlet usmażony w mikrofali w ten sposób jest bardzo puszysty, smaczny i szybciutki do przygotowania.Nie mamy pomysłu na śniadanie? W niecałe 10 minut mamy już gotowy pyszny posiłek. Oczywiście za każdym razem wariacje na temat naszego "wkładu" do omleta mogą być różne
Walijskie PichcenieMożesz też pominąć je całkowicie (zmniejsz wtedy ciut ilość płynu lub dodaj jeszcze odrobinę mąki). To, jakich składników użyjesz zależy wyłącznie od Ciebie, ale za każdym razem uzyskasz pyszny, zdrowy chleb, który ze smakiem zjesz choćby bez dodatków, z samym masłem. Jeśli chodzi o ilość wody to też dostosuj - nie napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem(...)choć lubię piec, to teraz nie mam często możliwości czasowych. Wybieram zawsze te naturalne, bez dodatków. Ale tak się złożyło, że nie było jak i gdzie kupić, a do śniadania był potrzebny (my to i bez chleba sobie często radzimy, ale Mąż z tych, co to lubią mieć i się najeść). Ciasto zagniotłam (wróć - Mąż mi zagniótł;)) w sobotę
Kolorowy Przepisownik