Jesień za oknem. Dziś mokro i ponuro. W takie dni warto przygotować jakieś kolorowe i apetyczne danie. Zdecydowałem się zaprezentować Wam moją kipiącą kolorami sałatkę z tuńczykiem. Jest zdrowa, treściwa i poprawia nastrój w pochmurne jesienne dni. Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 14,50 złSKŁADNIKI:200 g makaronu Ruote
kulinarnyJaBurak nie musi się prezentować wyłącznie jako starty dodatek do obiadu, czy być jednym ze składników barszczu ukraińskiego. Można z niego przygotować smaczną i zdrową przystawkę. Ja wykorzystałem buraka na carpaccio. Połączyłem go z aromatyczną rukolą i serkiem kozim. Jest pysznie :) Lubicie takie połączenie? Czas przygotowania: 15 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI
kulinarnyJaAwokado często jest nazywane "owocem maślanym" z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych zdrowych dla naszych organizmów. Przed zakupem upewnijcie się czy owoc jest dojrzały. Możecie to sprawdzić nadrywając ogonek w jego górnej części. Jeśli łatwo można go zerwać, a owoc jest w miarę miękki to znak, że jest gotowy do spożycia. A co zrobić jeśli kupicie niedojrzałe awokado
kulinarnyJaokazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Chciałbym Wam życzyć zdrowych, spokojnych świąt,pełnych nadziei oraz miłości,pogodnego nastroju,oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań,wśród rodziny i przyjaciółi oczywiście mokrego poniedziałku :) Wielkanocne wydanie mojego sernika w aromacie limonki z polewą czekoladową. ZapraszamPrzejdź do przepisu
kulinarnyJaOstatnio zafascynowały mnie kasze. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich zdrowych wartości odżywczych. Zacząłem eksperymentować z kaszą, której nigdy nie doceniałem. A jest nią pęczak. Połączyłem go z papryką, bakłażanem i czarnymi oliwkami. Do tego sos pomidorowy. Uzyskałem ciekawą i aromatyczną kombinację smaków. Lekkie, a zarazem energetyczne danie na niejedną okazję. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt
kulinarnyJajakiś projekt DIY. Święta to doskonała do tego okazja. Chwilowo nie zasypuję bliskich osób wyrobami własnej roboty, bo pozostały mi resztki samokrytyki, którą w minimalnej dawce uznaję za zdrową. Znalazłam za to inne, bardziej bezpieczne rozwiązanie, by coś jednak samemu stworzyć. Jeśli tak jak jak, wieczorami przeglądacie Pinteresta w poszukiwania różnych inspiracji, to musieliście natknąć się na masę
W kuchni wieczoremnami, dlatego dziś przedstawiam Wam piernikową owsiankę, która mi bardzo smakowała. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam u Madame Edith.Przy okazji zapraszam Was też do wypełnienia ankiety o zdrowym odżywianiu i trybie życia,jeśli znajdziecie chwilę czasu i chęci. Po pewnym czasie stworzę na blogu podsumowanie! :) Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Składniki(na jedną porcję):1,5 szklanki
Chocolate Stop TemptingDziś bez przepisu. Dziś wieczorem liczy się coś innego. Teraz jest czas na rodzinę, na rozmowę, uśmiech i pyszności podniebienia. Życzę Wam zdrowych wesołych, spokojnych świąt Bożego Narodzenia. Pyszności na stole i prezentów zgodnie z waszymi pragnieniami. Sobie też czegoś życzę. Życzę sobie takich wspaniałych czytelników jak Was! Jesteście cudowni, dziękuję, że do mnie zaglądacie i obiecuję, że będę
Słodkie Przyjemnościzmora. Jeżeli chrupię jakieś orzechy, to nawet się z tego cieszę, gorzej jak są to batoniki, chipsy, albo jakieś jeszcze gorsze przekąski. Mówiłam Wam, że mam Noworoczne postanowienie - żyć zdrowo, jeść zdrowo :) Zamiast miseczki chipsów, idę do kuchni ( zajmuje mi to jakieś 3-5 minut więcej ) i szykuję sobie smaczną przekąskę, która wpłynie na mój organizm pozytywnie. Zamiast podjeżdżać jeden
Słodkie Przyjemnościnależał on do najlepszych, dlatego tak mnie to cieszy. A nowy koniecznie trzeba rozpocząć czymś przepysznym. Nie wiem jak Wy, ale ja przy tej słodkości czasem zapominam o zdrowym i rozsądnym jedzeniu i pochłaniam ją w olbrzymich ilościach. Mówię tu o ptysiowych rurkach z bitą śmietaną. Nie wiem czy kiedyś próbowaliście - przesuszone paluszki ptysiowe napełniamy bitą śmietaną z cukrem
Słodkie Przyjemnościchodzi o posiłki. Bo co jeść, gdy nie mamy możliwości nic sobie podgrzać albo ugotować? Proste - mieść w zanadrzu coś co wcześniej zrobiliśmy. Na przykład taką sałatkę jak ta. Zdrowa, pełna witamin i dodatkowo bardzo pożywna. Kto chce?Składniki :pomidor - dużymała sałata lodowasałata czerwonapapryka czerwona3 łyżki kukurydzy gotowanej - lub z puszki4 kromki pieczywa razowego + sólgarstka pestek słonecznika
Słodkie PrzyjemnościNowym Roku, chciałabym Wam życzyć zdrowia. I choć w dowodzie dopiero 23 lata, wiem, że będąc zdrowym można mieć wszystko - szczęście, miłość, pracę czy pieniądze. Dlatego, życzę Wam dużo zdrowia w tym 2014 roku! przy okazji z nowym rokiem, mam dla Was również nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie
Słodkie Przyjemnościpocząć kiedy wieczorową porą zachce się komuś czegoś słodkiego, a w związku z postanowieniem, w szafkach pustki? No jak to co, zrobić coś własnego, z małą ilością cukru, zdrowymi dodatkami i szybkim przygotowaniem. Na przykład takie małe, szybkie i smaczne ciasteczka sezamowe ze słonecznikiem, rodzynkami i miodem. Rodzynki można oczywiście zamienić na żurawinę a ziarna słonecznika wcześniej uprażyć. Choć
Słodkie Przyjemnościznajomymi, fajnie jest czasem coś przegryźć, tak jak na imprezie. jakiś czas temu stworzyłam przyjemny, bardzo prosty przepis na batoniki. Bez pieczenia, bez cukru, z dużą ilością bakalii i zdrowych płatków owsianych. Według koleżanek, batoniki wychodzą bardzo smaczne, dlatego podaję przepis dalej, aby nie leżał w szufladzie. Składniki3 łyżki melasy z chleba świętojańskiego ( można zastąpić miodem
Słodkie PrzyjemnościDrodzy Czytelnicy,dziś krótko, bez przepisu.Chciałam Wam życzyć zdrowych, spokojnych i smacznych świąt w gronie najbliższych. Mało kalorycznych potraw Wielkanocnych i mokrego Dyngusa! Abyście chłonęli każdą chwilę spędzoną z rodziną i żebyście mieli okazję wypocząć i zregenerować siły na nowe, wiosenne wyzwania.Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam Wam w przygotowaniu tegorocznych wypieków. I że to co zjecie, pójdzie
Słodkie Przyjemności