się bowiem lodowatego ciasta do piekarnika :)Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż do lekkiego zrumienienia.*Melasę można kupić na stoiskach z tzw. zdrową żywnością (lub spróbować zastąpić ją brązowym cukrem muscovado - jak podaje autorka).Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennastrukturę zbliżoną do twardszych galaretek w cukrze. Można go wykorzystać do dekoracji ciast lub jako odświeżającą oddech przekąskę. Taki imbir można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja jednak wolę sama go zrobić :)Syrop przelewamy do wyparzonych buteleczek i przechowujemy w lodówce. Przyda się, kiedy zmarznięci będziemy przygotowywać herbatę - wystarczy wlać do niej
Codzienna kuchnia niecodziennamogłam się doczekać, aby móc się do nich dobrać ;) Uwielbiałam gruszki z kompotu i do dziś pamiętam ich smak :) Gruszki są bardzo zdrowymi owocami, bo poza tym, że wspierają dobre trawienie, to obniżają ciśnienie krwi. I nie jest prawdą, że są ciężkostrawne - wręcz przeciwnie. Można je podawać nawet bardzo małym dzieciom bez obaw
Codzienna kuchnia niecodziennaMiguel w Madrycie. Targ ten to miejsce mające na celu zebranie całej najlepszych firm gastronomicznych w jednym miejscu. Mają tu być zarówno mini-restauracje (40 lokali) podające ekologiczną, zdrową żywność lokalną i kuchni narodowych, sklepy z potrawami i produktami z całego świata.Będzie więc można zarówno skosztować smakołyków na miejscu, jak i zakupić składniki i zanieść je do domu
WojnaNaSmaki.plDlaczego eksperymentuje bezglutenowo, bo przecież ani ja ani nikt z moich domowników nie jest chorych na celiakię? Buszując po stronach o zdrowym odżywianiu natknęłam się na artykuł o książce „Pszeniczny brzuch” Dr Wiliama Davisa i to o czym tam przeczytałam bardzo do mnie przemówiło. W trosce o zdrowie swoich najbliższych...Chleb bezglutenowy ryżowo jaglano gryczano kukurydziany
Nie Bo Piekłobyć mama, zadaje pytanie swojej gawiedzi „jaką zupę mam jutro ugotować?”. A przecież chodzi o to, że czasem to już nam pomysłów...Zupa pieczarkowa, smaczna, tania, zdrowa is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoListopad był dla mnie bardzo chorowity. Zaczęło się już pod koniec października, a do dzisiaj nie mogę powiedzieć, że jestem zdrowa. W samym listopadzie byłam aż dwa tygodnie na zwolnieniu i niestety pierwszy tydzień grudnia spędzam również w domu. Mam tego już szczerze dość. Początkowo czułam się tak źle, że nawet gotować mi się nie chciało i prawie
Ratunku obiadPesto z liści z rzodkiewki, to doskonała wegańska alternatywa dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki
Food SquarePrażona ciecierzyca to wspaniała przekąska, stanowiąca zdrową alternatywę dla popcornu, czy chipsów. Idealna do wykorzystania podczas imprez, a także stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju sałatek. Gorąco polecam!Składniki:2 szklanki uprzednio ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki już gotowej)ostra papryka w proszkuczosnek w proszkuoregano suszonebazylia suszonakozieradkapieprz ziołowysól morskaoliwa z oliwekSkładniki polecam dodawać według własnego uznania, tak jak lubicie.Przygotowanie
Food Squaretylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego.Składniki (na 6-8 porcji):6 średniej wielkości buraków1 korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól
Food SquareDodaję ją praktycznie do wszystkiego. Stało się to za sprawą Smakoterapii, z której również pochodzi ten przepis, oraz grupy osób, które zachęciły mnie do wypróbowania tej jakże zdrowej i wielofunkcyjnej kaszy. Nie będę rozprawiał się teraz na temat jej zalet (jest ich mnóstwo), tylko polecę jedną z ciekawszych form jej wykorzystania - w formie wegańskich kotletów
Food Squarezawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie i pełne zdrowych bakalii; tym razem użyłem moich ulubionych - daktyli, żurawiny i pistacji. Jednak nawet z samymi rodzynkami są bardzo smaczne. Co więcej, ciastka są bardzo syte. Wystarczą tylko dwa i już mamy energię
Food SquareJeśli już mamy pigwę możemy zrobić nie tylko nalewkę, ale też pyszny dżemik na zimę.Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej,niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakujez twarożkiem.Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie
Maminek kulinarnywirusom, które krążą wokół nas i atakują,ale my się wirusom nie damy!Od czego domowe sposoby i stare receptury?Nasza herbatka jest sprawdzona i niezawodna. Zdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność.Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości-sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni po:-nalewkę-miód-czosnek-cytrynęTorebka herbaty chyba też
Maminek kulinarnyBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwii innych składników. Składniki:-kilka liści kapusty pekińskiej-pół białej rzodkwi-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna cebula-przyprawa warzywna-majonez Z kapusty wycinamy zgrubienia a liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na grubych oczkach tarkujemy jabłko, rzodkiew
Maminek kulinarny