nadał fajnego smaku, polecam. Wracając do guarany, proszę Was tylko abyście z nią nie przesadzali! A Ci z Was, którzy mają problemy z sercem, niech ją omijają. Ja jestem zdrowa i jeszcze młoda i nie mam pojęcia jak mocno podnosi ciśnienie. Dawka dzienna to max 2 łyżeczki dziennie. Piszę to wszystko jako ciekawostkę kulinarną. Kochani, pamiętamy wszystko
Blondynka GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od mojego męża Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych inspiracji kulinarnych. Już niedługo recenzja książki na moim blogu. Post Zdrowy chleb z ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeoznacza, że musiała wyjść genialnie! :) Robi się ją szybciutko, zjada jeszcze szybciej. Koszt nie jest zawrotny a bałaganu nie ma. Same plusy! A, no i oczywiście jest zdrowa, a w naszym chorym świecie to jest plus jakich mało. Zwykle gdy zdrowie i smak stoją na szali to jedna strona znacznie przeważa, a tu obie stanęły w równowadze
Wypisz Wymalujzabieganym tygodniu pamiętajmy o zdrowym jedzeniu. Taka frittata świetnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczna i bardzo pożywna, a co najważniejsze jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dużo osób lubi omlety, jednak ciężko je przerzucić, a z taką frittata każdy sobie poradzi - nie ma tutaj przerzucania! Składniki: 4 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej
Niezły MłynekZdrowa, zielona sałatka z brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi. Składniki: brokuły 1 seler naciowy 1 puszka ananasów 2 jabłka sól pieprz majonez Kalafior dzielimy na kawałki i wrzucamy na wrzątek na kilka minut, później przekładamy na sitko. Seler, ananasy drobno kroimy, a jabłka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy
Salonik smakówWitajcie Kochani! Dzisiaj przedstawię Wam indyjski placek herbaciany. Placek, który zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ! Składników ma on niewiele, jest fajny, mokry i
Z Kuchni Do KuchniOstatnie dni karnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy. Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym. Składniki: 2 duże cebule 2 jajka 2 łyżki mleka 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól olej do głębokiego smażenia - około 1 litra Wykonanie: Cebulę pokroić na plastry
kolorowotorcikowoDzisiaj kurczak ze zdrowym, bo razowym, makaronem typu świderki. Tak dla odmiany :) Danie bardzo fajne dla dzieci. Składniki: 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 szklanka różyczek brokuła 1/2 cebuli (lub 1 mała) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól i pieprz świeża pietruszka do posypania (ja, niestety, nie miałam) 1 szklanka makaronu razowego Na patelni, na oleju rzepakowym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comogóle :) - pomijam już savoir vivre :) Taką zupę mogą zjeść również przyszłe mamy lub młode mamy , tylko wówczas proponuję nie dodawać czosnku . Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa. Poza tym bardzo dobrze działa na wzrok ze względu na beta karoten zawarty w marchewce. Jeśli dzieci, młodzież mają bardzo dużo nauki i muszą siedzieć "po nocach" i się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj zapraszam na absolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem
Wyprawy kulinarneSuper zdrowa i oczywiście pyszna sałatka, idealna do obiadu. Spróbujcie - szczególnie dressing, który pasuje do każdej sałaty. Składniki : * roszponka * papryka czerwona * ogórek zielony * szczypiorek * dressing : 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz cayenne, miód płynny sztuczny Orzech do smaku - około 2 łyżeczki Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki wymieszać, Ułożyć na talerzach. Składniki dressingu dokładnie wymieszać, polać sałatkę
Magiczne Życie Martynazwa to pojęcie bardzo ogólne. Gdy słyszy się o Afryce często jest ona przedstawiana jakby to był jeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce
noteskulinarnyfigaofercie posiadają sery sery dojrzewające, sery typu bunc, sery twarogowe oraz sery typu feta. Produkty w 100% z mleka koziego. www.sery-kozie.pl Na koniec jeszcze kilka słów o pysznych i zdrowych sokach Maurera. Jak wiemy Sądeczyzna słynie z wyśmienitych jabłek. Tłocznia Maurera jest producentem soków ze świeżych owoców i warzyw. 100% tłoczone, nie z koncentratu. Sok pozyskiwany jest ze świeżych
noteskulinarnyfigaZdrowa, pełna witamin sałatka trochę w innej odsłonie niż zazwyczaj. Nie tylko dobrze smakuje, ale także ładnie wygląda dlatego z pewnością będzie pięknie się prezentowała na świątecznym stole. U mnie na pewno pojawi się w menu ;) składniki na 1 porcję połowa pomarańczy 1 mandarynka 1 owoc sweetie mała cebulka czerwona ( w zasadzie potrzebujemy tylko 2-3 plastry) pestki
noteskulinarnyfigaLubicie zapiekanki makaronowe?? Ja bardzo. Tą chyba szczególnie, gdyż jest sycąca, a przy tym zdrowa i smaczna. Fajne w takich zapiekankach jest też to, że właściwie można użyć do nich każdy rodzaj makaronu jaki nam przyjdzie na myśl i jaki akurat mamy w szafce. Tym samym zapraszamy na piątkową zapiekankę makaronową. Zapiekanka makaronowa SKŁADNIKI: 100 g makaronu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki