Kurczak z pieczarkami - proste i pyszne danie- wersja mocno przyprawiona papryką w zdrowym towarzystwie brokuła :) SKŁADNIKI500g piersi z kurczaka2 małe cebule500-600g pieczarek2 małe brokuły sólpieprzpapryka słodkaolej lub oliwa do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając.Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wsypujemy5
Moje Kuchenne RewelacjeNajprostszy chyba przepis na faszerowane warzywa - można wykorzystać cukinię i paprykę , ale też np. patisona Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe2 papryki czerwone1 cebula300g mięsa mielonego(u mnie wieprzowe)1 woreczek ryżusól,pieprzczerwona słodka paprykaolej
Moje Kuchenne Rewelacjedzięki niemu można "wsunąć" kawałek ciasta z mniejszymi wyrzutami sumienia.Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka25 dag cukru brzozowego1 łyżeczka soli5 dag drożdży lub małe opakowanie
ciastkarnia na kruchym spodziepiekarniku wyszedł idealny, przypomina smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.Tak przygotowana wędlina jest pyszna i zdrowa. Składniki: 2 x po 1,5 kg schabu wieprzowego 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą, 1 łyżka czosnku suszonego 4 łyżki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny i delikatny japoński rosół z dodatkiem pasty miso (która jest bardzo zdrowa!) z pszennymi noodlami, zainspirowany przepisem ze strony SŁODKO-KWAŚNY. Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich
Tajskie smakiZdrowa japońska zupa. Powinno się spożywać jedną miseczkę zupy dziennie (wystarczy 125 ml dziennie, można rozpuszczać sobie odrobinę pasty w szklance z ciepłą wodą (NIE wrzącą!)). Pasta miso działa zbawiennie na nasz układ trawienny, układ odpornościowy, zmniejsza objawy menopauzy, ma działanie odtruwające, jest także korzystna podczas terapii chorób onkologicznych. Warto również zauważyć, że Japończycy, którzy spożywają zupę miso codziennie
Tajskie smakijednym z najzdrowszych pokarmów jakie może przyjmować człowiek. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Ponadto sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować zdrowa sylwetkę. Jajko zjedzona na śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na cały dzień, dlatego też jedzmy jajka! Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka 3 plasterki
Kolizje Smakówniskokaloryczne przekaski. ;-) Stąd dzisiejszy przepis. Jabłka pieczone wypełnione pianką bananową na bazie jogurtu naturalnego, lub greckiego. Nie ma tu nawet grama białego cukru, a jedno jabłko ma ok. 140 zdrowych kalorii. :-) Całość wychodzi niezbyt słodka, więc to dobry przepis dla osób ceniących delikatne przekąski i desery. Na dodatek wszystko przygotowuje się błyskawicznie- nie dłużej niż 10 minut
kuchnia do kwadratupyszne, letnie owoce wygrywały z każdą inną propozycją. :-) No ale w końcu jest! Pyszna wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i majerankiem- właśnie w takiej postaci lubię ją najbardziej. Jest zdrowa, ma niewiele kalorii, a do tego ten smak...Niebo w gębie. Spróbujcie, jeśli nie jesteście przekonani- na pewno nie pożałujecie. :-) Przepis na 4 porcje. Składniki: 2 duże cebule
kuchnia do kwadratuDzień dobry, Dziś zdradzę Wam przepis na super zdrową sałatkę, która ochroni Was przed przeziębieniem lepiej niż niejedna tabletka. Przygotowałam ją jako dodatek do domowych chlebków pita i jako jedyna w pracy nie przechodziłam przeziębienia ;) Jej sekretem, a zarazem bazą, są liście natki pietruszki, bogactwo witaminy C, doprawione po grecku orzechami pinii i dressingiem tahini."Sałatka na przeziębienie
Chilli Czosnek i Oliwabakłażanowych dobroci. Sos pepperonata - o to co u nich kupiliśmy. Na koniec ów powiew nowoczesnych trendów - napój z yerba mate o nazwie Bombilla. Bez konserwantów, słodzony tylko owocami - zdrowa alternatywa dla popularnych napojów gazowanych, pobudzająca kofeiną lepiej niż kola. Choć na Regionaliach nie udało mi się kupić mojego ukochanego kwasu chlebowego, świetnie bawiłam się na tym festiwalu
Chilli Czosnek i Oliwabagietka, którą będziemy wybierać oliwę rozmarynową z talerza - tak powstaje banalnie prosty ale niebanalny w smaku posiłek:) Grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto z targu, Jodi Liano i Tasha Deseriona 2 porcjeczas przygotowania: 20 min. + czas na aromatyzowanie oliwy 1 godz.Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy extra virgin
Chilli Czosnek i Oliwajest bardzo lekka, możecie ją więc uzupełnić grillowaną piersią z kurczaka lub rybą. Uwagi do przepisu: Kaszę bulgur powinniście dostać bez większych problemów w supermarketach, delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością, a na pewno w sklepach z produktami arabskimi. Zawsze możecie zastąpić ją kuskusem. Szczaw przed dodaniem do sałatki trzeba bardzo dokładnie umyć i przebrać. W moim znalazłam trochę
Chilli Czosnek i Oliwanaleśniki. Clafoutis przygotowałam specjalnie na akcję Mirabelki "W wiśniowym sadzie". Razem ze mną desery z wiśniami przygotowały Mirabelka i Panna Malwinna. Clafoutis - ciasto z wiśniami przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto z targu Jogi Liano & Tasha Deserioczas przygotowania: 20 min. + pieczenie 55 min.Składniki: 500 g wydrylowanych wiśni (lub ciemnych czereśni) 250 ml tłustego mleka
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam smaczną i zdrową propozycję na lina pieczonego w piekarniku z plasterkami cytryny i masłem z dodatkiem ziół i pietruszki. Dzięki pieczeniu w piekarniku lin jest mało kaloryczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. Taka rybka smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że lin został złowiony
Marta Gotuje