Zdrowa, smaczna i pożywna zupa pieczarkowa z kaszą pęczak. Składniki: ½ szklanki pęczaku 40 dag pieczarek 20 dag włoszczyzny 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka maki sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy 1 ½ litra wody natka pietruszki Wykonanie: Pęczak namoczyć po czym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć
Tradycyjna KuchniaEkspresowa, smaczna i co najważniejsze zdrowa! Polecam syrop z czarnego bzu „ Premium Rosa ” Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, sól do smaku, syrop z czarnego bzu. Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem i masłem i szczyptą soli do smaku. Następnie połączyć kaszę z gorącym mlekiem, pomieszać , przykryć i ugotować na wolnym ogniu
Tradycyjna KuchniaZdrowa, pyszna i pożywna zupa krem z pomidorów. Dziś nietypowo- z dodatkiem gotowanej soczewicy i kostkami soi. Wyszła naprawdę pyszna! Składniki: pomidory w puszce 400 g soczewica gotowana w puszce – 250 g świeża bazylia oliwa do podsmażenia 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz do smaku jogurt naturalny 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa sałatka do obiadu. Składniki: 25 dag buraczków ćwikłowych, 2 cebule, 10 dag ogórków kwaszonych, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki , cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku, soki z cytryny, 1 łyżka oliwy. Wykonanie: Buraki umyć, włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę razem z ogórkami. Tak samo pokroić cebule
Tradycyjna KuchniaZdrowa, wiosenna i pyszna zupa kalarepowa. Składniki: ½ kg kalarepki, 1 pęczek włoszczyzny, 3 ziemniaki, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietanki 18 %, sól do smaku, cukier do smaku, natka pietruszki, koperek, 1 ½ litra wody. Wykonanie: Włoszczyznę opłukać, zalać zimną wodą, ugotować z dodatkiem soli i przecedzić (warzywa użyć do sałatki) Kalarepki obrać, pokroić poddusić na maśle, zalać wywarem i gotować
Tradycyjna KuchniaKolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów. To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym. Można je ugotować na parze, upiec bez panierki, lub tak jak ja tym razem, właśnie z panierką ;) Takie roladki zasmakują nawet wybrednym smakoszom. Szparagi są niestety dość drogie, ale tutaj KLIK możecie kupić w przystępnej cenie
Takie tam pichcenieZnów chleb, ale chleba nigdy dość. Ten konkretny...poszedł w jeden dzień, z 1 kg mąki! Dzieciaki go wsunęły z masłem, ledwo udało mi się go
Z Kuchni Do Kuchnitego dochodziła ta durna reklama z maczaniem ciastek, masakra jakaś). Uległam. Polubiłam. Zrobiłam po swojemu. Dodam tylko, że nie cierpię kaszy jaglanej, naprawdę guzik mnie to obchodzi jak jest zdrowa, nie lubię i już- tylko w tej formie była dla mnie do zaakceptowania. Składniki: 100 g daktyli -namoczonych 3 duże opakowania ciastek oreo 400 g suchej kaszy jaglanej litr
greenscarfutrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Pijąc soki bogate w składniki odżywcze możesz zapomnieć o grypie czy innych infekcjach. Ponadto dzięki dużej ilości witamin picie soków pozwoli nam cieszyć się zdrowymi, lśniącymi włosami oraz piękną, gładką skórą i sokolim wzrokiem." - podpowiada Anna Różyk. „Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie
Kulinarne przygody GatityUgotowałam pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca. Można ją przygotować na pikantnie i bardziej łagodnie. Moje dzieciaki, którzy nie przepadają za zupami, zjedli ją z apetytem. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka 1 duża marchewka lub 2 małe kawałek selera 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów
O kuchni z uczuciemZupa z soczewicy jest idealnym szybkim daniem na mroźne i ciemne jesienno zimowe wieczory. Rozgrzewa, syci, jest dietetyczna i zdrowa. Zupa – cud w 45 min. Składniki: 1 szklanka soczewicy kartonik lub puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa) łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki chili Przygotowanie: 1. Do garnka
Kulinarna Patilogiaziemniaki pokrojone w kostkę. Wszytko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy w sumie ok 2 h do czasu gdy kasza, mięso i ziemniaki będą miękkie. Pyszna, pożywna i zdrowa zupa gotowa The post Pyszny krupnik na żołądkach appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaChoć w przypadku tego deseru zamiast wisienek mamy wspaniałe, czerwone i delikatnie słodkie czereśnie. Spróbujcie, bo naprawdę ten deser jest wart grzechu. A jego składniki wbrew pozorom nie są niezdrowe - pyszne owoce, gorzka (,a więc pełna magnezu) czekolada i pożywna mleczna kasza manna. Deser idealny również dla najmłodszych domowników. * przepis i pomysł własny ... deser znikł równie szybko
Słodkie okruszkiWitajcie witajcie :) Dzisiaj dobrego smaczku nada nam fajne danie. Trochę dla tych co lubią kotlety, trochę dla tych co lubią ziemniaki i dla klasycznych ryżojadów :) hihi
vegetanieramach zdrowej kuchni ostatnio często kupuję jarmuż. Jeśli jest bardzo twardy można go zblanszować 4 minuty w gotującej wodzie, jednak ja preferuje go na surowo. Jarmuż ma dla mnie lekko gorzki posmak i wspaniale komponuje się z jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą. Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można
Lubczyk i Wanilia