połączeniu z octem balsamicznym i oliwą nadały całości słodyczy. Do dzisiejszego przepisu polecam ocet balsamiczny BIO, ekologiczny , który dostępny jest w Sklepie ekologicznym Naturalna i Zdrowa żywność Dr Pelc Znajdziecie tam ponad 400 produktów z całego świata, w atrakcyjnych cenach. W ofercie dostępne: produkty do sushi, sól i kasze z całego świata
Moja smaczna kuchniaWitajcie :) Pak choi, jedliście ją kiedyś ? To wspaniała kapusta inaczej zwana chińską. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Azji, a dokładnie z Azji wschodniej. Ma niezwykle
vegetaniepalnika, dodajemy łyżkę śmietany i rozprowadzamy w sosie. *Jeśli ktoś używa soli to można ją dodać na etami dodawania przyprawy warzywnej. Dodatkiem jest rukola skropiona olejem konopnym, notabene bardzo zdrowym, który możecie nabyć również w GR Pliczko, TUTAJ Skomentuj
MamaOskarkamąki kukurydzianej i nie zawierają dodatków z glutenem. Ja dodałam do nich jeszcze banany smażone w miodzie i odrobinę wiórków kokosowych – Wy śmiało możecie pokusić się o porcję zdrowych orzechów albo szczyptę cukru pudru. Szklanka ulubionego soku to idealny dodatek, który nie tylko naładuje Was witaminami, ale też zastąpi 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które
Ostra na SłodkoSmaczna , lekka i zdrowa cukinia nadziewana pomidorami , cebulką i serem , napewno przypadnie Wszystkim do gustu. Składniki ( 3porcje ): cukinia - 3szt pomidor - 3szt tarty ser żółty - 2łyżki oliwa z oliwek - 2łyżki natka pietruszki - kilka gałązek cebula - 1/2szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Cukinię myjemy , osuszamy i wkładamy do wrzątku na 8 minut. Następnie przekrajamy wzdłuż na trzy części , nie rozcinając
Bazylia kontra RozmarynDziś proponuję Wam lekką a zarazem bardzo zdrową sałatkę z kaszy kuskus. Doskonała na każdą okazję. A przy tym bardzo szybka w przygotowaniu. Idealna na lato. Składniki: 1,5 szkl. kaszy kuskus, 1 papryka, 1 świeży ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, 8 rzodkiewek, 1 czerwona cebula, natka pietruszki ( ilość wedle uznania) 1 kostka sera fety, sól
Passion of CookingDzisiaj mamy dla Was propozycję zdrowej kaszy gryczanej z kurczakiem. Składniki: - 100g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżka masła - 2 łyżki świeżej natki z pietruszki - 250 g śmietanki 18% - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy
Kuchenne WariacjeDzisiaj zapraszamy Was na zdrową sałatkę z roszponką, awokado oraz pomidorkami koktajlowymi Jeszcze do niedawna nie przepadaliśmy za awokado ale po guacamole bardzo nam podeszło więc kolejny przepis u nas z tym owocem Składniki: - 75 g roszponki - 12 sztuk pomidorków koktajlowych - 1 awokado - 3 łyżeczki oleju - 1 łyżeczka musztardy sałatkowej - sok z połowy limonki - szczypta soli, pieprzu i cukru
Kuchenne Wariacjesklepach i straganach przez cały rok. Od ponad piętnastu lat pieczarka ma też w Polsce swoje święto podczas, którego prezentują się najwięksi producenci tego grzyba. Młode uprawiane na zdrowym podłożu pieczarki są bardzo dobrym źródłem potasu (289 mg/100g ), kwasu pantotenowego ważnego dla prawidłowego metabolizmu, niacyny obniżającej poziom cholesterolu i ryboflawiny niezbędnej do produkcji przeciwciał. Należą do najsmaczniejszych grzybów
Wiem co jemtaką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji
Wiem co jemDobrze, że czasem pojawiają się takie akcje jak ta „Otręby na 1000 sposobów” . Nie pozwalają nam popaść w rutynę i zmuszają do kreatywności w kuchni. Jeśli jeszcze dotyczą tak zdrowych produktów jak otręby, to korzyści są podwójne. Jak tylko dostałam maila z informacją o planowanej akcji, od razu zabrałam się do główkowania. Są już pewne przemyślenia i pomysły. Tylko
Wiem co jemżywo", ale jednocześnie bardzo się cieszę na spotkanie z pozostałymi uczestniczkami znanymi dotychczas tylko z sieci. Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się stworzyć wiele smacznych i zdrowych potraw dla dzieci. Ale mi się zrymowało. " Czytaj więcej
Wiem co jemostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie. Robię z reguły coś prostego ale zdrowego. Z dodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie(...)zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego. Smacznie i zdrowo. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jemjest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy mogli też w ten sposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty” Czytaj więcej
Wiem co jemPrzygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania wcale nie musi być czasochłonne. Moje zajmuje najwyżej 3minuty. W przeciwieństwie do moich synów ja wolę śniadanie wytrawne. Obowiązkowo jego podstawowym składnikiem musi być twarożek lub jogurt. Dodatki komponuję w zależności od pory roku. Dzisiejsze było z dodatkiem świeżych warzyw, które już pojawiają się w naszych sklepach, płatków owsianych, zarodków pszennych i pestek słonecznika. Było(...)smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej
Wiem co jem