Zapiekana fasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę. Składniki 300 g żółtej fasolki szparagowej ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnej glazury balsamicznej 1 łyżka wody 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól
My Chcemy Jeśćdniem, wykorzystywać słońce i ładną pogodę. Ostatnio pokazywałam Wam moją propozycję na upalne dni, dziś kolejna. Bym mogła pić i pić, a jak zrobić, żeby napój smakował i był zdrowy. Moja wersja mojito z pokrzywą jest stworzona na bazie herbaty z pokrzywy, dodatkiem listków mięty oraz cytryną. Napój jest orzeźwiający, zdrowy i doskonale gasi pragnienie. Składniki (2 duże szklanki
dom-agi.plnich powracam. Doskonałe do grillowanej ryby, ale też świetne do dań mięsnych. Nie można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości
Poezja smakunawet poprzedniego dnia a przed podaniem chwilkę podgrzewamy w piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz do orkiszowo-pszennego ciasta. Moim ulubionym jest co prawda pełnoziarniste
Milion Smakówmoim zdaniem, bardzo ciekawa sałatka, nie spotkałam się z nią jeszcze nigdzie i u nikogo, można zatem zaliczyć ją do wyjątkowych. Smakuje cudownie, a przy tym jest bardzo zdrowa, ze względu na jej składniki. Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter. Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona
Garniec Magaliewina, po szampana, skończywszy na mocniejszych alkoholach. Jest lekka, orzeźwiająca i efektowna! Myślę również, że w delikatniejszej wersji (mniej doprawionej - bez czosnku i chili) może stanowić świetną (i zdrową!) przekąskę dla naszych małych smakoszy, po którą zapewne chętnie sięgną małe rączki na przyjęciu urodzinowym. Składniki: 1 ogórek "wąż" 200 gramów dowolnego serka śmietankowego (ja użyłam Philadelphii
Garniec Magaliesklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już zdążył się zapoznać z tą najmodniejszą teraz kapustą. Dla tych jednak
Garniec Magalieczarnym pieprzem oraz skrapiamy oliwą cytrynową . Mieszamy delikatnie, aby nie zburzyć struktury makreli – ma pozostać w kawałkach. Sałatka z wędzonej makreli i papryki jest propozycją na szybką, smaczną i zdrową kolację. Minimalizm składników, prostota i szybkość wykonania, po raz kolejny przekłada się na maksimum doznań smakowych. Sałatki zawsze cieszą się dużym powodzeniem, więc mam nadzieję, że również
mojewypiekiinietylkoDomowa vegeta... Aromatyczna, domowa, zdrowa. Bez polepszaczy i sztucznych barwników. Wykonana z suszonej włoszczyzny. Pysznie przyprawiona. Niezastąpiona w kuchni. Polecam! Składniki: 100 g suszonej, niemielonej włoszczyzny (u mnie firmy Kucharek ); 4 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonego lubczyku; 1 płaska łyżeczka kurkumy; 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki; 2 łyżeczki suszonej cebuli . Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskadomu np. do szkoły, na piknik czy do pracy. Polecam szczególnie, gdy nie mam czasu przygotować na szybko smacznej i zarazem zdrowej przekąski Post Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeRobicie organizowac imprezy ? Dziś polecam przepyszną , zdrową przekąskę w formie chipsów. Sugeruje odrazu na imprezke podwoić , potroić itd. składniki , bo cukiniowe chipsy z parmezanem znikają ze stołu jak przysłowiowe " świeże bułeczki ". Składniki: cukinia - 1szt bułka tarta - 2łyżki tarty parmezan - 3-4łyżki oliwa - 4-5łyżek sól , świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Cukinie myjemy , kroimy w półcentymetrowe
Bazylia kontra RozmarynHej kochani :) Kolejna propozycja na mega szybkie danie dla zapracowanych. O kaszy bulgur już pisaliśmy, więc pewnie ją próbowaliście. Ciekawi jesteśmy ilu z Was zakochało się
vegetaniekoktajlowymi pomidorkami i przepiórczymi jajkami. Sałatka nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale również i oko. Na talerzu pojawi się nam iście wiosenna kompozycja kolorów. A na dodatek to bardzo zdrowa kompozycja. Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 ugotowanych przepiórczych jajek 5 pomidorków koktajlowych listki rukoli olej
Kulinarne przygody Gatityjeszcze tak popularne. Choć szczerze mówiąc dziwi mnie to- przede wszystkim ze względu na jej pyszny smak, wiele wartości odżywczych i niską cenę. Przedstawiam zatem ekspresową, smaczną i bardzo zdrową zupkę. Składniki: ½ kg cyrkonii 2 pory 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (bez glutenu) Sól Pieprz Wykonanie: Cykorię i pory kroimy i obsmażamy
Tradycyjna KuchniaZdrowa i smaczna zupa marchewkowa. Składniki: 5 marchewek karotek 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 szklanki wywaru warzywnego Sól, pieprz Gałka muszkatołowa 5 dag sera żółtego 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami
Tradycyjna Kuchnia