zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:421/734)

Zapiekana fasolka szparagowa 197

Zapiekana fasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę. Składniki 300 g żółtej fasolki szparagowej ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnej glazury balsamicznej 1 łyżka wody 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól

My Chcemy Jeść
Mojito z pokrzywą 183

dniem, wykorzystywać słońce i ładną pogodę. Ostatnio pokazywałam Wam moją propozycję na upalne dni, dziś kolejna. Bym mogła pić i pić, a jak zrobić, żeby napój smakował i był zdrowy. Moja wersja mojito z pokrzywą jest stworzona na bazie herbaty z pokrzywy, dodatkiem listków mięty oraz cytryną. Napój jest orzeźwiający, zdrowy i doskonale gasi pragnienie. Składniki (2 duże szklanki

dom-agi.pl
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 181

nich powracam. Doskonałe do grillowanej ryby, ale też świetne do dań mięsnych. Nie można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości

Poezja smaku
Pizza orkiszowa ze szparagami 101

nawet poprzedniego dnia a przed podaniem chwilkę podgrzewamy w piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz do orkiszowo-pszennego ciasta. Moim ulubionym jest co prawda pełnoziarniste

Milion Smaków
Sałatka z pęczakiem 227

moim zdaniem, bardzo ciekawa sałatka, nie spotkałam się z nią jeszcze nigdzie i u nikogo, można zatem zaliczyć ją do wyjątkowych.  Smakuje cudownie, a przy tym jest bardzo zdrowa, ze względu na jej składniki. Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter.  Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona

Garniec Magalie
Ogórkowe lizaki 176

wina, po szampana, skończywszy na mocniejszych alkoholach.  Jest lekka, orzeźwiająca i efektowna! Myślę również, że w delikatniejszej wersji (mniej doprawionej - bez czosnku i chili) może stanowić świetną (i zdrową!) przekąskę dla naszych małych smakoszy, po którą zapewne chętnie sięgną małe rączki na przyjęciu urodzinowym.  Składniki: 1 ogórek "wąż" 200 gramów dowolnego serka śmietankowego (ja użyłam Philadelphii

Garniec Magalie
Jarmużowe love 163

sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już zdążył się zapoznać z tą najmodniejszą teraz kapustą.  Dla tych jednak

Garniec Magalie
Sałatka z wędzonej makreli i papryki 162

czarnym pieprzem oraz skrapiamy oliwą cytrynową . Mieszamy delikatnie, aby nie zburzyć struktury makreli – ma pozostać w kawałkach. Sałatka z wędzonej makreli i papryki jest propozycją na szybką, smaczną i zdrową kolację. Minimalizm składników, prostota i szybkość wykonania, po raz kolejny przekłada się na maksimum doznań smakowych. Sałatki zawsze cieszą się dużym powodzeniem, więc mam nadzieję, że również

mojewypiekiinietylko
Domowa vegeta 150

Domowa vegeta... Aromatyczna, domowa, zdrowa. Bez polepszaczy i sztucznych barwników. Wykonana z suszonej włoszczyzny. Pysznie przyprawiona. Niezastąpiona w kuchni. Polecam!   Składniki: 100 g suszonej, niemielonej włoszczyzny (u mnie firmy Kucharek ); 4 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonego lubczyku; 1 płaska łyżeczka kurkumy; 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki; 2 łyżeczki suszonej cebuli . Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą 302

domu np. do szkoły, na piknik czy do pracy. Polecam szczególnie, gdy nie mam czasu przygotować na szybko smacznej i zarazem zdrowej przekąski Post Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Imprezowe chipsy cukiniowe z parmezanem. 239

Robicie organizowac imprezy ? Dziś polecam przepyszną , zdrową przekąskę w formie chipsów. Sugeruje odrazu na imprezke  podwoić , potroić itd. składniki , bo cukiniowe chipsy z parmezanem znikają ze stołu jak  przysłowiowe " świeże bułeczki ". Składniki: cukinia - 1szt bułka tarta - 2łyżki tarty parmezan - 3-4łyżki oliwa - 4-5łyżek sól , świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Cukinie myjemy , kroimy w półcentymetrowe

Bazylia kontra Rozmaryn
Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 157

Hej kochani :) Kolejna propozycja na mega szybkie danie dla zapracowanych. O kaszy bulgur już pisaliśmy, więc pewnie ją próbowaliście. Ciekawi jesteśmy ilu z Was zakochało się

vegetanie
Wiosenna salatka z zielonymi szparagami 153

koktajlowymi pomidorkami i przepiórczymi jajkami. Sałatka nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale również i oko. Na talerzu pojawi się nam iście wiosenna kompozycja kolorów. A na dodatek to bardzo zdrowa kompozycja. Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 ugotowanych przepiórczych jajek 5 pomidorków koktajlowych listki rukoli olej

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cykorii i porów 121

jeszcze tak popularne. Choć szczerze mówiąc dziwi mnie to- przede wszystkim ze względu na jej pyszny smak, wiele wartości odżywczych i niską cenę. Przedstawiam zatem ekspresową, smaczną i bardzo zdrową zupkę. Składniki: ½ kg cyrkonii 2 pory 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (bez glutenu) Sól Pieprz Wykonanie: Cykorię i pory kroimy i obsmażamy

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z karotek 97

Zdrowa i smaczna zupa marchewkowa. Składniki: 5 marchewek karotek 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 szklanki wywaru warzywnego Sól, pieprz Gałka muszkatołowa 5 dag sera żółtego 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania