zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:370/734)

Puszyste muffiny dyniowe na budyniu 195

zupa, nie placuszki, to może babeczki dyniowe? Dziś kolejna odsłona bohaterki tego tygodnia, i ostatnia... w tym tygodniu :). Dynia jest bardzo zdrowa, ma duży potencjał w kuchni i może ktoś z Was, kto jej nienawidzi, jednak się przekona!  Składniki (16 muffinek): 2 szklanki startej dyni na dużych oczkach 1,5 szklanki mąki pszennej Budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku

Pause Gotowanie!
7 przepisów z nasionami chia 141

Nasiona chia, zwane także szałwią hiszpańską dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Chia to produkt superfood. Jak się okazuje, chia należą do tej samej rodziny co melisa czy mięta. Nasiona poprzez wchłanianie i zatrzymywanie wody w organiźmie, powodują, podobnie jak spożywanie siemienia lnianego, uczucie sytości. Od niedawna znalazły i w mojej kuchni swoje miejsce. Wykorzystuję chia do dań

Moja smaczna kuchnia
Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową 232

Ostatni dzwonek na truskawki!!! Kto się jeszcze nie najadł dostatecznie dużo tych przepysznych, nietuczących i super zdrowych owoców niech biegnie na najbliższy targ i kupuje ile się da bo już za kilka dni znikną na kolejny cały rok. Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska

sierotka maRysia w kuchni
Magazyn Aromat nr II 216

magazynu. Niezwykle miło mi zaprosić Was do lektury drugiego numeru Magazynu Aromat. Jest to numer jesienny poświęcony wszystkiemu co z jesienią przychodzi w nasze skromne progi. Mamy artykuły o zdrowych kanapkach, o odżywianiu dzieci i młodzieży. Mamy troszkę historii i ciekawostek. Możecie nas bliżej poznać - co robimy na co dzień i od święta okładkę nowego numeru zdobi postać Kariny

sierotka maRysia w kuchni
Współpraca z ZM Nove 167

osobiście zetknęłam się z nimi po raz pierwszy i po pierwszej degustacji jestem zadowolona. Powyżej zawartość paczki, którą otrzymałam. ZM Nove wypuściło na rynek nowe produkty, skierowane do fanatyków zdrowej żywności ale i nie tylko. Jak widać na opakowaniach, produkty z linii "Natura" są: - bez glutenu - bez dodatku fosforanów - bez dodatku glutaminianu sodu - bez sztucznych przeciwutleniaczy - bez sztucznych konserwantów

My simple kitchen
Żytnie ciasteczka z kokosem, czekoladą i bakaliami 203

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu a smakują rewelacyjnie. Można dodać ulubione bakalie. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę.   (10 sporych ciastek)  1 szklanka mąki żytniej (nie co mniej) 1/2 szklanki płatków żytnich 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki rodzynek    50g czekolady (użyłam

Di gotuje
Murzynek z gruszkami 198

ulubione ciasto każdego dziecka. Czekoladowy smakołyk z dodatkiem zdrowych i słodkich owoców. Klasyczny murzynek, jest prosty do przygotowania, sprawdźcie sami. 1h 10min 10 Składniki: 5 jajek 1 szklaka cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże gruszki

Ania i Marcin gotują
Sałatka z rukolą i jajkiem 203

Prosta, smaczna i zdrowa sałatka - doskonała dawka energii na śniadanie :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 garście rukoli 2 jajka ugotowane na twardo pęczek rzodkiewek garść suszonych lub częściowo suszonych pomidorów 3 łyżki siekanego szczypiorku sól pieprz  oliwa z oliwek   PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy , układamy na talerzu, dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki lub ósemki, pokrojone rzodkiewki i posiekane pomidory

Moje Kuchenne Rewelacje
Kokosowa jaglanka z figami 206

Kokosowa jaglanka z figami, czyli jaglanka w wersji jesiennej. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa – to produkt naturalny, bezglutenowy, pełen składników mineralnych, a w dodatku usuwa z naszego organizmu nadmiar śluzu (idealna na katar, mokry kaszel) i kwasy (silnie zasadotwórcza). Polecam ją szczególnie na jesienne i zimowe śniadania – nie tylko wzmacnia odporność, chroniąc nas przed przeziębieniami, ale też

Poezja smaku
Zdrowe ciasteczka owsiane 271

powrocie z pracy czekała na nas ciepła i pachnąca niespodzianka, przygotowana przez Amelkę - naszą najmłodszą domową kucharkę:)  Ciasteczkami można delektować się bez wyrzutów sumienia, bo pełne są zdrowych i pysznych składników. Są również banalnie proste w przygotowaniu. Przekonajcie się sami:) Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki naturalnego miodu garść bakalii (rodzynki, suszona żurawina, orzechy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew 189

Ostatnio bardzo zasmakowałam w soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał

karmelowy
Jedzonko do pracy #44 201

Witajcie. Jesień rozgościła się już na dobre, jednak cały czas można ją "zaklinać" kolorowymi i zdrowymi posiłkami. Obecnie na topie jest dynia, w związku z czym postanowiłam przygotować z niej sałatkę - jest pyszna! Śniadanie : Sałatka krabowa Lunch : Sałatka z pieczonej dyni z fetą w sosie balsamicznym Przekąska : Banan i oliwki Smacznego

Codzienne Gotowanie
Knedle z dynią i pomarańczą 181

środku układamy po łyżeczce naszego dyniowo-pomarańczowego farszu - zaklejamy. Wrzucamy do ugotowanej wody - lekko mieszamy - czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu, rozgrzewamy mało na patelni i wrzucamy je na baaardzo niezdrowe rozgrzane masło ;) P.S Pozostały "farsz" zblendowałam - powstał bardzo smaczny mus, który połączyłam z knedlami :) Na talerzu knedle posypałam także szczyptą cynamonu i cukru trzcinowego, WSZYSTKIEGO SMACZNEGO

dlaSmaQ
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 147

grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Po azjatycku, czyli jak? Kuchnia Dalekiego Wschodu jest niezwykle oryginalna i jednocześnie zdrowa, dzięki różnorodności smaków i przypraw. Cieszy się ogromną popularnością i zdobywa coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych

Moja smaczna kuchnia
Śniadaniowy twarożek z zielonym groszkiem 186

Uwielbiam takie śniadania. Delikatny twarożek w połączeniu ze zdrowymi warzywami daje dam wiele energii z rana. Idealnie smakuje z chrupkim pieczywem. 250 g twarogu 4 pomidorki koktajlowe 4 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 1 mała cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Do miski przekładamy twarożek. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną

VioletoweKucharzenie