zupa, nie placuszki, to może babeczki dyniowe? Dziś kolejna odsłona bohaterki tego tygodnia, i ostatnia... w tym tygodniu :). Dynia jest bardzo zdrowa, ma duży potencjał w kuchni i może ktoś z Was, kto jej nienawidzi, jednak się przekona! Składniki (16 muffinek): 2 szklanki startej dyni na dużych oczkach 1,5 szklanki mąki pszennej Budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku
Pause Gotowanie!Nasiona chia, zwane także szałwią hiszpańską dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Chia to produkt superfood. Jak się okazuje, chia należą do tej samej rodziny co melisa czy mięta. Nasiona poprzez wchłanianie i zatrzymywanie wody w organiźmie, powodują, podobnie jak spożywanie siemienia lnianego, uczucie sytości. Od niedawna znalazły i w mojej kuchni swoje miejsce. Wykorzystuję chia do dań
Moja smaczna kuchniaOstatni dzwonek na truskawki!!! Kto się jeszcze nie najadł dostatecznie dużo tych przepysznych, nietuczących i super zdrowych owoców niech biegnie na najbliższy targ i kupuje ile się da bo już za kilka dni znikną na kolejny cały rok. Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska
sierotka maRysia w kuchnimagazynu. Niezwykle miło mi zaprosić Was do lektury drugiego numeru Magazynu Aromat. Jest to numer jesienny poświęcony wszystkiemu co z jesienią przychodzi w nasze skromne progi. Mamy artykuły o zdrowych kanapkach, o odżywianiu dzieci i młodzieży. Mamy troszkę historii i ciekawostek. Możecie nas bliżej poznać - co robimy na co dzień i od święta okładkę nowego numeru zdobi postać Kariny
sierotka maRysia w kuchniosobiście zetknęłam się z nimi po raz pierwszy i po pierwszej degustacji jestem zadowolona. Powyżej zawartość paczki, którą otrzymałam. ZM Nove wypuściło na rynek nowe produkty, skierowane do fanatyków zdrowej żywności ale i nie tylko. Jak widać na opakowaniach, produkty z linii "Natura" są: - bez glutenu - bez dodatku fosforanów - bez dodatku glutaminianu sodu - bez sztucznych przeciwutleniaczy - bez sztucznych konserwantów
My simple kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu a smakują rewelacyjnie. Można dodać ulubione bakalie. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę. (10 sporych ciastek) 1 szklanka mąki żytniej (nie co mniej) 1/2 szklanki płatków żytnich 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki rodzynek 50g czekolady (użyłam
Di gotujeulubione ciasto każdego dziecka. Czekoladowy smakołyk z dodatkiem zdrowych i słodkich owoców. Klasyczny murzynek, jest prosty do przygotowania, sprawdźcie sami. 1h 10min 10 Składniki: 5 jajek 1 szklaka cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże gruszki
Ania i Marcin gotująProsta, smaczna i zdrowa sałatka - doskonała dawka energii na śniadanie :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 garście rukoli 2 jajka ugotowane na twardo pęczek rzodkiewek garść suszonych lub częściowo suszonych pomidorów 3 łyżki siekanego szczypiorku sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy , układamy na talerzu, dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki lub ósemki, pokrojone rzodkiewki i posiekane pomidory
Moje Kuchenne RewelacjeKokosowa jaglanka z figami, czyli jaglanka w wersji jesiennej. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa – to produkt naturalny, bezglutenowy, pełen składników mineralnych, a w dodatku usuwa z naszego organizmu nadmiar śluzu (idealna na katar, mokry kaszel) i kwasy (silnie zasadotwórcza). Polecam ją szczególnie na jesienne i zimowe śniadania – nie tylko wzmacnia odporność, chroniąc nas przed przeziębieniami, ale też
Poezja smakupowrocie z pracy czekała na nas ciepła i pachnąca niespodzianka, przygotowana przez Amelkę - naszą najmłodszą domową kucharkę:) Ciasteczkami można delektować się bez wyrzutów sumienia, bo pełne są zdrowych i pysznych składników. Są również banalnie proste w przygotowaniu. Przekonajcie się sami:) Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki naturalnego miodu garść bakalii (rodzynki, suszona żurawina, orzechy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOstatnio bardzo zasmakowałam w soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał
karmelowyWitajcie. Jesień rozgościła się już na dobre, jednak cały czas można ją "zaklinać" kolorowymi i zdrowymi posiłkami. Obecnie na topie jest dynia, w związku z czym postanowiłam przygotować z niej sałatkę - jest pyszna! Śniadanie : Sałatka krabowa Lunch : Sałatka z pieczonej dyni z fetą w sosie balsamicznym Przekąska : Banan i oliwki Smacznego
Codzienne Gotowanieśrodku układamy po łyżeczce naszego dyniowo-pomarańczowego farszu - zaklejamy. Wrzucamy do ugotowanej wody - lekko mieszamy - czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu, rozgrzewamy mało na patelni i wrzucamy je na baaardzo niezdrowe rozgrzane masło ;) P.S Pozostały "farsz" zblendowałam - powstał bardzo smaczny mus, który połączyłam z knedlami :) Na talerzu knedle posypałam także szczyptą cynamonu i cukru trzcinowego, WSZYSTKIEGO SMACZNEGO
dlaSmaQgrzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Po azjatycku, czyli jak? Kuchnia Dalekiego Wschodu jest niezwykle oryginalna i jednocześnie zdrowa, dzięki różnorodności smaków i przypraw. Cieszy się ogromną popularnością i zdobywa coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych
Moja smaczna kuchniaUwielbiam takie śniadania. Delikatny twarożek w połączeniu ze zdrowymi warzywami daje dam wiele energii z rana. Idealnie smakuje z chrupkim pieczywem. 250 g twarogu 4 pomidorki koktajlowe 4 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 1 mała cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Do miski przekładamy twarożek. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną
VioletoweKucharzenie