nowym okienku po kliknięciu w nazwę dania lub zdjęcie :) 1. Placki ziemniaczane na gotowanych ziemniakach 2. Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem 3. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem 4. Kotlety ziemniaczane 5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku z chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana z mięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki(...)farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi z ricottą
Przepisy AleksandryLubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny
codojedzeniarozpustę…;)Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób):1 kg ziemniakówok 500 g boczku wędzonego1 duża cebula1 duży brokuł2 pory (białe części)4-5 ząbków czosnku300 ml śmietany 30%3 jajka250 g startego żółtego sera3-4 łyżki masła do smażeniasól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chillimasło do wysmarowania naczynia1. Ziemniaki obrać(...)cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około
UgotujmyTo.plprosty tytuł, ale artykuł wymowny. A w piekarniku zapiekanka. Prosta, wręcz banalna, a jakże przepyszna. Ważny jest dodatek tymianku i wina. Do tego miękka mozzarella i zapiekanka cieszy podniebienia. Składniki: 8 średnich ziemniaków 200g boczku 100g sera mozzarella 100g tartego sera 200g śmietany 22% 50-60ml białego wina 1 cebula 2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz kolorowy Wykonanie(...)mozzarellę pokroić w paski. Żaroodporne naczynie delikatnie natłuścić, wyłożyć połowę porcji ziemniaków, posypać połową sera i mozzarelli, wyłożyć resztę ziemniaków i na sam wierzch pozostałe sery. Zapiekać ok.20-25min w 180C. /przepis z bloga kuchniawzieleni.blogspot.com klik z moimi drobnymi zmianami/ Artykuł Zapiekanka ziemniaczna z boczkiem i mozzarellą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZapiekanka z patelni - kolejne danie przygotowane wyłącznie na jednej patelni, które przygotujesz w mniej niż pół godziny (oczywiście pod warunkiem użycia ziemniaków pozostałych z obiadu, jeśli gotujesz specjalnie to czas przygotowania będzie ciut dłuższy). W przygotowaniu danie proste, a smakuje doskonale! Czy ja już mówiłam, że uwielbiam takie dania, gdzie wszystko robi się w jednym naczyniu i mam potem mało
Kolorowy Przepisownikprzekroicie ziemniaka na pół, potrzecie połówki i się skleją to ziemniaki powinny być odpowiednie – jeśli pokaże się woda, to lepsze będą na sałatkę lub zapiekankę. Kluski śląskie: 1 – 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączyste, typ C) 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość zależna od ziemniaków: patrz przepis) sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki
Poezja smakuwierzch stanie się złocisty i delikatnie chrupiący. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, jako dodatek (zamiast ziemniaków) do drugiego dania lub jako samodzielny posiłek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób. Zapiekankę najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 l lub o wymiarach(...)konieczności zapiekania makaronu z sosem. Można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu i wymieszaniu z sosem. Smak zapiekanki można wzbogacić o pieprz cayenne czy tymianek. Zapiekankę polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Sam oczywiście można też jeść, ale może być zapychający i w takim przypadku warto go wzbogacić o różyczki brokuła czy kalafiora. Do przepisu należy użyć
Gospodyni MiejskaChodziła za mną zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego ciekawego przepisu. Wykorzystałam za to sos beszamelowy od Winiary. Przepis z opakowania. Dobry jeśli chodzi o przygotowanie na szybko, jednak następnym razem sama spróbuję go ugotować. Czuć trochę tę sztuczność, która jest zawsze w przypadku takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki(...)mięsa mielonego cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju puszka pomidorów opakowanie makaronu kolanka sól, pieprz 20 dag żółtego sera opakowanie Sosu beszamelowego do zapiekanek (Winiary) 200 ml wody 300 ml mleka Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać puszkę pomidorów i dusić na wolnym ogniu
Pasja SmakuSkładniki Ziemniaki 3-4 duże sztuki Pieczarki 350g Cebula 2 sztuki Oliwa z oliwek Przyprawa do ziemniaków Czosnek do smaku Koperek do smaku Majonez 2 łyżki
Kulinarne Przebojeukładamy na porze. Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
O kuchni z uczuciemSkładniki Ziemniaki 3-4 duże sztuki Pieczarki 350g Cebula 2 sztuki Oliwa z oliwek Przyprawa do ziemniaków Czosnek do smaku Koperek do smaku Majonez 2 łyżki
Kulinarne PrzebojeSkładniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki. Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy(...)sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-Lifeusunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm. Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą
R'n'G Kitchenostatnie moje słowo w tej dziedzinie. Jak już się pewnie domyślacie tytułowa biała lazania to nic innego jak... ....następna zapiekanka ziemniaczana w moim wykonaniu. Czy to Wasze smaki musicie sprawdzić sami. Składniki (na małe naczynie żaroodporne): 2 spore ziemniaki duża garść pieczonego kurczaka krojonego w kostkę garść papryki krojonej (najlepiej białej i żółtej) kilka piór cebuli czerwonek kilka plastrów(...)warstwą ziemniaków. Zapiekałam pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne zapiekanie" by przyrumienić lekko ziemniaki. Na ostatnie 5 minut posypałam odrobina zwykłego sera żółtego. "Włala ;)" Zapiekanka powstała głównie po to by składniki zalegające w lodówce nie wylądowały w koszu. I tak kurczak Teściowej upieczony dla nas do sałatki zyskał drugie
Kuchnia po mojemuKuchnia włoska. Składniki 6 szt ziemniaków średniej wielkości 2 ząbki czosnku natka pietruszki 4 łyżki oliwy świeżo mielony pieprz 100 g filetów anchois w oleju
R'n'G Kitchen