zapiekanka - 10700 przepisów (strona:599/714)

Faszerowane pomidory 138

W szale zakupów nabyłam sporą siatkę pieczarek, i wszystko byłoby dobrze, gdyby następnego dnia owe pieczarki nie zaczęły się starzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza pieczarkowa na grubym cieście 163

Kolejna propozycja na zagospodarowanie solidnej porcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube

Kuchenne zapiski Edyty
Papryka faszerowana indykiem i ryżem 196

Papryka to warzywo bardzo uniwersalne, smakuje w każdej postaci i w towarzystwie wielu dodatków. Mój mąż uwielbia faszerowaną mięsem i ryżem, więc staram się dogodzić jego

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z fenkułem i porem 133

Krucha tarta z nadzieniem z fenkuła, pora, cukinii i papryki, zapieczona pod jajeczno śmietanowym sosem. Na drugi dzień smakowała równie rewelacyjnie, szczególnie, że mąż wpadł na

Kuchenne zapiski Edyty
Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką 202

Dzisiaj proponuję tołpygę pieczoną z kalafiorem i papryką. Tołpyga ma niestety troszkę ości, a nie każdy lubi je wydłubywać z talerza, więc spokojnie można zastąpić ją

Kuchenne zapiski Edyty
Indycza pieczeń rzymska z fetą i papryką 133

Kilka dni temu Powtwór zapytał mnie czemu nie zamieściłam na blogu przepisu na rzymską pieczeń z indyka. Oczywiście gorąco zaprotestowałam: oczywiście wstawiłam, już dawno, poszukaj... Hmm

Kuchenne zapiski Edyty
Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską 180

To miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Litewska baba ziemniaczana 142

Baba jest smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i następnego dnia, odsmażona na patelni. Zamiast śmietany można do niej podać surówkę, np. z pomidorów z cebulą. Z

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i kurczakiem 287

Tarta z karmelizowaną cebulą dreptała za mną już od dłuższego czasu, i mimo, że mój organizm i cebula to nie najlepsze połączenie, zdecydowałam się ulec zachciance

Kuchenne zapiski Edyty