jesteście mięsożercami i szukacie ciekawego przepisu na obiad to mam dla Was smaczną propozycję Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i oliwkami. Wszystko pod serowo-śmietanową kołderką. Zapiekanka na duży obiad rodzinny lub dwa dni. Odgrzewana w piekarniku też świetnie smakuje na drugi dzień. Można spakować na lunch-box. Dodatkiem jest sałata z cukinią, pomidorkami i oliwkami(...)domowym winegretem. Pycha mówię Wam! Gotową zapiekankę dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego 300 g makaronu typu świderki, mogą być z mąki ryżowej 1 szklanka passaty 500 g sosu bolońskiego 3 ząbki czosnku garść czarnych posiekanych oliwek 2 średniej wielkości cebule sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano olej do smażenia natka
Zasmakuj Kuchniobsmażone mięso podlewa się sosem słodko-kwaśnym i dusi aż indyk wchłonie płyn i jego aromaty. Do mięsa można dodać dowolne grzyby. My użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania(...)Dania na środę i czwartek to samograje, które często wykorzystujemy, bajecznie proste, typowe dla kuchni azjatyckiej, do szybkiego zrobienia z woka lub patelni. 15 minut i obiad jest gotowy. Zapiekanka rybna jest w zestawie dlatego, że mieliśmy ogromną ochotę wypróbować przepis na rybę duszoną w cydrze. Zapowiadał się bardzo intrygująco i nie zawiedliśmy się na nim. Zapiekanka jest pyszna
Niedzielny kucharzZapiekanki to bardzo wdzięczny temat, bo można do nich dodać właściwie wszystko, co znajduje się pod ręką. Dziś prosty przepis na pyszny obiad lub ciepłą kolację, czyli zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym. Pomysł na obiad: zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym oczywiście najlepiej smakuje około pięciu minut po wyciągnięciu z piekarnika. Ser jest(...)wtedy idealnie rozpuszczony, a mięso z sosem pomidorowym smakuje obłędnie. Nie ma jednak nic złego w ponownym podgrzaniu obiadu czy ciepłej kolacji na drugi dzień. Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym spokojnie wystarczy na 4-5 porcji . Składniki: 500 g makaronu świderki, 500 g mielonego mięsa (np. z łopatki), 1 puszka pomidorów, 1 koncentrat pomidorowy, 1 średnia
RozdomowionaZapiekanka pyszna, łatwa w wykonaniu. Danie nadaje się zarówno na imprezy jak i na obiad. Polecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć około 30 sekund. Dodać mięso mielone, pieczarki, paprykę słodką, ostrą, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać pomidory(...)rosołową, gałkę muszkatołową. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gdyby było bardzo gęste wlać trochę wody. Zdjąć patelnię z ognia. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do sosu, wymieszać. Formowanie zapiekanki – na dno formy rozłożyć połowę makaronu. Rozłożyć całą masę z mięsa. Na górze rozłożyć pozostały makaron i wylać sos beszamelowy. Teraz już tylko posypać potartym serem. Pieczenia – nagrzać
Kuchnia PokoleńDomowe zapiekanki chodziły za mną długo, oj długo, ale ser żółty w mojej diecie raczej nie istnieje, to unikałam ich, jak ognia. Ale dzisiaj wpadł mi do głowy pomysł na zapiekanki z mozzarellą, a zamiast pieczarek zdecydowanie wolę mięsiste boczniaki. Diabeł, jak zwykle tkwi w szczegółach co i jak? Już piszę. Do zapiekanek najlepiej wybrać długie bagietki, ale niezbyt(...)boczniaki, które są dość podobne w smaku do pieczarek, ale o niebo smaczniejsze. Jeśli używamy grzybów, ważne są zioła, ja postawiałam na tymianek, który bardzo lubię, nadał zapiekankom na prawdę wyjątkowego smaku. To co ważne pieczywo skrapiam dużą ilością oliwy, dobrej jakości oliwy, nie może być gorzka, możesz też wybrać masło, lub serek śmietankowy. Ja zapiekankę
SMYKWKUCHNIZapiekanka „Kebab” z łopatką Kolejna wariacja zapiekankowa Zapiekanka „Kebab” smakuje wyśmienicie , oczywiście nie jest to tradycyjny kebab ale smakuje podobnie . Mięso z łopatki wieprzowej to wdzięczny surowiec w kuchni . Jest delikatne i soczyste , a dobrze przyprawione i podsmażone na patelni , wręcz przepyszne . Zapiekanka jest bardzo prosta do zrobienia , można ją także przygotować wcześniej i , przechować(...)warstwę z cukinii , smażone mięso z pieczarkami i ponownie warstwę ziemniaków . Pomiędzy ziemniakami układamy plasterki pomidora . Smarujemy masłem lub oliwą , ale delikatnie , nie z przesada . Całość solimy do smaku . Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około dwie godziny . Po tym czasie zdejmujemy folię , pozwalamy zrumienić się wierzchniej warstwie i wyjmujemy zapiekankę . Gorące posypujemy
Ogrodnik w podróżyAmerykańska zapiekanka z mielonym i sosem serowym Zapiekanka , to danie pojawia się u nas dość często ,szczególnie kiedy mam mniej czasu . Zazwyczaj przygotowuję ją wieczorem dzień wcześniej ,żeby w razie potrzeby móc szybko odgrzać. Taka odstana dużo lepiej się kroi i wyjmuje z foremki . Patent na szybki , jednogarnkowy obiad . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , z czymkolwiek nie zrobię zawsze szybko znikają(...)Amerykańska , zapiekanka swoją nazwę zawdzięcza makaronowi z sosem serowym, tak tradycyjnym w tamtym rejonie świata Doskonale pasuje do smażonego ,mięsa mielonego z zielonym słodkim groszkiem… mniam Składniki : 1 opakowanie dowolnego makaronu 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżySezon na szparagi właśnie się zaczął. Z tej okazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym. Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać(...)przyjemność dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień jakie serwuje nam otoczenie. Zapiekankę ze szparagami możecie serwować zaraz po upieczeniu z dodatkiem świeżych ziół lub dipów. Jako dodatek do zapiekanki możecie przygotować lekką sałatkę na bazie mieszanych sałat z odrobiną oliwy i soku z cytryny. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm Koszt
kulinarnyJaWszyscy lubimy zapiekanki. Są szybkie, smaczne i zazwyczaj łatwe do przygotowania. Wystarczą dobre, ulubione składniki i po pewnym czasie możemy delektować się pysznym smakiem zapieczonego dania. Grecka kuchnia to prosta kuchnia. Nie ma w niej miejsca na czasochłonne potrawy. Ma być prosto i pysznie. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. W zapiekance królują warzywa – marchewka, kolorowa papryka i moja(...)podsmażonym mięsem. Delikatnie mieszamy całość. Farsz przekładamy do foremek do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 30-40 min w 180C. Na kwadrans przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanek wykładamy kawałki sera koziego. Zapiekankę podajemy na ciepło. Smacznego! Artykuł Zapiekanka grecka pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta Zapiekanka Ogrodnika , to przepis ratunkowy Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , szczególnie starszy syn, jest ich wielkim fanem i dobrze , bo są proste ,pieką się same , a dodatkowo co zostanie z obiadu , świetnie nada się na kolację – jednym daniem , załatwiamy sprawę dwóch posiłków Ten konkretny przepis powstał , z tego co akurat miałam pod ręką(...)warzyw . Plasterki mają być tak cienkie , że można z nich zrobić szkła do okularów Czerwoną fasolkę odcedzamy z zalewy i płukamy pod bieżącą wodą na sitku ,żeby nie barwiła zapiekanki . Przygotowujemy beszamelowy sos -do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę, na małym ogniu podgrzewamy wszystko, mieszając, aż uzyskamy gładką masę do której stopniowo dolewamy mleko i śmietankę
Ogrodnik w podróżymozzarelli. Następnie powtórzyć warstwę makaronu (wymieszanego z masą serową i sosem mięsnym), na to położyć pozostały sos mięsny, a na sos równomiernie wysypać resztę startej mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a sos w zapiekance zacznie bulgotać . Wyjąć(...)piekarnika, odstawić na 5 minut, do delikatnego przestudzenia, przed podaniem. Upieczoną zapiekankę posypać resztą drobno posiekanej natki pietruszki (1/4 pęczka) i podawać gorącą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Do przepisu najlepiej użyć mozzarelli w bloku , nie w kulkach oraz makaronu w kształcie rurek np. rigatoni, penne, ziti. Natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanymi
Gospodyni MiejskaPyszne i szybkie zapiekanki? Kto ich nie zna i kto nie lubi?? Takie zapiekanki przygotujecie szybko i bez większego kłopotu! Są smaczne, chrupiące i nie zajmują wiele czasu Poniżej przepis, dzięki któremu będziecie cieszyć się ich doskonałym smakiem Składniki/4 zapiekanki : – 500 g świeżych pieczarek – 1 cebula – kulka mozzarelli lub 200 g ulubionego sera żółtego – ząbek(...)Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut, aż ser się stopi a pieczywo będzie lekko chrupiące. Przed podaniem posypać szczypiorkiem oraz ketchupem lub ulubionym innym ulubionym sosem do zapiekanek. Artykuł Tradycyjne zapiekanki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEChyba prościej się nie da… Obiad z minimum składników. Dla jednych to będą łazanki, dla drugich makaronowa zapiekanka. Choć łazanki kojarzą się częściej z dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek(...)kiełbasę. Taka zapiekanka wymaga dobrego przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek 1/3 główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania) Wykonanie Kapustę kroimy
Raj dla PodniebieniaCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanka z pieczarkami to przekąska, którą zna i lubi prawie każdy. Coś banalnie prostego w przygotowaniu, a jednocześnie pysznego. Ten typowy polski fast food dzisiaj w wersji pikantnej z pyszną pastą paprykową, salami i papryczkami jalapeno. Każdy kto spróbuje będzie zachwycony! Przepis na pikantną pastę paprykową, która idealnie nadaje się do zapiekanki znajdziesz TUTAJ . Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno(...)Składniki Ilość składników uzależniona jest od ilości zapiekanek. Bagietka Ser mozzarella Pasta paprykowa Salami Pieczarki Czerwona cebula Marynowane lub świeże papryczki jalapeno Czosnek Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, czosnek, solimy
ale Pysznie