posmakował nam ten maniok. Postanowiliśmy zrobić z niego zapiekankę mięsną, która wyszła naprawdę wyśmienicie. W mniejszych formach do pieczenia wygląda jak suflet, po czym lekko opada. Skórka jest chrupiąca, wewnątrz zaś znajduje się serce zapiekanki. Mocno aromatyczne, jednocześnie delikatne dla podniebienia. Składniki 700-800 g bulw manioku 100 g niebieskiego sera pleśniowego (lazur) 1/2 szklanki mleka 500 g łopatki wieprzowej
R'n'G KitchenLubicie zapiekanki? My bardzo, zawsze można wyczarować coś pysznego i przy okazji pozbyć się resztek (posprzątać lodówkę). Tym razem na życzenie syna zapiekanka z pulpecikami drobiowymi. Razowy makaron, papryka żółta, rukola i cukinia. Do tego pokrojona kulka mozzarelli. To wszystko zapieczone. Smaczne było :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makronu razowego u mnie penne 400 g mięsa mielonego
kruche babeczkiziemniaki a była do tego tania. Brukiew to warzywo z rodziny kapustnych. Ma mnóstwo dobrych składników dla naszego organizmu i warto ją zajadać, a do tego jest smaczna. Zapiekanka o której mowa pojawia się na stole wigilijnym u Finów. Dzisiejsze danie smakuje samo w sobie przepysznie, można je jednak podawać jako dodatek do mięs i ryb. Polecam spróbować. Lanttulaatikko - zapiekanka
Moje Małe CzarowanieZapiekanka to szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem oryginalne podanie kurczaka z ryżem. Aromatyczna zalewa sprawia, że ryż, który nią przesiąka idealnie komponuje się z miękkim mięsem kurczaka. Całość wygląda cudnie ale przede wszystkim obłędnie smakuje. Składniki: 1,30kg udek z kurczaka 3 łyżki lubczyku 4 łyżki przyprawy do kurczaka 2 szklanki dzikiego ryżu 3 cebule 2 gałązki pomidorów(...)pokrojoną w krążki cebulę i pokrojone na połowę pomidory. Zalać resztą zalewy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut
Szalona Kuchnia EwelinyNie, nie tym razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!fanów fiksów, miksów i innych zbędnych dodatków. Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i sera cheddar. Ziemniaki i ser starłam na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu i dodałam pomidory z chilli (z puszki). Doprawiłam kolendrą mieloną, ziołowym pieprzem i majerankiem. Ziemniaki wymieszałam z połową startego sera i gałką muszkatołową. Ziemniakami wyłożyłam spod i boki formy. Wyłożyłam(...)mięso i posypałam pozostałą częścią sera. Piekłam w 180 st. C przez 45 minut. Nie podam wartości odżywczych, bo proporcje mocno na oko. Można przyjąć, że połowa takiej zapiekanki to solidna porcja obiadowa, ok. 500-600 kcal, w zależności od ilości dodanego sera
KucharzycaBardzo prosta, delikatna w smaku zapiekanka ryżowa z gotowanym kurczakiem. Fajnie smakuje podana z ketchupem. Zielony groszek i czerwony cheddar nadają jej ładnego, wiosennego koloru:) Jeżeli nie jesteście fanami zielonego groszku, wybierzcie fasolkę szparagową lub brokuły – również świetnie się tutaj sprawdzą:) kurczak o wadze ok. 1 kg 250 g ryżu długoziarnistego 2 szkl. mrożonego groszku Hortex 2-3 marchewki
Smaki Na Talerzujadam ulicznych fastfoodów, ale w dzieciństwie uwielbiałam zapiekanki z pieczarkami, które kupowało się w drodze ze szkoły za 5 zł. Kieszonkowego nie dostawałam, więc jadałam je od czasu do czasu za pieniądze zarobione za sprzedane butelki lub zbieranie malin latem. Czasem groszem sypnął stryj lub ciocie. Smakowały wybornie, a jak pachniały! Hmmm... rozmarzyłam się 😊 Sprzątając lodówkę, znalazłam kilka zapomnianych pieczarek(...)cebulę i kawałki bagietki ze środków bułek. Zeszklić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na bagietki wyłożyć pieczarki z dodatkami. Na farszu ułożyć kawałki masła. Całość posypać startą goudą. Zapiekanki włożyć do piekarnika. Piec ok. 12 minut. Podawać z kleksami ketchupu
Weekendy w domu i ogrodzieSmaczna, sycąca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, dużej ilości świeżych pomidorów, aromatycznych przypraw oraz słodkiej cebuli połączonej z wyrazistym smakiem czosnku. Całość zapieczona z mozzarellą smakuje znakomicie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 500g przecieru pomidorowego 4 pomidory 500ml bulionu drobiowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 300g dzikiego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki(...)zagotowaniu wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. Po upływie 20 minut na wierzchu zapiekanki ułożyć mozzarellę i kontynuować pieczenie
Szalona Kuchnia EwelinyBlueberry Corner by "jagodzianka" Zapiekanka z batatów jest wyjątkowa. Batat coraz częściej gości w polskich kuchniach, na naszych stołach. Co ciekawe batat, choć często … Przeczytaj cały artykuł Post Zapiekanka z <span>batatów</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWyrazista w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Składniki: 600g fileta z łososia 1 ostra papryka chilli sok i skórka z 1/2 cytryny 1kg ziemniaków 3 czerwone cebule 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 por 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól olej rzepakowy Wykonanie(...)przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut. 7. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym
Szalona Kuchnia EwelinyProsta w przygotowaniu, a zarazem wykwintna zapiekanka. Dominuje w niej smak kurczaka i sosu beszamelowego. To ciekawe zestawienie smakowe, którego warto spróbować. SKŁADNIKI 2 udka z wędzonego kurczaka 1 brokuł 1 puszka zielonego groszku konserwowego 350 g makaronu pełnoziarnistego kokardki 200 g śmietany 30% 60 g żółtego sera 3 łyżki masła 3 łyżki mąki typ 500 (np. Wrocławskiej(...)dobrze wymieszać. Do uzyskanej masy wlewać mleko energicznie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać ser i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamel serowy przelać na wierzch zapiekanki, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Podawać posypane delikatnie natką pietruszki
Passions hobbies lifeDoskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady. -- Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki. Opcjonalnie pieczarki i brukselka, które urozmaicą i tak już dobry smak kapusty z mięsem. Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy, potem kroimy na kawałki, które włożymy do kapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które(...)sprzedaży jest podane z dużym nadmiarem nie schabu :) więc oddzielamy jedno od drugiego i mięso na kotlety zostawiamy na kolejny obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki. Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy. Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty. Na kapustę wykładamy pokrojone mięso i lekko oprószamy solą z pieprzem
chleba naszegoZapraszam na bardzo pyszną zapiekankę bezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej
Kawa z mlekiemRozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Formę do zapiekania (lub kokilki) wysmaruj masłem, obsyp mąką. Na marginesie, wszelka ceramika świetnie sprawdza się przy okazji różnych zapiekanek i wygląda rewelacyjnie, prawda? Do kupienia tutaj: klik . Wymieszaj w misce jajka, mąkę, sól i pieprz (najlepiej zblenduj), dodaj mleko i oliwę, następnie starty ser oraz pozostałe składniki. Wymieszaj całość(...)około 30 minut), bo ciasto jest cieńsze. Jeśli zaś użyjesz głębokiego naczynia, jak u mnie – Twój czas pieczenia musi się wydłużyć (do 45 minut). Tak naprawdę wystarczy obserwować zapiekankę, jeśli jej wierzch jest ładnie zarumieniony i ścięty należy uznać, że jest gotowa. Pod koniec pieczenia clafoutis znacznie urośnie – niestety to chwilowy efekt. Po wyjęciu z piekarnika zawsze opada
Garniec Magalie