makaron rurki, wlać śmietanę, dodać pokrojony ser żółty i wszystko wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 20-25 minut, porcjować zapiekankę lekko wystudzoną, podać z fasolką ugotowaną i polaną tartą bułką - do tej zapiekanki wykorzystać można składniki jakie mamy w lodówce, u mnie mięso z kurczaka z rosołu..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępojemnika blendera i zmiksować - zmiksowane sery, śmietanę, mleko, mąkę wymieszać rózgą i wylać na kalafior piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, podać zapiekankę lekko wystudzoną - zapiekanka z dodatkiem ziemniaków i kalafiora, marchewki jest idealną potrawą na smaczny obiad, kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTego lata odkryłam jak smaczna może być młoda cukinia na surowo, dlatego i tym razem postanowiłam nie podsmażać jej do makaronowej zapiekanki, ale wykorzystać na surowo i zjeść taką lekko al dente;) Domyślam się, że takie rozwiązanie nie wszystkim przypadnie do gustu – nam smakowało bardzo. Taka zapiekanka to prosty i nieskomplikowany pomysł na obiad lub kolację na ciepło
Smaki Na TalerzuDania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na dynię jeszcze trwa, wi ę c zapraszam Was na kolejny przepis z dynią w roli głównej. Jeżeli lubicie zapiekanki i sos serowy, ten przepis powinien przypaść Wam do gustu ;) Kawałeczki dyni owinięte plasterkami boczku zapieczone w kremowym sosie serowym, do tego świeża bagietka, sa ł ata z sosem winegret, kieliszek białego(...)Avvolgete ogni spicchio di zucca con una fettina di pancetta. Oleate una teglia e disponetevi le fette di zucca con pancetta. Kawałki dyni zalewamy sosem serowym. Zapiekankę pieczemy w piekarniku ok. 40-45 minut do uzyskania złotego koloru. Podajemy od razu po przygotowaniu. **** Distribuite la salsa al formaggio sulle fette di zucca. Infornate il gratin per circa
La grande e la piccola cuocaSzynka, jajka, pomidor, ser i chleb tostowy podane razem, ale w niecodziennej formie – w formie zapiekanki. Jak łatwo się domyśleć nie jest to propozycja obiadowa, a prędzej kolacyjna. Nie jest to jednak opcja na wykwintną kolacją, a raczej taką jedzoną w zaciszu domowym ze swoimi najbliższymi. Na spód naczynia dodatkowo dorzuciłam od siebie chleb tostowy. Nie wzięłam pod uwagę(...)zrumienienia) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Śmietanę mieszamy z dwoma rozbełtanymi jajkami. Dodajemy startą na małych oczkach mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowaną mieszankę wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu rozkładamy zrumienione grzanki. Na nich w kilku miejscach rozkładamy wiórki masła (nie za dużo). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Inspiracja
Smaki Na TalerzuKilka dni temu zaprezentowałem przepis na dietetyczne, pełnoziarniste bagietki. Dzisiaj mała propozycja jak je wykorzystać – zapiekanka na bagietce! Zapiekanki na pieczywie kojarzą mi się z dzieciństwem – chrupiące, białe bułki przykryte przesmażonymi pieczarkami, do tego duża porcja roztopionego żółtego sera, a na górze mnóstwo
Vegan TasteSzybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyrazista w smaku, ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Składniki: 700g fileta z kurczaka 6sztuk młodych ziemniaków 1 cebula 3 marchewki 1 por 250ml białego wina półwytrawnego 120g wędzonego boczku w plastrach 280g mozzarella przyprawa do kurczaka oregano pieprz sól olej(...)wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano. 6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis na ciekawą zapiekankę z kurczakiem, sosem beszamelowym i makaronem, pod kruszonką z bułki tartej. Ciekawe połączenie smaków i niezwykle chrupiąca kruszonka, są bardzo ciekawym pomysłem na obiad. Poznaj prosty przepis na to pyszne danie! Artykuł Zapiekanka z kurczakiem i beszamelem pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pluwielbia zapiekanki ziemniaczane ?? chyba każdy !! :) SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 400g szynki 1 duża cebula 200ml śmietany 30% 100 ml mleka 1 jajko 200g startego sera żółtego olej sól pieprz zioła prowansalskie do ozdobienia małe pomidorki i pietruszka WYKONANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w kapturkach, obieramy, kroimy na plastry. 2. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)naczyniu żaroodpornym układamy na przemian - ziemniaki, szynkę, ziemniaki. 4. W misce mieszamy śmietanę, mleko. jajko, sól, pieprz, zioła. Zalewamy zapiekankę. 5. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut 180*, po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera. 6. przed podaniem ozdabiamy pomidorkami, pietruszką albo szczypiorkiem
Dziś Ja gotujeDawno już nie publikowałam zapiekanek, przynajmniej tak mi się wydaje. Na dzisiejszą kolację proponuję zapiekankę z cukinii, brokułu, pomidorów i makaronu w pysznym sosie. Dla mnie bomba. Myślę, że częściej będę do niej wracała. Mam nadzieję, że Was też skuszę. Składniki: 100 g makaronu ( przed ugotowaniem ) 1 brokuł 2 młode cukinie 250 ml mleka 2 jajka 2 pomidory ½ opakowania fety
Smaki EwyCassolette to tradycyjne danie południowej Francji. Jest to rodzaj sycącej zapiekanki. Ciężkie, tłuste, sycące danie z fasoli i mięsa, podawanej głównie na chłodną porę roku. Cassolette piecze się zazwyczaj w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych. Moja wersja Cassolette jest znacznie lżejsza od oryginału. Nie jestem jakąś fanką łososia jednak w tym daniu smakuje mi wyjątkowo. Składniki: 4 surowe, pokrojone w talarki(...)układamy plasterki łososia wędzonego. Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy ziemniaki i kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków i polewamy pozostałą ilością śmietany. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i zwiększamy temperaturę do 220 °C Pieczemy do zrumienienia
Kasia i jej kobiecy światProsty przepis na pyszną, choć niepozorną zapiekankę, którą każdy zrobi śpiewająco. Bakłażan pod parmezanem, klasyk włoskiej kuchni, to ulubione danie jednego z największych piosenkarzy XX w. Czas przygotowania: 25 minut Czas pieczenia: 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Magazyn „People” umieścił go na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi XX w. Aktor, nagrodzony Oscarem, piosenkarz ze 150 mln sprzedanych(...)posyp parmezanem. Wyłóż kolejną warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą (jeśli jej używasz). Dwie warstwy bakłażana to optymalna liczba warstw w zapiekance. Nie układaj więcej warstw niż trzy. Staraj się tak dobrać naczynie, żeby wystarczyło ci bakłażana. Klasyczna, szklana forma do pieczenia kurczaka zupełnie wystarczy. Zapiekaj bakłażana w piekarniku przez 15-20 minut
Niedzielny kucharzzapiekankami jest u nas tak, że wszyscy (za wyjątkiem Młodego) bardzo je lubimy. Z czym by ich nie zrobić, zawsze świetnie smakują – fenomenalny wynalazek;) Zapiekanki, mimo wielu „ochów i achów” pod ich adresem, mają jednak jedną wadę, zwłaszcza w oczach kogoś, kto amatorsko prowadzi kulinarnego bloga – nie są najwdzięczniejszym obiektem do fotografowania;) Na szczęście
Smaki Na Talerzu