Trochę długo nic się tutaj nie działo, ale właśnie zmieniam ten stan rzeczy i nadrabiam wszystkie zaległości. Co powiecie na taką zapiekankę makaronową z bakłażanem? Przepis powstał zupełnie przypadkiem, kiedy w ciągu 2 minut musiałam zmienić plany obiadowe. Jak się okazuje, nawet w tak krótkim czasie można wymyślić coś naprawdę pysznego :) A jaki jest wasz sposób na ekspresowy obiad
Okolice Palnikapamiętam kiedy ostatnio robiłem zapiekankę makaronową. To było tak dawno temu, że bałem się, czy wyjdzie...wyszła! I to tyle jej się zrobiło, że chyba nie sposób ją przejeść w dwa dni. Czego użyłem? -500 gram mielonej na moich oczach wołowiny (ligawa) -puszka pomidorów -200 ml śmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane
BaRepasdziś na obiad... Zapiekanka makaronowa z cukinią SKŁADNIKI: pół paczki makaronu penne boczek ( paczka krojonego) 200ml śmietany ser topiony czarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody
MarciochaKucharzyDziś piekielnie ostro :P Makaronowa zapiekanka Meksykańska SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego puszka mieszanki meksykańskiej puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić
MarciochaKucharzyKolejny pomysł na ciepłe danie na kolację dla dwojga - zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Składniki: makaron (ilość wg uznania) 250 g szpinaku 100 g łososia wędzonego na zimno sól, pierz 1 ząbek czosnku 125 ml śmietany 30% 125 śmietany 18% starty ser masło do posmarowania formy Makaron ugotować al dente. Następnie przelać go zimną wodą
Ugotowaćjest trudne, więc z pewnością każdy amator włoskiej kuchni sobie z nim poradzi. Przygotowując to danie nie zapomnijcie o podgotowaniu makaronu, nie będzie wtedy wysuszony po zapiekaniu. Jeśli lubicie makaronowe zapiekanki z serem, możecie posypać całość parmezanem lub mozzarellą. Ja tym razem przygotowałam wersję wegańską, bez sera i po zapieczeniu wyszła przepyszna! Polecam na niedzielny obiad :) Makaron conchiglioni
Pełna LodówkaOstatnio się zastanawiałam co tu zrobić ciepłego na kolację no i wpadł mi do głowy pomysł na taką oto prostą i pyszną zapiekankę makaronową z twarożkiem i śmietanką waniliową. Z wyglądu może nie jest za piękna ale w smaku naprawdę pyszna
Sama słodycz i szczypta chilirodzaj makaronu pochodzącego z południowych Włoch. Nazwa Fusilli pochodzi od spiralnego wnętrza lufy karabinu, która to przypomina kształtem nasz makaron. Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek , a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami . Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby) Składniki: opakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia
vegetaniemakaron, mrożone warzywa na patelnię, mleko. Nie było więc wyjścia innego, niż połączenie wszystkich tych składników w jedną całość. I tym magicznym sposobem znalazłam swój pomysł na zapiekankę makaronową z warzywami i tuńczykiem w sosie beszamelowym. A efekt? W każdym razie zacznijmy od początku. Potrzebowałam: połowę makaronu warzywa na patelnię tuńczyka w kawałkach w puszce pół szklanki mleka
Mój Smak na ŻycieDzisiaj mój mąż miał ochotę na makaron. Zrobiłam więc swoją niezawodną zapiekankę makaronową. Miałam okazję do wykorzystania resztek wędlin. Składniki: 1 opakowanie makaronu 20 dag kiełbasy lub wędlin 20 dag sera żółtego Słoiczek sosu bolońskiego Puszka czerwonej fasoli Sól Ketchup. Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż do chwili gdy będzie średnio miękki. W tym czasie
Na słodko lub wytrawnieskłamie (oczywiście nie licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie
Zdrowie na języku :PKiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi
UgotujmyTo.plkuchni są sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw
Smakowity Blog Kulinarnytwarogowa zapiekanka makaronowa z gruszką i żurawiną Trochę przypalona i za długo przetrzymana w piekarniku, ale i tak dobra :P Serio weekend już prawie minął? Za szybko, zdecydowanie. Potrzebuje jeszcze kilku dni. Aby odpocząć tak do końca i zrobić to co muszę zrobić, ale jak na razie wystarczyć mi musi te kilka godzin do wieczora
More food, love and dreamskupiliśmy go z 2-3 tygodnie temu. Starość nie radość, już się zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!Składniki (2 porcje);2 piersi z kurczaka300g szpinak mrożony2 ząbki czosnku5 ziemniakówoliwa z oliwek1
Kitchens Alphabet