Kolejny pomysł na ciepłe danie na kolację dla dwojga - zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Składniki: makaron (ilość wg uznania) 250 g szpinaku 100 g łososia wędzonego na zimno sól, pierz 1 ząbek czosnku 125 ml śmietany 30% 125 śmietany 18% starty ser masło do posmarowania formy Makaron ugotować al dente. Następnie przelać go zimną wodą
UgotowaćOstatnio się zastanawiałam co tu zrobić ciepłego na kolację no i wpadł mi do głowy pomysł na taką oto prostą i pyszną zapiekankę makaronową z twarożkiem i śmietanką waniliową. Z wyglądu może nie jest za piękna ale w smaku naprawdę pyszna
Sama słodycz i szczypta chilirodzaj makaronu pochodzącego z południowych Włoch. Nazwa Fusilli pochodzi od spiralnego wnętrza lufy karabinu, która to przypomina kształtem nasz makaron. Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek , a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami . Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby) Składniki: opakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia
vegetaniemakaron, mrożone warzywa na patelnię, mleko. Nie było więc wyjścia innego, niż połączenie wszystkich tych składników w jedną całość. I tym magicznym sposobem znalazłam swój pomysł na zapiekankę makaronową z warzywami i tuńczykiem w sosie beszamelowym. A efekt? W każdym razie zacznijmy od początku. Potrzebowałam: połowę makaronu warzywa na patelnię tuńczyka w kawałkach w puszce pół szklanki mleka
Mój Smak na ŻycieDzisiaj mój mąż miał ochotę na makaron. Zrobiłam więc swoją niezawodną zapiekankę makaronową. Miałam okazję do wykorzystania resztek wędlin. Składniki: 1 opakowanie makaronu 20 dag kiełbasy lub wędlin 20 dag sera żółtego Słoiczek sosu bolońskiego Puszka czerwonej fasoli Sól Ketchup. Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż do chwili gdy będzie średnio miękki. W tym czasie
Na słodko lub wytrawnieskłamie (oczywiście nie licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie
Zdrowie na języku :PKiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi
UgotujmyTo.plkuchni są sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw
Smakowity Blog Kulinarnytwarogowa zapiekanka makaronowa z gruszką i żurawiną Trochę przypalona i za długo przetrzymana w piekarniku, ale i tak dobra :P Serio weekend już prawie minął? Za szybko, zdecydowanie. Potrzebuje jeszcze kilku dni. Aby odpocząć tak do końca i zrobić to co muszę zrobić, ale jak na razie wystarczyć mi musi te kilka godzin do wieczora
More food, love and dreamskupiliśmy go z 2-3 tygodnie temu. Starość nie radość, już się zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!Składniki (2 porcje);2 piersi z kurczaka300g szpinak mrożony2 ząbki czosnku5 ziemniakówoliwa z oliwek1
Kitchens AlphabetEwentualnie można użyć zwykłego majonezu i dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku. Polecam też inne brokułowe przepisy: Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowym Makaron w sosie serowym z brokułem Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią
Monia miesza i gotujeUwielbiam zapiekanki makaronowe a tą wyjątkowo, bo oprócz makaronu jest w niej też mój ukochany szpinak. Nie dominuje on w potrawie ale dodaje smaczku a dodatek w postaci papryczki chilli nadaje całości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów". SKŁADNIKI 500 g makaronu spaghetti* 2 łyżki oliwy z oliwek 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 1 pokrojona czerwona
Złote przepisyokazało się to dość pracochłonne. Dzięki temu, że mój mąż był w domu zajął się naszymi chorybzdami. Ja mogłam chwilę zrelaksować się w kuchni. Zrobiłam pyszną zapiekankę makaronową w formie tortu i ciacho na konkurs Dr. Oetker. A że miałam i tak coś zrobić pysznego do kawy połączyłam przyjemne z pożytecznym. Składniki na wzór. 1 jajko 1 łyżka mąki
Malinowe Pocałunkizrobić z resztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki: Tym razem znalazłam u siebie kawałek mielonego kotleta
Taste Of My Dayopakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię