zakąski zimne - 68 przepisów (strona:4/5)

Buraczki na zimę. 159

zalewa), ze startych można przygotować pyszną surówkę, choć u nas najczęściej i tak wyjadane są bezpośrednio ze słoika :) Mniejsze sztuki robię w całości (podaję je jako samodzielna zakąska) i te najczęściej schowane są głębiej, bo jak wiadomo co z oczu to z serca (dzięki temu mają szansę dotrwać do Andrzejek ;)). Możecie przygotować je w dwóch wersjach: z cebulą(...)garnku wyścielonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowujemy. Pasteryzujemy 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki odwracamy i przenosimy do spiżarni lub innego chłodnego, ciemnego miejsca. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 139

kolejna sałatka na zimę! Idealna również teraz dla tych co podróżuja, grilują, przebywają w towarzystwie. Idelana zakąska,przekąska..do kanapek, do bułek...do ziemniakow , frytek, mięsa itd... Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby(...)robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na całą noc, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia

Z Kuchni Do Kuchni
kulki z zielonych śledzi w zalewie 249

nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki.   Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można(...)oleju, przełożyć do dużego słoja lub innego zamykanego naczynia.  Wodę zagotować. Cebulę pokroić w piórka i włożyć do wody. Dodać resztę składników i gotować kilka minut. Wystudzić. Zimną zalewą zalać kulki, zamknąć i wstawić do lodówki. Nadają się do jedzenia po około 3 dniach, ale spokojnie mogą stać w lodówce nawet kilka tygodni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie po staropolsku. 182

     Karnawał w pełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z

Rozpustne gotowanie
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 264

dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście zrobiłam tak jak mnie poinstruowano. Ku mojemu zdziwieniu poczułam w ustach pyszny i wyrafinowany smak. Smak pomidorów, korzennych przypraw i chrzanu(...)restauracji Las Vegas. Wciąż pojawia się w menu wielu tradycyjnych restauracji, w szczególności tych o włosko-amerykańskich korzeniach. Dlaczego piszę o Shrimp Cocktail? Ponieważ przez dekady był on niezastąpioną zakąską i przystawką do drinków na amerykańskich świątecznych przyjęciach. W szczególności na Boże Narodzenie. Dlaczego wspomniałam Bloody Mary? Ponieważ istnieją wersje Shrimp Cocktail z wódką, które smakują tak jak Krwawa Mary

Jem więc Jestem
Grzyby leśne w occie (maślaki i podgrzybki brunatne) 111

Marynowane grzyby są idealne jako zakąska na zimno. Świetnie pasują jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest naprawdę szybkie, proste i łatwe.  Do słoików osobno wkładałam 2 rodzaje grzybów - po lewej stronie są czarne łebki, a po prawej - maślaki. Składniki na 3-4 małe słoiki: świeże grzyby, np. maślaki lub czarne łebki 2  małe cebule 1 łyżka gorczycy(...)zalać przygotowaną zalewą. Najlepiej za pomocą łyżki do każdego słoika włożyć kawałek cebuli. Przygotowane słoiki od razu zakręcić i postawić do góry dnem. Odwrócić dopiero wtedy, gdy słoiki będą zimne

Ugotować
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 167

     Karnawał w pełni, czyli idealny czas na imprezę. Ostatnio podzieliłam się z Wami moim sekretnym przepisem na śledzie, które są wyborne i bez

Rozpustne gotowanie
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 142

Zapiekana cukinia to dość popularne danie. Każdy ma swoje sposoby i połączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ale pasztet! 260

Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję!  Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi.  Konfiturę śliwkową można zamienić na żurawinową, morelową lub wiśniową. Co tylko sobie wymyślicie, zawsze robi się go podobnie i za każdym razem(...)daję 1 średnią pietruszkę, 2 marchwie, pół selera. Pozostałe warzywa odkładam.  Wszystkie w/w składniki należy zmielić następnie w maszynce.  Po zmieleniu zaczynamy doprawianie.  Pamiętajcie proszę, że zimne mięso smakuje znacznie łagodniej. Podane ilości przypraw można dowolnie zwiększyć - podane w przepisie ilości określiłabym jako standardowe. Ja zawsze smakuję mięso i tak długo doprawiam, aż uznam, że przypraw

Garniec Magalie
Sałatka z kalafiora. 344

     Sałatkę z kalafiora jadłam ostatnio u teściowej. Powiem szczerze, że sceptycznie do niej podeszłam, bo kalafior przyrządzałam zazwyczaj na ciepło: w bułeczce tartej

Rozpustne gotowanie
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 126

musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych składników można jeść w nieskończoność osobno. Oczywiście wszystko należy popić lokalnym piwem.    Zwölf Apostelkeller (12 Apostołów) - Sonnenfelsgasse 3 - wino i zakąski Z pięknych uliczek Wiednia kierujemy się do podziemi - do Restauracji 12 Apostołów - która ulokowana jest w piwnicach z 1339 roku! Lokal posiada w karcie wiele klasycznych dań kuchni austriackiej. Ale ileż(...)mixu papryki słodkiej i ostrej, zwykłą białą kiełbaskę oraz tzw. currywurst. Klasycznie podaje się to wszystko z ketchupem i musztardą oraz kromkami ciemnego chleba.  Do tego można zamówić zimne piwko, wino czy inny napój i siąść nieopodal na trawce po czym bezwstydnie skonsumować te cudeńka! Zadowolenie gwarantowane! PS Jeśli chcemy zobaczyć panoramę Wiednia to wg mnie najpiękniejsza jest

Right Behind The Kitchen
Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 164

Komitet - % Dwa miejsca, jeden właściciel, ta sama oferta piwna. Złoty napój od 4 zł za 0,3 l do 10 zł. W bistro zatankujemy podobno 24h na dobę, dostaniemy zakąski jak w podobnych lokalach tego typu. W Komitecie można coś zjeść nawet, posiedzieć w klimacie PRLu. Piwnica 24h - % Kolejne a 'la bistro. Samo zejście do piwnicy przeraża na trzeźwo(...)cenie 7 zł. Do tego zjemy tanie, domowe jedzenie w atrakcyjnych cenach. Stacyjka - %%% Mały lokalik z widokiem na Rynek. Napijemy się piwa w cenach 6 - 10 zł, przegryziemy standardowe zimne przekąski już za kilka złotych. Dość klimatycznie w środku, można miło spędzić czas z piwkiem w ręku. W sam raz na jesienno-zimowe posiadówki.  Starówka i Biesy - % Wrzucone

Right Behind The Kitchen
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 210

gotowanych grzybów- olejSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem)  lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej(...)tylko w okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą i grzybami. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Pierogi ze słodką kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego 141

Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego połączona z orzechami to prawdziwa symfonia i zarazem klasyka smaku. Pomijamy już fakt, że to prawdziwy

Pociąg Do Kuchni
Sylwestrowe menu – top lista 953

pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym.Mini kanapeczkiKlasyczne kanapeczki ze schabem, żółtym serem i pomidorkiem, to idealna sylwestrowa zakąska! Prosto, smacznie i efektownie!Jakie składniki wykorzystacie to zależy już od Was. Najważniejsze, że podczas ich jedzenia nie potrzeba mieć sztućców ani talerza. Wystarczy kromki pełnoziarnistej bagietki posmarować masłem lub majonezem(...)smaku. Smacznego.oraz sałatka à la capreseTe sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają.Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtuszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię