Steki z tuńczyka są ostatnio wszędzie już prawie dostępne - i to świeże - nie tylko w wersji mrożonej :) Dzisiaj proponuję Wam przepis inspirowany recepturą Magdy Gessler - w tej wersji steki bardzo nam posmakowały :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 300 kcal) 4 steki z tuńczyka - każdy po ok. 180 g (2 cm grubości) 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowaniu i idealnie nadaje się do zabrania na przykład do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować : 200 g kaszy bulgur 300 g pomidorów 1 puszka tuńczyka kawałki (w sosie własnym lub oleju) 1 ogórek sałatkowy (około 200 g) 1 awokado 1 cebula czerwona (około 80 g) około 20 oliwek zielonych lub czarnych garść świeżych listków bazylii kilka(...)dużą kostkę. Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę i obieram awokado ze skórki. Następnie kroję w kostkę. Tuńczyka odsączam z zalewy. Do miski z kaszą dodaję wszystkie pokrojone składniki, dodaję tuńczyka, oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam
Uwaga Babcia Gotujekuskus, ponieważ wystarczy ją zalać wrzątkiem, przykryć, odczekać kilka minut i już jest gotowa do spożycia :) Dzisiaj zachęcam do przygotowania pożywnej sałatki wraz z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, tuńczyka i dużej ilości zielonej pietruszki. Taka sałatka będzie idealna na drugie śniadanie. Jeżeli staracie się jeść więcej warzyw to przygotujcie sałatkę kuskus wraz z dodatkiem pomidora, ogórka i zielonej(...)porcje dla 4-6 osób: 3/4 szklanki kaszy kuskus (około 140 g) 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 dużej, czerwonej cebuli 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przesypać do miski i zalać wrzącą wodą (musi być lekko ponad powierzchnię kaszy). Przykryć talerzem
Ugotowaćjajek na twardo – osobno białka i żółtka 150 g sera żółtego startego na tarce puszka kukurydzy odsączona pół puszki ananasa odsączonego i pokrojonego na kawałki (opcjonalnie) puszka tuńczyka odsączonego pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 2 opakowania zupek chińskich listek bazylii do dekoracji Jak przygotować sałatkę z tuńczyka i makaronu instant? Białka jajek posiekać i ułożyć jako(...)pierwszą warstwę naszej sałatki, na to ułożyć starty ser i kukurydzę. Następnie pokrojonego ananasa i tuńczyka wymieszanego z cebulą. Ostatnią warstwą jest ugotowany zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odsączony z bulionu makaron, który dekorujemy posiekanymi żółtkami i listkiem bazylii (lub szczypiorkiem). Taka sałatka jest nadzwyczaj pyszna i sycąca. Kontrowersyjnym składnikiem nie jest wcale makaron instant, tylko ananas, więc możesz
Ugotowane pozamiataneWędzony tuńczyk jest bardzo dobry. Często używam go do zrobienia sałatki lub pasty na chleb. Dzisiaj mam dla Was pomysł na sałatkę ryżową z jajkiem, wędzonym tuńczykiem i kukurydzą. Zachęcam do zrobienia :) Składniki: 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1 puszka wędzonego tuńczyka, w oleju (100 g po odsączeniu) 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2 łyżki majonezu(...)sól i pieprz do smaku 1 czubata łyżka siekanego szczypiorku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Tuńczyka odsączamy z oleju (nie trzeba bardzo dokładnie) i rozdrabniamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy, dodajemy majonez, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku
Smak mojego domuPlacuszki rybne z natką pietruszki gotowe 20 minut:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk (3 – 4 porcje) Składniki: 2 puszki tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym 2 duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć(...)można było ją formować) i doprawić do smaku. Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość z bułką tartą 4. Uformować małe kotleciki 5. Usmażyć z obu stron na oleju Pobierz wersję
KuchniaWeDwoje.plNowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy(...)dużym ogniu przez 10 minut, żeby pozbyć się toksyn. Później zmniejszamy gaz. Zbieramy powstającą pianę. Fasola będzie gotowa jeśli da się ją zgnieść widelcem. 2. Brokuły gotujemy na parze. Tuńczyka i seler odcedzamy. 3. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ogórki, pora i czerwoną paprykę. 4. Sałatkę łączymy z majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i kwaskiem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyserowego musi być. Miałam apetyt na makaron, a że w spiżarce stoi jeszcze kilka słoików domowego sosu pomidorowego, musiał więc być makaron z sosem. Jeszcze kilka dodatków a postaci tuńczyka, oliwek - i gotowe. Danie jest niezwykle proste, każdy sobie z nim poradzi. Na szybki obiad dla rodziny lub kolację we dwoje, żeby zaimponować dziewczynie lub zaskoczyć rodziców po powrocie(...)sprawdził się znakomicie. Ale mam jeszcze kilka pomysłów na jego wykorzystanie, zaglądajcie więc na blog:) Składniki (na 4 porcje): 400g makaronu tagliatelle (spaghetti, penne) 500ml sosu pomidorowego 1 puszka tuńczyka w oleju (180g) 100g sera korycińskiego (u mnie o smaku bruschetty ) 100g oliwek garść rukoli lub liści bazylii Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje
Obiad gotowyDzisiaj pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - makaron tagiatelle podany ze szpinakiem, sosem śmietanowym oraz tuńczykiem z puszki. Wiem, że danie może nie wyglądać zbyt atrakcyjnie, ale smakiem wszystko wynagrodzi! :) Składniki na 2-3 porcje: makaron typu tagiatelle około 150 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) w temp. pokojowej 1 puszka tuńczyka(...)śmietanę i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. W międzyczasie makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Tuńczyk odsączyć z nadmiaru wody. Do sosu śmietanowo-szpinakowego dodać makaron. Całość jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Przygotowany makaron przełożyć na talerz i dodać do niego kawałki tuńczyka z puszki
UgotowaćSałatka z komosą ryżową, tuńczykiem, karmelizowana czerwoną cebulką oraz posiekaną zieloną pietruszką to pomysł na sycącą oraz bardzo smaczną przekąskę na słono. Warto dodać, że komosa ryżowa (inaczej zwana quinoą) jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego też jest alternatywą do białka pochodzącego ze zwierząt. Quinoa ma lekko słodki smak, w związku z tym nada się idealnie do słodkich jak i słonych(...)dań. Składniki: 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej (90 g) 1 szklanka wody puszka tuńczyka w oleju 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz odrobina oleju Komosę ryżową przepłukać, aż do momentu uzyskania czystej wody. Odcedzić, przesypać do garnka, zalać szklanką wody i odrobinę posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu
UgotowaćLekko słodka sałatka z makaronem, rybą i ananasem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4-5 Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ½ puszki kukurydzy ½ puszki ananasa 100 g makaronu kokardki 3 łyżki majonezu 100 g szparagi mrożonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Szparagi i makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Tuńczyka(...)kukurydzę odcedzić. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z tuńczyka i ananasa Artykuł Sałatka z tuńczyka i ananasa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plNowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Ryż zastąpiłam cieciorką z puszki, dzięki której czas przygotowania jest o wiele krótszy. Składniki 1 puszka tuńczyka 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy z chili firmy Bonduelle 1/2 papryki czerwonej 3-4 ogórki kiszone kawałek pora natka pietruszki majonez sól pieprz 1. Do przygotowania sałatki(...)użyłam tuńczyka w wodzie. Odsączamy go na sitku. 2. Cieciorkę i kukurydzę z chili dokładnie płuczemy. 3. Jajka obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ogórki, pora i paprykę. 4. Składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. 5. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 6. Mieszamy wszystko jeszcze raz i odstawiamy sałakę na dwie godziny. Smacznego życzy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDawno nie było makaronu i tuńczyka. Tak mi się jakoś zatęskniło, a że teraz zabiegany okres, czasu mało, to na szybko jak znalazł. Ostatnio eksperymentuję z czarnuszką, więc i tutaj jej nie zabrakło, do tego cukinia, pomidorki koktajlowe, troszkę kurkumy, śmietanki, kilka oliwek i smacznie wyszło. Miłego dzionka :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cukinia(...)pieprz 1/3 szklanki śmietanki 18% olej kokosowy do smażenia Makaron gotuje al'dente. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w plasterki cukinię, drobno pokrojony czosnek, oliwki i chwilkę smażymy, tuńczyka odsączamy na sitku z sosu, pomidorki myjemy, kroimy na połówki, dodajemy do cukinii, czosnku i oliwek. Ja dodaje też kurkumę i czarnuszkę. jak makaron jest gotowy, dodaje go reszty, mieszam
kruche babeczkiProsta sałatka z tuńczykiem, ananasem, ryżem i fasolą z dodatkiem cebuli to potrawa która nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy,wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Smakuje wybornie jest tania oraz pożywna na długo daje uczucie sytości. To idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami święta, lunch czy do pracy. składniki na 4 porcje woreczek ugotowanego ryżu(...)puszka czerwonej fasoli (400 g ) puszka pokrojonego w kostkę ananasa (400 g ) puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 1 cebula 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Ugotowany i wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy do niego odsączoną z zalewy i opłukaną fasolkę, odsączonego z soku ananasa pokrojonego w kostkę oraz odsączonego z sosu i rozdrobnionego tuńczyka. Obraną cebulę
Smakowite Dania