Dzisiaj zapraszam na lekki i aromatyczny makaron penne z tuńczykiem i pomidorami. W proponowanym przeze mnie sosie czujemy delikatny smak tuńczyka, pomidory i nutę papryki. Jest to propozycja na szybki obiad po pracy. Od wejścia do kuchni, do nałożenia dania na talerze, nie minie więcej, niż 25 minut. Składniki (2 porcje): 3 łyżki oliwy extra vergine 2 ząbki(...)czosnku 1 puszka pomidorów 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 2 - 3 listki bazylii pieprz + sól do smaku 1 puszka tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu -około 130 g) 200 g makaronu penne Wykonanie: Sos najwygodniej jest zrobić w małym rondelku. W międzyczasie (gdy w przygotowywanym sosie pomidory zaczną mięknąć), w osolonej wodzie gotujemy makaron, dbając
Smak mojego domuTuńczyk to bogactwo cennego białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i D. Spośród ryb morskich zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych. Na naszych stołach najczęściej gości w wersji konserwowej, natomiast najbardziej wartościowy jest podawany w formie marynowanej lub surowej. Pomimo ceny czasem warto po niego sięgnąć i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Dziś proponuję tuńczyka w postaci steków, które przygotowuje(...)się błyskawicznie i które równie błyskawicznie znikają z talerzy. Stek z tuńczyka Składniki Świerzy tuńczyk Oliwa z oliwek Tymianek Sól himalajska Cytryna Przygotowanie Tuńczyka opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok. półtorej centymetrowe steki. Smarujemy oliwą z oliwek z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i posypujemy solą himalajską i tymiankiem. Odstawiamy na 15 minut. Następnie
Magiczna kuchnia Dariiproponuję Wam lekką sałatkę ryżową, którą zapakowałam do łódeczek ze świeżego ogórka. Tak przygotowane ogórki faszerowane to idealna przekąska, czy też lekki obiad. Podobny przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest już na blogu. Taka sałatka jest smaczna, do tego sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki i zajadamy ze smakiem. Przepis(...)ogórki faszerowane sałatką. 2 ogórki ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki gotowanej na parze soczewicy 50 g ryżu 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej Natka pietruszki sól i pieprz do smaku 1/2 łyżki majonezu Winiary Przygotowanie: Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środki i delikatnie solimy. Ryż w woreczku gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Do sałatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępasuje białe wino, i tak trzeba pół kieliszka do sosu dodać, więc po co reszta ma stać w lodówce i wietrzeć ;) - SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB - 350 g filetu tuńczyka, drobno pokrojonego - 1/4 szklanki dobrej oliwy - 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony - 20 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych - 2 łyżki drobno pokrojonego tymianku - 1 szklanka zielonego groszku - 1/2 szklanki białego(...)wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie to moment kiedy wyjęta z gara nitka rzucona na ścianę nie spada :) TUŃCZYKA PRZEZ CHWILĘ MARYNUJ W OLIWIE I CZOSNKU , rozgrzej mocno patelnię, smaż tuńczyka z oliwkami i czosnkiem przez około 2 minuty, na koniec dodaj tymianek. GDY TUŃCZYK BĘDZIE ZŁOTY dodaj wino
Kuchnia bezglutenowa Lolimakaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent - klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu smakują wyśmienicie. Szczególnie(...)oknem pada deszcz... Spaghetti z klopsikami z tuńczyka Składniki (na 4-6 porcji): 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy 100 g bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwabraku czasu, użyłam gotowego tostowego pieczywa. Lubię torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby chleb lepiej nasiąknął, lekko skropiłam każdą kromkę olejem z tuńczyka. Bardzo polecam bo niezwykle smaczne i efektowne. Można kroić plasterki, można każdy podzielić na cztery trójkąty . W każdym wydaniu jest pysznie! Polecam! składniki(...)łyżki pokrojonego drobno szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w drobną kostkę sól pieprz papryka w płatkach farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka w oleju 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki musztardy z estragonem 1 łyżka majonezu łyżeczka pieprzu 1 łyżka szczypiorku pieprz, sól do smaku przygotowanie Z chleba obciąć skórkę . Przygotować farsze
Stare GaryPasta z tuńczyka to idealny pomysł na urozmaicenie śniadania. Połączenie tuńczyka, cebulki i jajek to naprawdę pyszna kombinacja. Pastę przygotujecie w niecałe 15 minut, a na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jajka 1 mała cebulka sól, pieprz majonez Do miski dodać odcedzonego tuńczyka. Cebule obrać i bardzo drobno(...)posiekać. Jajka obrać i drobno pokroić. Do tuńczyka dodać cebulę i jajka. Za pomocą majonezu (ja dodałam 2 łyżeczki) wszystkie składniki połączyć ze sobą. Pod sam koniec posmakować i doprawić solą oraz pieprzem
Ugotowaćdzieciakami to dość karkołomne przedsięwzięcie... A jeść wszyscy chcą:) Zazwyczaj przeszukuję szafki aby znaleźć coś dzięki czemu obiad pojawi się na stole. Dzisiejsza propozycja to mega szybki makaron z tuńczykiem. Szybki, prosty i smaczny obiad. MAKARON Z TUŃCZYKIEM Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 słoiczek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pieprz i sól do smaku(...)ulubionego makaronu Przygotowanie Na rozgrzana patelnię wlewamy olej do którego przeciskamy czosnek. Mieszamy do momentu aż czosnek się zrumieni i dodajemy odsączonego tuńczyka. Całość mieszamy. Kiedy tuńczyk jest już ciepły i odparuje nadmiar płyny dodaję przecier pomidorowy. Całość mieszam, dodaję pieprz i sól do smaku. Pozostawiam na wolnym ogniu przez około 10 minut. Gotowy sos przekładam do garnka
Magiczna kuchnia Dariidzisiejszym przepisie jedną z głównych ról odgrywa tuńczyk, którego powoli staram się wprowadzać do diety i "odczarowywać" zły urok, jaki padł na niego podczas stosowania przeze mnie diety Dukana, podczas której moje nerki przestały funkcjonować normalnie. Zresztą cały organizm nagle zraził się do wszystkiego, co białkowe :(. Stąd moja dygresja - uważajcie dziewczyny na swój organizm podczas przebywania na diecie. Kontrolujcie(...)bawimy się składnikami tworząc nowe połączenia smakowe. Tak powstają niektóre z proponowanych przez nas przepisów, w tym ta sałatka, w której po raz pierwszy połączyłyśmy ser feta z tuńczykiem i okazało się to smaczne: Składniki: mieszanka sałat pomidorki koktajlowe jaja makaron pełnoziarnisty tuńczyk w sosie własnym ser feta siemię lniane oliwa z oliwek Przepis: Bazę stanowi
WeAreCrazyBabeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g zimnego masła; 1 surowe żółtko jaja; 1 łyżka zimnego mleka; Szczypta soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)międzyczasie przygotować nadzienie. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać. Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Nadzienie przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zimne babeczki, a na wierzch każdej położyć
Gospodyni Miejskaziemniaki doprawiane sokiem z limonki, lub innych cytrusów i pikantną papryką Aji. Ciężko dostać ja w Polsce, więc ja używam innych dostępnych odmian. Peruwiańczycy najczęściej robią causę z kurczakiem, tuńczykiem, lub krewetkami, ja dziś wybrałam tuńczyka i dodatkowo czarną quinoę. Nie może zabraknąć plasterków smaczliwki, często dodaje się też jajko gotowane na twardo, a do ozdoby oliwki. Warstwy causy łączy(...)też kilka kleksów z ketchupu i sosu majonezowo-ketchupowego. Przepis, który podaję powinien starczyć na 6 dużych porcji. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka 1 kg ziemniaków 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki pikantnego ketchupu premium Kotlin 6 łyżek majonezu 4 łyżki soku z kiszonych buraczków
Quinoa Raz!Danie jednogarnkowe pachnące świeżym szpinakiem w połączeniu aromatycznego tuńczyka ze śmietanką i czosnkiem. Do tego dużo świeżego pieprzu. Idealne rozwiązanie na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Taki obiad możecie modyfikować – zrezygnować z tuńczyka przyrządzając danie jarskie lub zamienić go na mięso, groszek na kukurydzę lub marchewkę. Dodać cebulkę i zioła. W każdym razie z pewnością zasmakuje Wam i Waszym(...)Jest bogaty w witaminę C, zawiera sporo żelaza. Powinny go szczególnie jeść osoby osłabione i cierpiące na anemię. Jedzcie go na zdrowie często! Składniki: 220 g makaronu tagliatelle puszka tuńczyka w sosie własnym (1 puszka 185 g) 80 g liści szpinaku baby (1 opakowanie) 0,5 szklanki groszku konserwowego 180 g śmietany 12% (mały kubeczek) 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego
Zasmakuj Kuchniktórych najlepszym deserem jest śledź. Jeśli potrzebne jest coś na specjalne okazje – urodziny czy wystawne świąteczne śniadanie, to najlepiej sprawdzi się smörgåstårta, czyli prawie szwedzki tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami. Mogłabym go jeść codziennie i robi się go całkiem szybko Składniki na tort kanapkowy dla 2 osób: opakowanie chleba pumpernikiel (6 kromek) warstwa tuńczykowa: 2 jajka ugotowane(...)twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek ze słoika łyżka kaparów ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pół pęczka koperku warstwa sardynkowa: puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki) 2 jajka ugotowane na twardo i obrane pół cebuli – pokrojona
Ugotowane pozamiataneczęsto go nie ma i trzeba sobie jakoś radzić. Dziś ekspresowy obiad, który mimo, że przygotowany w max 20 minut, daje radę i wizualnie i smakowo. W roli głównej tuńczyk, bo przecież mamy FISH FRIDAY! Dobra, szybko, bo nie ma czasu. Składniki na 2 porcje : 2 steki z tuńczyka po ok. 150g mały kalafior (ok. 300g) 300ml mleka 2 łyżki(...)czym przełożyć na małą patelnię z 1/2 łyżki masła i je delikatnie podsmażyć, trzymać w cieple (na przykład na tej patelni na małym ogniu). Łyżkę masła roztopić na patelni. Tuńczyka oprószyć delikatnie samym pieprzem. Smażyć na maśle (na dosyć dużym ogniu) po minucie z każdej strony. Odłożyć w ciepłe miejsce, żeby steki „doszły” i w tym czasie zająć
DietologWitam serdecznie Propozycja na sałatkę z kaszką kuskus i tuńczykiem, sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 1 puszka tuńczyka duże kawałki 4 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory (około 300 g) kilka ogórków konserwowych (około 300 g) około 6 łyżek majonezu do smaku sól, pieprz biały(...)czarny 300 ml wrzątku do kaszki kuskus (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kaszka kuskus z tuńczykiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję kaszkę kuskus: Do miski wsypuję kaszkę i zalewam wrzątkiem (kaszkę zalałam 300 ml wrzątku) mieszam i odstawiam do napęcznienia i wystudzenia. Końcowe przygotowanie sałatki: Napęczniałą i wystudzoną kaszkę dokładnie mieszam. Jajka kroję w kostkę i dodaję do kaszki
Uwaga Babcia Gotuje