ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść. Do przygotowania tej wędliny wykorzystałam szynkowar oraz przyprawy ze sklepu Tradismak. Sposób przygotowania wędlin jest dość dobrze opisany na załączonej ulotce, w związku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata
noteskulinarnyfigaSzkoda że nie czujecie tego zapachu ! Składniki : 2,5 kg świeżego mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa, karkówka) 40 dkg świeżej słoniny 4 - 5 dkg peklosoli ( możemy ją kupić w sklepie spożywczym ) 4 dkg cukru 1 średnia główka czosnku pieprz czarny mielony majeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić
Przepisy i porady kulinarneMniam,mniam kotleciki ! Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa ) Propozycja podania. 2 średnie marchewki 1 całe jajko 1 średnia cebula 1 mała czerstwa bułka 3 ząbki czosnku
Przepisy i porady kulinarneKrzysztof Jaracz Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz 80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego majeranku pieprz mielony sól Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową wsyp
Przepisy i porady kulinarneostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody nie było nam dane się
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego ( szynka/łopatka/karkówka ) Marynata: 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm plastry. 2. Z podanych składników przygotować marynatę. 3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki
A Ty Smakuj Mniegarść posiekanego szczypiorku - około 100g twarożku - majonez - sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,3-4 plastry wędliny -u mnie szynka konserwowa.............. ..WYKONANIE---- Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę - niemalże bardzo drobno ją siekamy, to samo ze szczypiorkiem.Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach, ,wędlinę kroimy w cieniutkie paseczki .Wszystko razem mieszamy, dodajemy
w mojej kuchnipół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki – u mnie tym razem bez tych dodatków Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki. Do miski wrzucamy otręby, jajka, twarożek, przyprawy. Szynkę kroimy w kostkę, paski jak nam wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do rozgrzanego
Humanistka w kuchnidobrze, w grupie siła. Różne podejścia kulinarne, rożne podniebienia smakowe dają gwarancję urozmaicenia i wielobarwności. Czy aby napewno? Niestety 90 % takich spotkań, charakteryzuje kulinarna nijakość. Prym przodują kanapki z szynką i serem, koreczki czy sałatki ( w dodatku najczęściej majonezowe!) i chipsy. A gdyby tak wybić się ponad większość i przeciętność? Gdyby tak przygotować coś, co zaskoczy, co spowoduje skojarzenia
Mój Smak na ŻyciePrezentuję przepisy na wyroby domowe z szynkowaru. Prezentowane na moim blogu. Obiecuję,że zrobię coś nowego. Może na weekend. SZYNKA DROBIOWA
W kuchennym oknie Ewyudało mi się upiec własnoręcznie chleb to nie mogło zabraknąć takiej jajecznicy. Każdy potrafi zrobić jajecznicę więc nie będę tu przytaczać przepisu :) Moja oparta jest na maśle , cebuli, pieczarkach, szynce, papryce czerwonej, szczypiorku no i oczywiście na jajkach. Do tego domowej roboty chleb i pomidor - pychota
Kuchnia w opałachgatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki. Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka
mojewypiekiinietylkokonserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest to amfiteatr :)Na Placu Wolności, tuż obok Zielonego Mostku, znajduje się Grabówka, a Grabówce są najlepsze naleśniki na świecie. A sałatka w trzech wersjach (jarska, z szynką i oliwkami, z tuńczykiem i kaparami) jest jeszcze lepsza! Próbowałam odtworzyć ją w domu wielokrotnie i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. To taka sałatka, do której można ciągle dodawać coś nowego
bistro mama