cudnie!A najpiękniejsze jest to, że każda z nas podchodzi do danego przepisu w sposób twórczy nie bojąc się eksperymentów. Ja piekłam nie z oliwkami a z suszonymi po domowemu pomidorami. Moje bochenki były mocno dziurawe, bardzo wilgotne, chwilami jakby zakalcowate ale bardzo, bardzo pyszne! szczególnie tuż
Dzieje kuchennej Wiewióryzielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwek Goccia d Oro - pesto rosso- Goccia d Oro -swieza bazylia - jesli mamy -parmezan do posypania lub inny wyrazny ser zolty Pesto rosso to nic innego jak suszone na sloncu pomidory ...w oliwie :-) Jest to pesto alla siciliana. To bedzie bardzo szybki i prosty obiad ale godny kazdego podniebienia :-) Makaron ugotowac al dente. Odcedzic, wysypac na duza patelnie
Z Kuchni Do KuchniDalsza część przekąsek - na imprezę I nie tylko :) Zapraszam Składniki: łosoś z koperkiem pomidory koktailowe kiełbasa suszona- lub podsuszana ogórki jajka na twardo oliwki nadziewane krakersy
Smaki Edytyparmezan lub inny drobno starty twardy ser, orzeszki piniowe i sól. Istnieje jeszcze druga odmiana pesto, która w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego
Blondynka GotujeDzieliłam się już z Wami radością ze swoich pomidorowych, pierwszych a na dodatek nie spodziewanych zbiorów:) Dzięki nim mogłam zrobić prawdziwie swoje zimowe przetwory: sałatkę z zielonych pomidorów i słoiczki suszonych w zalewie z oliwy i ziół. Ale na tym nie koniec! Dziś dołączyły jeszcze słoiczki z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi - przepis znalazłam w internecie poszukając kulinarnej inspiracji
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze
wyzwania kuchenneefekt powinien zadowolić nawet wyrafinowane podniebienie. Do przygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół(...)praskę. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem cebulę wraz z czosnkiem i smażyłem do ich zeszklenia przez około 3 minuty. Następnie dodałem zawartość jednej puszki pomidorów krojonych, 3 łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny oraz 150 ml czerwonego półwytrawnego wina. Całość gotowałem
Wyprawy kulinarneziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej gałki muszkatołowej, całych ziaren kminku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania było naprawdę bardzo proste, a najbardziej pracochłonną czynnością(...)łyżeczkę suszonego rozmarynu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, aby warzywa połączyły się z suszonymi ziołami i oliwą, a następnie wyłożyłem warzywa do naczynia żaroodpornego. Na warzywa wylałem zawartość puszki rozdrobnionych pomidorów. Na wierzchu ułożyłem pozostałe ziemniaki. Naczynie żaroodporne przykryłem i umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekałem przez 1 godzinę
Wyprawy kulinarnesuszymy tylko prawdziwki (borowiki), podgrzybki i ewentualnie kozaki. Potem suszone grzyby wykorzystujemy do tradycyjnych wigilijnych pierogów. barszczu z uszkami , czy też do krokietów. Grzyby przeznaczone do suszenia powinny być suche i zbierane w słoneczne dni. Do suszenia wybieramy grzyby jędrne, świeże, grzyby nie mogą być też robaczywe! Grzybów do suszenia nie myjemy, oczyszczamy je tylko z piasku i wszelkich(...)domu suszyliśmy grzyby nawleczone na cienki drucik nad westfalką , moja babcia natomiast suszyła grzyby w uchylonym piekarniku. Gdy chcemy suszyć grzyby, a brakuje intensywnego słońca, suszymy grzyby w elektrycznej suszarce, którą kupiłam 2 lata temu, suszyłam w niej np. pomidory, czy owoce np. jabłka i śliwki. Sito przygotowane przez Piotra ma powłokę do której grzyby nie przywierają, nie wymagają więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidory - ogórki kiszone - biała cebula - oliwa z oliwek - przyprawa włoska* *jeśli ktoś nie ma tej przyprawy to podaję jej skład : - lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól Wykonanie Pomidory obieram ze skórki, kroję na ósemki, ogórki kiszone kroję w plasterki, a cebulkę w piórka. Całość posypuję przyprawą i odstawiam na minimum pół godziny. Po tym czasie
Kuchnia z widokiem na ogródoliwy z oliwek suszone oregano, zioła prowansalskie (według uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny sól Wykonanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry o grubości ok.1 cm. Na talerzu poukładać na przemian: raz pomidory, raz mozzarella itd. Oliwę, sok z cytryny, suszone zioła oraz sól dokładnie wymieszać i polać antipastę. Na wierzchu poukładać pojedyncze listki bazylii
Gorący kąsekosolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.2. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.Aby sparzyć pomidory należy wyciąć małym nożykiem końcówkę, z drugiej strony naciąć je delikatnie, włożyć do wrzącej wody na około 30 sekund, po czym natychmiast przełożyć do zimnej wody - wtedy skórka szybko i łatwo zejdzie, a pomidory zachowają(...)jędrność.3. Na patelni, na oliwie delikatnie rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4. Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii (lub suszoną bazylią).6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella
W kuchni KatieBarilla 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 5 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku 1 plaster schabu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Oczyszczoną czerwoną paprykę
Moja smaczna kuchniaosób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki 1 zielona papryka 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub jeszcze lepiej smalcu ze skwarkami 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka grubo siekanej natki sól i świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną(...)dodać szczyptę przyprawy vegeta. Dodać też suszony koperek. Powód dlaczego dodaje suszony a nie świeży jest taki, że chciałam zachować ładny czerwony kolor sosu. Suszony koperek nie zepsuje tak czerwieni pomidorów i papryki. Świerzy natomiast nie "zniknie" w sosie. W sosie wykonać tyle wgłębień ile wbijamy jajek. Wbitych jajek nie mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć
Sztuka gotowania w/g Samiryniezawodnej Kwestii smaku. SKŁADNIKI2 pomidory1 łyżka masła lub oliwy1 ząbek czosnku2 jajkasól, pieprz, suszone oregano, chiliświeża bazyliaPomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pomidory i przyprawy, smażyć przez kilka minut (jeśli pomidory będą zbyt kwaśne można dodać odrobinę cukru
Złote przepisyzapiec wszystko w piekarniku. Szybko, zdrowo i smacznie! Składniki na 2 porcje: 2 filety z halibuta (około 200 g sztuka) 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 pomidory 1 cebula oliwa tymianek suszony sól sok z cytryny 1/3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego - klik ) Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne
Moja Galeria Smakułyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 1 mniejsza cebula,1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki włoszczyzna, 1/2 szklanki tarta bułka, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki pomidor, 1 łyżka bazylia suszona mielone wieprzowo-wołowe dobrze wyrobić z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, cebulą pokrojoną w kostkę, przyprawą barbecue z solą, zmiksowaną w blenderze włoszczyzną, tartą bułką na oleju smażyć(...)owalne mielone kotlety na rumiano z obu stron dołożyć pomidory pokrojone i bazylię pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu smaczne mielone i na ciepło do ziemniaków i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie: do mięs, drobiu
W Mojej Kuchni Lubię