pomidorową? - krok po kroku Składniki: 6 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych lub lima (to te podłużne) 2 łyżki soli opcjonalnie: rozgniecione ząbki czosnku, posiekana papryczka chilli, suszone oregano itd. Przygotowanie: 1. Pomidory dokładnie umyj. Zagotuj wodę w dużym garnku. Każdy pomidor ponacinaj na krzyż u podstawy. Następnie partiami wrzucaj pomidory do wrzątku i odławiaj po minucie łyżką cedzakową. Poczekaj
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkiem i ziołami. Najczęściej podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu cebula 2 ząbki czosnku 4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki oliwa z oliwek łyżeczka suszonego oregano garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej sól, pieprz świeżo mielone szczypta cukru starty parmezan Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę
wyzwania kuchennebazyliisuszona bazylięocet winny - 1 łyżeczkaoliwki ciemne do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Pomidory umyć , osączyć. Ser mozzarella i pomidory pokroić w plastry. Na talerzu układać na przemian, pomidory i ser. Do kubka wlać oliwę z oliwek, dodać ocet winny, suszoną bazylię, sól i pieprz, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Udekorować listkami bazylii i oliwkami
Kuchnia Danusiwody i odstawić na 10 minut, wlać do gulaszu, wlać 3 szklanki wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, w mieszance suszonej strogonow są: pieczarki, pomidory, cebula, czosnek, papryka zielona, gałka muszkatołowa spuścić ciśnienie z szybkowaru, śmietanę z mąką wymieszać w szklance wody i wlać do gulaszu, mieszać do zagęstnienia sosu kaszę gryczaną
W Mojej Kuchni Lubięlanguage:EN-US;} Składniki: 25 dag makaronu spaghetti sos: 3 ząbki czosnku 1 cebula oliwa 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie: kilka łyżek przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów po 1 łyżeczce: suszonego oregano, bazylii, rozmarynu, lubczyku, ostrej papryki 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe szczypta cukru (tak, koniecznie!), sól na wierzch: 15 dag startego sera żółtego
Qlinarnie i QlinarnieDelikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. 2 piersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić
BullioSkładniki: Ciasto i dodatki: 250 g mąki 125 ml wody 4 g drożdży instant 0,5 łyżeczki soli łyżeczka oliwy 2 łyżeczki cukru 250 g sera mozzarella suszona bazylia Sos: 3 pomidory 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżeczka pikantnej papryki w proszku 3/4 łyżeczki kolendry w proszku 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku Przygotowanie: Robimy rozczyn
Kuchnia Łukaszazaczną tworzyć się bąbelki. Zawinąć ciasto w czystą ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.sosPomidory obrać ze skórki, lekko poddusić i następnie zmiksować blenderem, tak żeby pozostały kawałki pomidorów. Dodać oregano, bazylię, suszoną lub świeżą.Ciasto rozwałkować na około 1 cm. Wyłożyć na posypaną mąką blachę. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i pokrojoną w talarki cebulkę. Posypać serem mozzarella
Gorący kąsekprowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych ½ zielonej części dymki Sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy
Mania GotowaniaSkładniki: 3 pomidory, 2 kulki mozzarelli, kilka czarnych oliwek bez pestek, kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki oleju lnianego Oleje świata, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Skworcu, krem balsamiczny(...)Przygotowanie: Pomidory myjemy i wycinamy zieloną część w miejscu gdzie był ogonek. Kroimy pomidory w plasterki. Mozzarellę odcedzamy z zalewamy i kroimy w plasterki. Na talerzu układamy na zmianę plasterki pomidorka z mozzarellą. Między niektórymi plasterkami wkładamy świeże listki bazylii. Oliwki kroimy w plasterki i posypujemy nimi sałatkę. Polewamy olejem lnianym i posypujemy suszoną bazylią. Na koniec
Aga w kuchniduże ząbki czosnku - 2 opakowania mozzarelli - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - świeży tymianek (lub suszony) - świeża bazylia (lub suszona) - świeże oregano (lub suszone) - 2 łyżki oleju - sól, pieprz Pomidory pokroić w grube (ok.1cm) plastry i ułożyć na blaszce* wysmarowanej oliwą. Pomiędzy pomidorami ułożyć czosnek w łupinkach. Wszystko oprószyć pieprzem, ułożyć gałązki tymianku, oregano. Wsadzić do piekarnika(...)cieście. Na ciasto ułożyć naprzemiennie upieczone plastry pomidora z mozzarellą, zostawiając 1-2 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Całość delikatnie posolić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok 20-25 minut - tak aby ciasto francuskie było upieczone. Przed podaniem ułożyć świeże listki bazylii, lub oprószyć suszoną. Podawać od razu. Smacznego! * najlepiej użyć blachy
CookYourselfwołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni(...)podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po około 10-20 min dodajemy suszoną bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Po kolejnych 10 min smażenia, sos powinien już robić się gęsty za każdym razem
Kuba Gotujewołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni(...)podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po około 10-20 min dodajemy suszoną bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Po kolejnych 10 min smażenia, sos powinien już robić się gęsty za każdym razem
Kuba Gotujepół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron do smażenia 4 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia Przygotowanie: Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i przesmażyłam na oliwie Mięso
Proste Potrawyprzygotowaniu, ale zarazem niezwykłe i smaczne:) Ta właśnie taka jest... Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka czerwonej fasoli (użyłam Jamar), 2 duże pomidory, pęczek natki pietruszki, łyżka suszonego oregano, 100g sera feta, por. Wykonanie Por dokładnie umyć, pokroić w krążki. Przelać wrzątkiem, porządnie odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka. fasolę(...)odsączyć, opłukać i dodać do reszty. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do tuńczyka. Fetę również pokroić w kosteczkę. Pietruszkę umyć, posiekać, wszystko połączyć. Doprawić oregano. Wymieszać. Odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły
Z miłości do słodkości