średniej wielkości ziemniaków 1 cebula 1 czerwona cebula sól pieprz 3 łyżki słodkiej papryki 0,5 kubka słodkiej śmietany 30% pęczek szczypiorku z dymką 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżej kolendry Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki paprykę filetujemy, kroimy w kosteczki cebulę obieramy, białą szatkujemy, czerwoną kroimy w talarki szczypiorek i dymkę(...)układamy czerwoną cebulę oraz paprykę, przykrywamy kolejną porcją plasterków ziemniaków, ponownie wykładamy paprykę i cebulę, przykrywamy pozostałymi ziemniakami, oprószamy szczypiorkiem i dymką oraz przyprawiamy, zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym serem Wstawiamy do nagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około 45 minut do godziny Serwujemy gorące, posypane świeżą kolendrą i startym serem SMACZNEGO! P.S. Do zapiekanki możemy także dodać podsmażony
Luźna KuchniaSkładniki (5 cheesburgerów): 500 gram wołowiny 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 5 plasterków sera Gouda 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki kilka listków sałaty rzymskiej (lub dowolnej sałaty) 5 plastrów pomidora 15 plasterków ogórka konserwowego majonez keczup 5 bułek (u mnie zwykłe kajzerki + jedna razowa) Mięso doprawiam solą i pieprzem i formuję 5 równych kulek, które(...)spłaszczam delikatnie dłonią. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażę kotlety po kilka minut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem
Mango Papajamuszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 2 nieduże pieczarki pieprz Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy al dente, czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo(...)obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem Ser żółty kroimy w kwadraty Podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli Na każde nadzienie nakładamy po dwa kwadraciki sera żółtego Nagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu (jak dla mnie najlepszy Kielecki, ponieważ on sam w sobie jest już dobrze przyprawiony) 100 gramów sera żółtego posiekana natka pietruszki (ok. 2 łyżek) por sól, pieprz - opcjonalnie Seler, groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy Ser żółty ucieramy na tarce o drobnych oczkach Por myjemy i kroimy(...)plasterki Ugotowane jajka kroimy w kosteczkę W salaterce układamy warstwami składniki: najpierw 2/3 sera żółtego, kukurydzę, seler, 3 łyżki majonezu, por, jajka, 3 łyżki majonezu, groszek, 1/3 sera żółtego i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBłyskawiczne sycące danie z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta podawane na ciepło lub na zimno. Składniki: 1/2 szkl. kaszy jaglanej kilka suszonych pomidorów ze słoiczka 100 g sera feta mała cukinia 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami sól, pieprz, oregano oliwa Do niewielkiego garnka wsypać kaszę jaglaną i przepłukać. Wylać wodę i wlać szklankę świeżej. Gotować(...)olejem ze słoiczka. Cukinię pokroić na cienkie plastry, skropić oliwą, oprószyć solą i oregano. Następnie usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Suszone pomidory pokroić w paski, a ser feta w kostkę. Do kaszy dodać cukinię i pomidory. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Przełożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć kostki sera
wyzwania kuchennełopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy(...)przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą . Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipszenicy durum. Jest on bogatym źródłem białka, tłuszczy jak i wielu witamin i składników mineralnych. Polecany jest do spożywania przez wielu dietetyków. Czosnek i ser camembert podkreślą smak całego dania. Obiad ten jest smacznym, szybkim i cieszącym podniebienie pomysłem. Makaron ze szpinakiem, camembertem i czosnkiem SKŁADNIKI: 110 g świeżego szpinaku 125 g sera camembert(...)przepłukując zimną wodą. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek po chwili dodajemy szpinak i wszystko dusimy razem przez 7-8 minut doprawiając solą ziołową. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku i mieszamy podgrzewając na niewielkim ogniu do roztopienia sera. Następnie dodajemy makaron, mieszamy i podajemy tuż po przygotowaniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwariację gyrosu. Całość dla odmiany w sosie chrzanowym i już ja pierwszy rzut oka wygląda zupełnie inaczej i w rzeczy samej inaczej też smakuje. Sałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym SKŁADNIKI : 500 g fileta z kurczaka 300 g sera gouda 1 słoiczek cebulek marynowanych 5 jajek 1 szklanka makaronu muszelki małe 1 puszka kukurydzy(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy na twardo. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z przyprawa gyros. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach, przekładamy do miski. Jajka kroimy w kosteczkę dodajemy do sera. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydze, podsmażone mięso, ugotowany makaron i odcedzone cebulki. Całość mieszamy. Przygotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam lekkie sałatki. Dziś na kolację proponuję więc lekką sałatkę z gruszką, prażonymi orzechami i serem. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 5 liści sałaty masłowej, 1 gruszka, 3 dag orzechów włoskich, 5 dag sera żółtego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 18%, sok z cytryny, cukier. PRZYGOTOWANIE: 1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam(...)mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ser żółty kroję w niewielką kostkę. Gruszkę, orzechy oraz ser dodaję do sałaty. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki : 1,5 kg sera mielonego 50 dkg cukru pudru 25 dkg masła 18 jajek 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 łyżki kaszy manny otarta skórka z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Jeśli nie mamy sera mielonego tylko w kostce, należy go zemleć przez maszynkę o drobnych oczkach 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka(...)miękkie masło i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po łyżce zmielony ser, ciągle mieszając. Teraz dodajemy kaszę mannę ,otartą skórkę z cytryny i budyń, dokładnie wszystko razem mieszamy. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, po łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około
Przepisy i porady kulinarnePenne Fabijańscy 250 g mięsa mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w oliwie 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego Vegeta , pieprz do smaku Przyprawa pomidor, czosnek , bazylia Piątnica około 3 łyżek 3 łyżki szczypiorku Piątnica 2 łyżki ziół prowansalskich Piątnica(...)przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek , przyprawić jeszcze do smaku vegetą i pieprzem. Jajka roztrzepać dodać do makaronu i jeszcze raz wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , i przełożyć wszystkie
Sama słodycz i szczypta chilisprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne i geograficzne zdecydowanie sprzyjają tutejszym uprawom, a także hodowli bydła i owiec. Hiszpańscy hodowcy mogą poszczycić się najwyższą jakością wytwarzanych produktów regionalnych, takich jak mięso(...)sery. Do takich należy zaliczyć wspaniałą i uchodzącą za delikatniejszą od włoskiej (parmeńskiej) surową szynkę jamon iberico oraz wszelkie sery kozie i owcze, jak choćby ser manchego wytwarzany z mleka owiec pasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii. Do najbardziej rozpoznawanych dań kuchni hiszpańskiej na świecie zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patats
Pyry na Gazprzypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce(...)stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego
Gotuj z Natkąwziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże(...)wałka lub latu (stolnicy). Na gotowe rozwałkowane ciasto nakładamy cebule pokrojoną w kostki, suszona kiełbasę (lub salami), pieczarki i oliwki. Na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach żółty ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C na ok. 10 min (jeżeli ktoś piecze tak jak ja na kamieniu do pizzy. Ok. 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzy
IMPRESJA SMAKU