wychodzą 4 spore placki ziemniaczane. Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką. Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem. Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową
Gospodyni Miejskazagotowywać, bo starci kolor , ewentulenie przyprawić jeszcze solą, cukrem lub octem. Barszcz podawać ciepły z uszkami i/lub ugotowaną fasolą lub krokietami. Ja podałam z uszkami z pieczarkami . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 2,5 - 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić
Gospodyni Miejskamożna dowolnie zmieniać, przy czym ich ilość powinna być w proporcji 1:1.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Do jajek można dodać pokrojone w kostkę marynowane pieczarki (około 200 g - waga netto, po odsączeniu), a szczypiorek zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki.Ilość chrzanu i musztardy można dowolnie zmieniać. Można użyć dowolnego rodzaju musztardy (u mnie chrzanowa).Źródło
Gospodyni Miejskakalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem. Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek. Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować. W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek. Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku. Z dodatku czosnku można zrezygnować, choć
Gospodyni Miejskakaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakonieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut). Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę. Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi od 40 dużych (wycinanych kołem o średnicy 10 cm) do 60 mniejszych pierożków.Zamiast suszonych grzybów do farszu można dodać pieczarki (ok. 500 g).Szklanka = 250 ml.Do nadzienia można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę.Z dodatku kminku można zrezygnować.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami. Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią. Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie.Czas przygotowania
SzczyptaSmaQdodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo.Danie na obiad lub kolacjęCzas przygotowania:25 minut Składniki:• 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli
SzczyptaSmaQłyżki oliwy 1 ząbek czosnku1 mała cebula ok 120 g parmezanu startego 100 ml białego wina ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą być pieczarki) z części ugotowałam bulion a resztę podsmażyłam do risotto sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki (można pomiąć ) SPOSÓB WYKONANIA :- grzyby oczyszczamy , myjemy z większej
Basia w kuchniZamieszczam kilka przepisów z mojego bloga na dania mięsne. Może wykorzystacie.Domowa rolada Filet z indykaŻeberka w sosie słodko- kwaśnymMielone z pieczarkamiPulpety z karkówkiSMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyZazwyczaj tosty jem klasyczne – szynka i ser. Czasami staram się je urozmaić w różne dodatki typu pieczarki, ananas. Jednak gotując obiad zostało mi trochę farszu (usmażonego szpinaku), w lodówce leżało pół pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym :)Składniki na 2 sztuki:4 kromki chleba
Fabryka pomysłówmogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno polecałam Wam rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek . Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety z kurczaka zadowolą każdego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie jest on strzałem w 10-tkę, mięso jest mięciutkie, dobrze przyprawione, a sos ciemny i aksamitny. Oczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy: suszone pomidory, pieczarki, paprykę, ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie z wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz
Walijskie Pichcenie