Wieprzowina lo mein-Pork lo mein 193ogniu ok 5 min. Wyciagamy mieso na talerz. Na patelnie dajemy lyzke oleju- smazymy 2 sprasowane zabki czosnku , I lyzeczke swiezego imbiry ok min, dodajemy marchewke- 1 min, potem pieczarki-2 min.Na koniec dodajemy papryke, smazymy ok 1 min. Wrzucamy wieprzowine, beansprouts I ok 150 ml rosolu kurczakowego. Mieszamy I odstawiamy z gazu. Podajemy z makaronem jajecznym Smacznego
Smaki Edyty
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej 271smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Pierś z kurczaka z patelni 588ostatnio wpadłam na obiad do Restauracji Nowy Chief w Szczecinie Zamówiłam Razsolnik - ogórkową rosyjską zupę rybną .Po zupie - w karcie wpadł mi w oko Bryzol z indyka z pieczarkami . Zamówiłam .Czemu by więc nie przygotować w podobny sposób plastrów piersi z kurczaka ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Szaszłyki z kurczaka 171dodatkiem smakują idealnie. Nawet same z sosem czosnkowym są świetne. Dzisiaj sobota więc mamy więcej czasu by poszaleć w kuchni. Składniki : * filet z kurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą
Magiczne Życie Marty
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 225zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki :* kolorowe papryki* marchewka* cebula* cukinia* pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy* pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy* ketchup pikantny * olej rzepakowy* opcjonalnie czerwona fasola bądź kukurydza konserwowa Przygotowanie
Magiczne Życie Marty
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc PAŹDZIERNIK 2013 140moim blogu :17 polubień na FB - od 27 października, jeśli macie ochotę POLUBIĆ MNIE NA FB tutaj LINK58 obserwujących50 postów12 ,819 wyświetleńnajpopularniejsze posty :Zdrowa pizza Drożdżowe pierogi z pieczarkami Zupa krem dyniowa Tak by wyglądała sytuacja na blogu. Bardzo wszystkim dziękuję za to że ze mną jesteście
Magiczne Życie Marty
1 SANTE znaczy zdrowie - Muffinki pizzowe 214otrębów pszennych Sante * łyżka otrębów żytnich Sante * pół kostki drożdży * pół szklanki ciepłego mleka * jajko * 3 łyżki rozpuszczonego masła * przyprawa do pizzy * ząbek czosnku * 3 łyżki oliwy * duszone pieczarki z cebulą * salami * tarta mozzarella * szczypta soli różowej himalajskiej Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki suche. Wymieszać
Magiczne Życie Marty
3 SANTE znaczy zdrowie - Pizza pełneziarno 155Sante * kasza kukurydziana do podsypania spodu pizzy * szczypta różowej soli himalajskiej * pół kostki świeżych drożdży * pół szklanki ciepłej wody * oliwa z oliwek * ulubione dodatki np. duszone z cebulą pieczarki , salami , czerwona papryka * sos pomidorowy * ulubione zioła * tarty żółty ser Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem. Wlewam do miski z mąka oraz otrębami. Dodaję sól
Magiczne Życie Marty
Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 166drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli - takiej od serca * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy * czerwona cebula * duszone pieczarki * mięso z kurczaka w przyprawie kebab * tarta mozzarella Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić
Magiczne Życie Marty
Szaszłyki idealne na grilla 227owoc berberysu * mięta* kuklik* warzywa Skład dla mnie dobry, bez chemii i glutaminianu. Dodatek i zapach mięty mnie pozytywnie zaskoczył. Składniki :* filet z kurczaka * cukinia * pieczarki* cebula czerwona * cebula żółta* papryka czerwona * 2 łyżki przyprawy do szaszłyków * 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie :Kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić
Magiczne Życie Marty
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 228łyżki bułki tartej Kalarepki ładnie obrać, ściąć główki i wydłubać środek, najlepiej za pomocą mocnej, twardej łyżeczki do kawy. To, co zostało, starłam na tarce i dodałam do mięsa. Pieczarki również starłam, cebulę drobno posiekałam, dorzuciłam do mięsa. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy, bułkę tartą i dokładnie wyrobiłam jak masę na mielone. Napełniłam dołki kalarepek. Połowę przykryłam serem, połowę zostawiłam
W kuchni Karmel-itki
Versatile Blogger Award. 183Kromek z Masłem ,Kruche Babeczki 2. W Krainie Smaku 3. Gruszka z Fartuszka. 4. Burczy mi w brzuchu.5. Bake & Taste 6. Dusiowa Kuchnia. 7. Moje Twory Przetwory 8. Pieczarka Mysia 9. Grażyna Gotuje 10. Tomek gotuje 11. Proste Potrawy 12. Rybka zwana Martą 13. Tapenada 14. Madame Edith 15. Prawda jest taka, że wszyscy zasługują na nominację... Więc
W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 441wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: (robię ją na smak, często zmieniam proporcje) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka
W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 946zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce. Dodaję odcedzone groszek i marchewkę
W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 224POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ NA PUREE Z KALAFIORA OŚMIORNICE W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW TRUFELKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI Z TATAREM Z TRUSKAWEK I MIĘTĄ LUB Z ANANASA
W kuchni Karmel-itki