bazie kiełbasy i prawdziwych grzybów.Jest to jedna z szeregu zup węgierskich. 30dag.wędzonego boczku 20dag.kiełbasy 10dag.tłuszczu 1/2 kg.grzybów świeżych(najlepiej prawdziwków) lub pieczarek 10dag.mąki 200ml.śmietany 2 cebule 1 pęczek szczypiorku vegeta pieprz tymianek słodka papryka w proszku liść laurowy sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.Do powstałego tłuszczu dodajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek
Kolorowa kuchnia Elkipatelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulką, tylko tyle żeby zmiękła. Dodać grzyby i smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Jajka drobno posiekać, dodać do nich cebulę z pieczarkami, surowe jajko, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być dobrze doprawiona to jest gwarancją, że będą pyszne. Na talerz wsypać bułkę tartą. Dużą łyżką nabrać
Kuchnia Pokoleńkarkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso, doprawić i wystudzić. Farsz powinien być dość zwarty
W garach u Gosileci!). Dzisiaj zaglądnęłam do kalendarza sezonowego i przygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą
Moja smaczna kuchniaNadzienie: 500 g kapusty kiszonej 2 szt liścia laurowego 4-5 szt ziela angielskiego szczypta soli 400 g grzybów mrożonych lub suszonych ( wcześniej namoczonych)/ ewentualnie pieczarek pieprz świeżo zmielony 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek/masła Karmelizowana cebula: 1 duża cebula 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka suszonej
vaniliowoczekoladowadodatku dietetyczny:) Porcja ma tylko 414 kcal. 1 ugotowana szklanka makaronu spaghetti (10dag.) Na sos:3 łyżki mielonej piersi indyka(90g) 1 łyżeczka oleju(3g) 1 marchewka(90g) małe pieczarki(105g) 1 cebula(30g) 1 mały por(50g) 1 strąk papryki (20g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(20g) sól pieprz świeża bazylia ************************************************* Mięso usmażyć na tłuszczu,a następnie warzywa i pieczarki.Calo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek 1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia 2 łyżki Oleju kokosowego House of Asia Pieprz Cukier kokosowy House of Asia
SzczyptaSmaQklusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzwołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa do smażenia 50 g masła Przygotowanie : Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy
Niezły MłynekDziś zapraszam na pyszne roladki z polędwiczek wieprzowych. To jeden z moich ulubionych rodzajów wieprzowiny. Często je używam, robiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem . Najlepiej jest kupić średniej wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli
Posadzone i zjedzonepołączeniu z typowo wytrawnymi składnikami. Tutaj wszystko się delikatnie komponuje w jedną, spójną całość. Dodatkowo sałatkę przygotowuje się w tempie ekspresowym. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 słoik marynowanych pieczarek – 1 puszka ananasa – 1 puszka kukurydzy – 1 jabłko z czerwoną skórką – 1 por (biała część) – 1 świeży ogórek – majonez/jogurt – świeża pietruszka (nie miałam pietruszki
Szybko Tanio Smacznieprzepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka – ogórki kiszone – majonez i/lub jogurt – sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka
Szybko Tanio Smaczniegazie i zagotować. Przykryć i wstawić na 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (ja piekłam półtorej). Piec do miękkości mięsa. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, piec pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Postawić na kuchence. Mąki wymieszać za pomocą trzepaczki w odrobinie wody. Wlać do gulaszu, zagotować celem zagęszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz kaszą
Fabryka pomysłówwłóżmy naczynie żaroodporne wypełnione wodą – sprawi to , że woda będzie parować, dzięki czemu mięso pozostanie bardziej soczyste! Tak przygotowane podajemy z ugotowanym w tym czasie kaszotto, chipsem z pieczarki oraz parmezanu i wysuszoną oraz drobno posiekaną natka pietruszki. Smacznego
Ostra na Słodko