Pomysł na niestandardowy obiad lub ciepłe danie na przyjęcie, czyli papryka faszerowana kaszą jęczmienną z dodatkiem pieczarek i pysznego parmezanu. Wygląda bardzo efektownie i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaMężem zjedliśmy już 3/4 bochenka, a resztę zapakuję mu jutro do pracy. Wielbicielom zawijanej pizzy polecam również: drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą i ziarnami (z braku dostatecznej ilości mąk
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 200g małych pieczarek, 1 jajko, 60-80ml mleka, 2 czubate łyżki mąki pszennej ( ja użyłam tortową), olej, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, posiekany koperek (może być mrożony). Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiWigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks
Słodka StronaDowolność mamy przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki
kolorowotorcikowowarzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g świeżych grzybów (miałam: borowiki, kurki, pieczarki) odrobina tymianku śmietana 18% sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, i smażymy około 10 minut
Walijskie PichcenieSkładniki: ok 60-70 dkg szynki wieprzowej 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka mąka sos: 30-40 dkg pieczarek 1 pęczek jarmużu 2 cebule sól, pieprz … Czytaj dalej Pulpety w sosie z jarmużem
czarrna od kuchnilaurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej tortowej, ok. 200ml mleka, 1 jajko, sól, pieprz, kurkuma. Ponadto: 350g mniejszych pieczarek, olej. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikisałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka garść grzybów mun 4-5 brązowych pieczarek 2-3 liście kapusty pak choi 200 g makaronu ryżowego przyprawa orientalna sos sojowy ocet ryżowy suszona trawa cytrynowa … Czytaj dalej Potrawka orientalna z pak choi
czarrna od kuchnicukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane czy mini gołąbki jednak w wersji botwinkowej z burakiem i orzechami. Znajdziemy jednak dość ciekawe połączenia takie jak słodko-kwaśne pieczarki z bryndzą i pietruszką czy grzanki z kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku , czyli popisowa przystawka Kasi, która gości na okładce książki. Nowa wersja
Mr. Tasteziela angielskiego, liście laurowe i plasterki obranego czosnku. Gotujemy, aż buraki będą miękkie. Na koniec dodajemy ocet i doprawiamy do smaku. Podajemy np. z pieczonymi pierożkami z kapustą i pieczarkami
Moja smaczna kuchniadanie błyskawiczne. Tym razem schab duszony z grzybami. Idealne danie na weekend. Robi się je szybko a smakuje rewelacyjnie. Polecam! Składniki : * około 600g schabu bez kości * cebula * 400g pieczarek * sól, pieprz * łyżka tłuszczu np smalcu * łyżka mąki * łyżka kwaśnej śmietany Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry. Przyprawić i obtoczyć w mące. Rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso z obu stron. Podlać odrobiną
Magiczne Życie Martynajczęściej pojawiających się składników – oprócz rzecz jasna ryżu – należy bulion (obecnie głównie kurzy), masło, wino, parmezan, cebula lub czosnek. W wariantach miejscowych spotkamy często owoce morza , pieczarki, kapary, dynię a nawet ślimaki. Oczywiście dziś risotto rozwija się doskonale również poza granicami Włoch, korzystając z zupełnie innych smaków kuchni z całego świata. Stosuje się do niego również różne odmiany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niebieską pleśnią np. sera lazur, rokpol czy gorgonzola. Sosu nie należy solić. Ser i boczek są wystarczająco słone. Smak makaronu można wbogacić o pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki czy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska