pszennej -1 szkl. mleka -200ml passaty pomidorowej -0,5 szkl. oleju -2 jajka -szczypta soli -1/2 lyżeczki oregano -150 g serka śmietankowego do smarowania -150 g wędzonego łososia Przygotowanie W misce umieścić mąkę, mleko, passatę, jajka, oregano, szczyptę soli i olej. Całość zmiksować na ciasto. Usmażyć na suchej patelni około 8 nalesników. Gotowe naleśniki smarować serkiem, na wierzch(...)układać wędzonego łososia. Zwijać w ruloniki. Podawać polane ulubionym sosem (u mnie serowy roquefort). Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 404,9 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 19,7g Węglowodany: 30,8g Smacznego
Zielona Kuchniaprzepisy na Wielkanoc: – jaja faszerowane mango i kozim serem – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado
nietylkopasta.plKolejny mój przepis na smaczne i aromatyczne naleśniki. Składniki: Twaróg półtłusty 15 dag Filet z łososia 15 dag Papryka czerwona świeża 5 dag Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki posiekana 1 łyżka Naleśnik 4 szt. Wykonanie: Paprykę, łososia pokroić w kostkę i lekko obsmażyć na oleju. Następnie przestudzić, wymieszać z twarogiem, natką pietruszki, przyprawić do smaku. Po czym
Tradycyjna Kuchniakarmione. Składniki jaja od kur z wolnego wybiegu jagły ekspandowane u mnie Soligrano zielony groszek szczypior ,koperek, to co akurat lubicie sól himalajska różowa i pieprz ziołowy łosoś wędzony odrobina oleju kokosowego do smażenia opcjonalnie wędzony oscypek Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wbij jaja , dodaj groszek, łososia i przykryj. Jeśli chcesz dodaj oscypka wędzonego. Przed podaniem posyp koperkiem
Z Kuchni Do Kuchnifigi. Szybkie kanapeczki z figami. Możecie je wykonać na ciepło- rumieniąc kromki chleba w tosterze, bądź standardowo. Wybierzcie dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo, mocno skropcie je oliwą z oliwek. Łososia wędzonego porwijcie na mniejsze kawałeczki i przełóżcie do miseczki. Skropcie go oliwą, sokiem z cytryny i posypcie posiekanym koperkiem, doprawcie solą i pieprzem. Całość wymieszajcie i odstawcie na 15 minut(...)kromki chleba wyłóżcie dowolną ulubioną sałatę, zamarynowanego łososia a na sam wierzch pokrojone w cienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą. Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę. Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIgotowaliśmy wybrane przez Karola Okrasę dania znajdujące się w książce. Razem z Martą z bloga Marta Gotuje przygotowałyśmy tatara ze śledzia. Oprócz naszego tatara były jeszcze tatary z jelenia, łososia i sandacza. Wszystko wyszło bardzo smaczne pod czujnym okiem Karola Okrasy, który dodatkowo pokazał nam kilka trików. Na warsztatach było mnóstwo wspaniałych blogerów i jak widać na zdjęciach, wszyscy pracowaliśmy(...)Zobaczycie tutaj naszego tatara ze śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś z kaczki. No i na koniec zostawiłam wisienkę na torcie czyli moje pamiątkowe zdjęcie z Karolem Okrasą:) Dziękuję Lidl za możliwość uczestniczenia
Pieguskowa Kuchniałyżka margaryny optima omega3 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich nadzienie: 100 g sera feta 1 garść malin 10 pomidorków koktajlowych 6 pomidorów suszonych 1 łyżka soku z cytryny 100 g łososia wędzonego 1 awokado 1 cebula optima omega 3 do smażenia bazylia, tymianek świeży Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól. roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła, i wodę. Zagniatam ciasto rękoma(...)się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem feta. Cebulę kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą
wesoła kuchnianiczym nie przeszkadza, ba uważam to za sporą zaletę. Ciepły chlebek możecie zaserwować np w weekend na śniadanie swoim ukochanym i nie koniecznie zjeść w wersji z wędzonym łososiem! Do przygotowania 4 sztuk potrzebujemy: 300 g poduszonych ziemniaków 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 ekologiczne jajko szczyptę soli Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części. Każdy kawałek(...)układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczamy aż będą okrągłe. Każdy chlebek przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Podajemy ciepłe z łososiem i koperkiem. Ja dodatkowo dałam kleks creme fraiche ; ). Pyszne
Szybko Tanio SmacznieDziś zrobiłam taki obiadek na szybko. Filet z łososia z dodatkami zamknięty w cieście francuskim. Świeży łosoś do tego żółty ser i szpinak z suszonymi pomidorami to świetne połączenie. Może się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisałatka. W sam raz na śniadanie w domu lub w pracy. Smaku nadaje również sos z musztardą. 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka Pęczek szczypiorku 190 g łososia w oleju 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka musztardy stołowej Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe również kroimy na ćwiartki. Czerwoną(...)paprykę kroimy w kosteczkę a szczypiorek drobno siekamy. Łososia odsączamy z oleju. Składniki układamy warstwami w salaterce. Wierzch sałatki oblewamy sosem (wymieszana oliwą z oliwek z cytryną i musztardą
VioletoweKucharzenieIdealny, szybki obiad dla zapracowanych. Najpierw składniki należy przygotować, np. szpinak dzień wcześniej a potem w 30 minut obiad na stole. Łosoś podany z panierką kurkumową jest aromatyczny i soczysty. Zachęcam do wypróbowania pomysłu. Łosoś w kurkumowej panierce i ziemniaki ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś mam pyszną propozycję rybną. Jest to smażony łosoś na pierzynce z kurek i szpinaku. Do tego dowolne dodatki i mamy super danie na specjalne ale nie tylko okazje. Bałam się, że przeciągnę łososia ale wyszedł bardzo soczysty i smaczny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki 1-2 sztuki awokado jajko opakowanie łososia wędzonego ząbek czosnku sok z cytryny - do smaku sól, pieprz mix sałat lub liście szpinaku sos vinegrette Przygotowanie Miękkie awokado rozdrobnić blenderem, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę skropić sosem vinegrette, ułożyć na niej awokado, a na nim wędzonego łososia. Podać z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem..oprószyć pieprzem
Gaździnka warzyzdrowych, wartościowych produktów takich jak mąka pełnoziarnista, oliwa z oliwek, siemię lniane. Możemy przygotować własny sos oraz użyć wysokiej jakości składniki jako dodatki do pizzy np. biała mozzarella oraz łosoś (dodatkowy bonus spożywania ryb, których w Polsce je się stanowczo za mało). Fakt jest taki, że przygotowanie jest trochę pracochłonne (wyrabianie ciasta, czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, pieczenie) ale jeżeli(...)łyżeczki cukru spora szczypta gałki muszkatołowej Składniki na sos: mała cebulka 250g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku łyżka oregano sól i cukier do smaku Dodatkowo: 100g wędzonego łososia 2 kulki mozzarelli (250g) szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier, sól, gałkę muszkatołową, oliwę, siemię lniane oraz 100g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe
wysmienityulubionych mięs mojej córki. Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :) Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze(...)SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować w mięso i odstawić do lodówki
Kuchnia w opałach