Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i smażymy kilka minut na oleju sezamowym.Gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z opisem na opakowaniu.Warzywa kroimy w wąskie słupki(...)przystąpić do zwijania sajgonek.Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie i wykładamy na blat lub deskę. Układamy na nim zwinięty liść sałaty, kawałek papryki, ogórka, plasterek mięsa z kurczaka, makaron ryżowy. Całość zwijamy lekko przyciskając. Nie wkładajmy zbyt dużo farszu, bo papier ryżowy może łatwo pękać. Gotowe Spring rolls podajemy z sosem np. gotowym słodko-pikantnym sosem chilli
Smakowity Blog Kulinarnyochotę spróbować! Zapraszam!Składniki:600 g mąki pszennej;40 g świeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;1 jajo;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;1 średni pomidor;1 mała, czerwona(...)podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita.W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku. Do drugiej
Gospodyni Miejskatortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki w proszku;Olej/oliwa(...)limonki;1/2 papryczki chili;Sól;Pieprz.Sos śmietanowy z limonką:3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka soku z limonki;Sól.Sposób przygotowania:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w paski.Cebule obrać, pokroić w ćwiartki.Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, paprykę i cebulę
Gospodyni Miejskabogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej- 225 g wody ciepłej- sól(...)łyżki- oliwki czarne ok 6 szt- roszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół opakowania - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkęsos paprykowo-pomidorowy- paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka papryki chili
Basia w kuchnifazie samych P, a na PW możemy dodać warzywa i też będą pyszne ;) Składniki:pierś z kurczaka1/2 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnegołyżka mąki kukurydzianejprzyprawy : tzatziki, papryka czerwona, przyprawa do kurczaka/ szaszłykówPierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski. Obsypujemy dużą ilością papryki czerwonej i przyprawy do kurczaka, a następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę do szaszłyków. Teraz przygotowujemy sos. Mąkę
charlotte gotujecebula ser fetasklarowane masło sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka mąki do zagęszczenia sosubulion warzywnyliść laurowyziele angielskietrochę mleka do podduszenia kurekoliwa lub olej do smażeniaWykonanie:Pierś z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez folią spożywczą, żeby nie poszarpać mięsa). Posolić i popieprzyć, ew. posypać przyprawą do kurczaka. Kurki odmrażamy. Myjemy i osuszamy
Walijskie Pichceniedzięki niemu w tworzeniu wędlin ogranicza mnie jedynie moja własna wyobraźnia. Ale również doskonale wiem, co jedzą ci na których mi tak zależy. Na pierwszy ogień poszedł kurczak. To co otrzymałam bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Samo mięso, doprawione zgodnie ze smakiem, bez tłuszczu, polepszaczy, "mom-ów" i takich innych. Z ręką na sercu polecam! Podpisuję się(...)małym urządzeniem rękoma i nogami! Zachęcam do odwiedzin strony http://www.tradismak.pl/. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka pół piersi z kurczaka Samego mięsa musimy mieć ok 900g, ale nie więcej. papryka suszona sól pieprz Kamis 2 łyżeczki żelatyny czosnek suszony Wykonanie:Z 3 ćwiartek wypruwamy kości. Jedną ćwiartkę mielimy, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pierś
Malinowe PocałunkiSkładniki: 2 sztuki udka kurczaka, 1 sztuka pierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach
W Mojej Kuchni LubięSałatka ponoć bardzo znana, a ja o niej dowiedziałam się nie tak dawno.Bardzo smaczna, lekka i przyjemna sałatka. Zapraszam Sałatka z selerem naciowym i żurawiną dwie piersi z kurczaka jedna paczka selera naciowego 2 garści żurawiny suszonej przyprawa do kurczaka/kucharek pęczek kopru pęczek szczypiorku majonez jogurt naturalny Selera myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Następnie sparzamy(...)robię około 2 czajnikami wrzącej wody), odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kurczaka w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka lub kucharkiem. (należy uważać z ilością kucharka - żeby nie było zbyt słone). Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso się odpowiednio zetnie. Koper i szczypiorek umyć. Kroimy zieleninę. Sparzamy żurawinę, gdy wystygnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki
Kuchnia moimi oczamiMoje naleśniczki dzisiejsze były chyba najbardziej dietetycznymi w całej karierze naleśnikarskiej! :)Mój jeden naleśnik ma tylko ok. 110 kcal! (normalna tortilla pszenna ma conajmniej 198 kcal!)Mc Wrap Grillowany Kurczak ma często ponad 420 kcal!A dodatki? Niżej przedstawiam kaloryczność możliwych, lekkich dodatków: (sporządzone na podstawie strony ILE WAŻY :Zielone - do 50 kcalPomarańczowe - do 160 kcalCzerwone - zabronione!Plaster(...)kcalŁyżka większości kiełków: od 3 kcal - 20 kcalCebula: 32 kcalOliwki zielone (10 szt.): 31 kcal, czarne: 40 kcalKolety sojowe a la schabowy (5 sztuk): 93 kcalGotowana pierś z kurczaka: 151 kcal/100 gFilet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie
Czarnawisienkagyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony marynowane około 10 szt. oliwki czarne 1 mały słoik(...)kukurydza konserwowa 1 puszka kapusta pekińska 1 główka majonez 1 słoik ketchup pikantny ser żółty typu Edam (opcjonalnie)Przygotowanie:Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny aby się zamarynował. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z oleju i ostudzić.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty usunąć
głodny alergikSkładniki:2 piersi kurczaka1 opakowanie sezamuprzyprawa do drobiuolejPRZYGOTOWANIE: Myjemy dokładnie piersi kurczaka. Następnie kroimy je w podłużne paski. Posypujemy przyprawą do drobiu. Nakłuwamy na długie wykałaczki do szaszłyków, tak by pasek kurczaka był pionowo. Następnie smarujemy je olejem, najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego. Obtaczamy w sezamie, mocno dociskając ziarenka do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju. Można jeść na ciepło
Aga w kuchniregion to inna nazwa tej potrawy, u mnie są to zimne nóżki. Składniki:2 golonki,2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny),3 piersi z kurczaka,4 marchewki,2 pietruszki,1 por,1/2 selera,1 puszka kukurydzy,1 puszka groszku,3 liście laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego,5 ziarenek pieprzu,szczypta soli.Przygotowanie: Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi(...)świńskie oraz piersi kurczaka. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła. Dodajemy przyprawy i po ok. godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin na wolnym ogniu (wyciągamy wcześniej piersi kurczaka, by nam się nie rozgotowały). Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny
Aga w kuchniSkładniki 2 piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Nacieramy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki ok. 2,5x 2,5 cm i polewamy odrobiną oleju. Dodajemy(...)pozostałe przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Paprykę kroimy w kwadraty ok 2x 2 cm. Na przemian nadziewamy kurczaka, paprykę żółtą, kurczaka i paprykę czerwoną na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 250 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy jeszcze
Aga w kuchniSkładniki: 400 g świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 2 piersi kurczaka, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Szpinak podsmażamy na maśle (tak długo, aż wyparuje powstała woda podczas podsmażania szpinaku(...)przyprawiamy pieprzem i solą. Łyżeczką nakładamy i rozprowadzamy szpinak na rozbite piersi kurczaka i zwijamy. Układamy roladki w parowarze i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy z ryżem. Polecam wszystkim
Aga w kuchni