z kurczaka - 7000 przepisów (strona:159/467)

Podudzia z kurczaka 144

Dzisiaj coś dietetycznego i zdrowego w sam raz na jutrzejszy sobotni obiad! Czyli drób! Składniki: - 1 tacka z podudziami kurczaka - cebula - 1 łyżka kuminu - szczypta chilli - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny - garść posiekanej mięty - 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Podudzia natrzeć zmieszanymi wcześniej w soku z cytryny przyprawami (kumin, chilli) i posiekaną mięta oraz startym czosnkiem. Odstawić(...)minut. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić nasze kawałki kurczaka, kawałki pokrojonej w krążki cebuli oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Przykryć pokrywkę aby cebula puściła sok a kurczak dusił się w swoim własnym sosie. Po 20 minutach wszystko gotowe. Do tego tylko roszponka, której jesteśmy ogromnymi fanami

Smaki Brazylii
Chińszczyzna z kurczakiem 512

Składniki: duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 750 g mrożonej chińszczyzny mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta curry odrobina zielonej pasty curry (można pominąć) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie(...)przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam. Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty. Podawałam z ryżem brązowym

Kulinarny Pamiętnik
Pikantne skrzydełka jak z KFC 319

Przepis podpatrzyłam tutaj , lekko go zmodyfikowałam :-) Składniki: 7 skrzydełek z kurczaka pół łyżeczki sol i łyżeczka ostrej papryki szczypta płatków chili pół łyżeczki słodkiej papr yki pół łyżeczki pieprzu  Na gęste ciast o naleśnikowe: 1 jajko 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papr yki szczypta płatków chili pół łyżeczki pieprzu  pół szklanki mąki pszennej(...)ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem). Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście. Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka. W garnku do smażenia (można we frytkownicy lub głębokiej patelni) rozgrzałam olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka przez około 15 minut na średnim ogniu

Kulinarny Pamiętnik
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 197

czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka, pieczarki i paprykę. Doprawić(...)solą pieprzem, ostrą papryką i obsypać przyprawą gyros. Smażyć, aż kurczak będzie przesmażony. Sos – majonez wymieszać z ketchupem. Rozgrzać patelnię, jeśli macie patelnię do smażenia naleśników to wystarczy tylko skropić patelnię olejem tylko na pierwszy naleśnik, a potem już można smażyć bez oleju. Usmażyć cienkie naleśniki i zaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę rukoli. Złożyć

Kuchnia Pokoleń
Pieczony kurczak w winie i rozmarynie 118

Kurczak to jedno z takich dań, którego nie da się nie lubić. Nie znam nikogo kto by powiedział "nie lubię kurczaka!" Można go przygotować na milion sposobów, bo mięso kurczaka jest mało wyraziste a od dodanych składników i przypraw w dużej mierze zależy jego smak. Daje do spore pole do popisu i wymyślania nowych połączeń smakowych. Możemy przygotować

Pyry na Gaz
Kurczak w kremowym sosie z suszonych pomidorów 148

skorzystałam jednak z tamtego przepisu, gdyż wydawał mi się mało ciekawy, a potrawa na zdjęciach wyglądała niezbyt zachęcająco. Postanowiłam spróbować przygotować taką potrawę według łasnego uznania. 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (200g) 2 małe czerwone cebulki 2 duże ząbki czosnku 200ml bulionu warzywnego 2 czubate łyżki serka Philadelphia zioła: bazylia i oregano sól, pieprz dodatkowo(...)smażącej się cebuli i smażyć, stopniowo dolewając bulionu, jednak nie za dużo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka.  Po kilku minutach dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolewać bulionu. Gdy kurczak się usmaży dodajemy Philadelphię, mieszamy aż serek się rozpuści i będzie równomiernie rozprowadzony i ponownie jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy bulionu

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie z nerkowców 68

łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 2 łyżki rodzynek 200 pieczarek pokrojonych w plasterki 200 ml wody 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżej kolendry, ewentualnie suszuna 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę olej do smażenia chlebek naan lub ryż Cebulę pokroić i zmiksować, dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, ostrą paprykę, sok z cytryny, kurkumę i sól(...)Zmiksować na jednolitą masę.  W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut.  Dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut.  Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie usmażony (około

Codzienne Gotowanie
Kurczak kokosowy z Komorów 166

wplyw mialy kraje afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna tu spotkac sie z ciekawymi polaczeniami np. w postaci takeigo curry jakie dzis postanowilam przygotowac - jest to  pierś z kurczaka w sosie kokosowym z curry i natką pietruszki. Okazało się to idealnym i bardzo smacznym połączeniem.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 2 czubate(...)garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej) sól, pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać mleko kokosowe, dymkę tymianek i pietruszkę. Doprawić

Codzienne Gotowanie
Kurczak hara masala 112

najlepiej zielone) lub 1 jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań pęczek dymki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku kawałek startego świeżego korzenia imbiru podwójna pierś z kurczaka (około 200g) 2 garście rodzynek Przygotowanie: Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka listków(...)sól, cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.  Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem

Codzienne Gotowanie
Turecki szaszłyk - sis tavuk 213

Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(...)zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso

Codzienne Gotowanie
Drobiowa wędlina 597

czosnkowa i naprawdę pyszna w smaku. Jeżeli lubicie domowe wyroby to wędlina z drobiu skradnie wasze serca, a dzięki żelatynie utworzy się aromatyczna galaretka :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką(...)ostrą. Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Filety nadziać plasterkami czosnku. Następnie w miejscu złączenia posypać żelatyną. Filety z kurczaka połączyć ze sobą, polać oliwą z oliwek i trzykrotnie owinąć folią aluminiową. Za pomocą dłoni uformować wałek. Przygotowane piersi z kurczaka wstawić na kilka godzin do lodówki (aby mięso „przeszło” przyprawami). Piekarnik rozgrzać do 195°C . Piersi w folii przełożyć

Ugotować
Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 163

czerwona papryka, która teraz jesienią jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego mięso z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, która jest już bardziej "chińska". Całość jest bardzo smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu. Przepis własny. Składniki na 3-4 porcje(...)mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż) 1 duża czerwona papryka 200 g groszku zielonego (może być mrożony) 2 cebule średniej wielkości tłuszcz do podsmażenia Przyprawy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z kurczakiem, fetą, pestkami dyni i pieczonym burakiem 326

tylko 43kcal w 100g ;) Więcej do poczytania o właściwościach buraków-  www.odzywianie.info.pl Składniki (dla dwóch osób): Sałatka: mieszanka sałat z rukolą czerwona cebula 2 kawałki piersi z kurczaka sól, pieprz rozmaryn czerwony burak- upieczony feta pestki dyni Sos: 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę szczypta soli pieprz czarny(...)Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będzie miękki. Najlepiej upiec kilka sztuk, w czasie pieczenia innych rzeczy- oszczędzimy wtedy trochę energii ;) Do sałatki burak powinien być zimny. Kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na patelni grillowej. Na talerzu układamy po dwie garści  mieszanki sałat, czerwoną cebulę pokrojoną w pół-piórka, buraka pokrojonego w plasterki oraz fetę pokrojoną

Czerwona Porzeczka
Szaszłyk w koszulce 327

nawet dla tych, którzy nie mają czasu na kuchenne zabawy :) Przepis jest dla 6 osób, ilość składników można zmieniać dowolnie ;)   Szaszłyk w koszulce   Składniki: 6 filetów z kurczaka 12 różyczek brokuła 6 małych cebulek 12 kostek boczku papryka przyprawa do kurczaka sól  pieprz jajko  bułka tarta Przygotowanie:  Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy(...)przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.  Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany brokuł, kawałek papryki, boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką cebulki.  Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelni

Lawendowe Niebo
Piersi kurczaka z buraczkami 158

Piersi kurczaka w buraczkach to pomysł na smaczny i nieskomplikowany obiad. Takie danie będzie świetnie smakować z ryżem lub kaszą. Pewnie większość z Was stwierdzi, że jest to zwyczajne danie, ale... na pewno o wiele zdrowsze niż tradycyjny schabowy :) Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, tylko wtedy dodajcie go do przestudzonego sosu.  Składniki na 2-3 porcje: 1 podwójna pierś(...)kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 buraki (średniej wielkości) 1 garść rodzynek 100 ml śmietany 30% przyprawa zioła do drobiu pól, pieprz oliwa z oliwek Buraki umyć, odciąć końcówki i piec około 1 godzinę (naczynie powinno być zamknięte). Ugotowane buraki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane buraczki przełożyć do garnka zalać 1 szklanką wody i umieścić

Ugotować