się wybrać na grzyby, jako że sama nie mam swoich sprawdzonych miejsc, to zawsze raczej trzymam się taty. Grzybiarzem też nie jestem wybitnym, z wypadów do lasu więcej przywożę jagód i zdjęć niż grzybów... Ale i tak jest fajnie
Pasja SmakuMiała być dziś zupa , ale udało mi się Mamę przekonać , że mam lepszy pomysł :) Lubię doprawiać potrawy pieprzem syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a łupinki jagód krzewu żółtodrzewu pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso
Buniabaje w kuchnisurowe łuskane (50g) - Orzechy macadamia (100g) - Nasiona na kiełki mieszanka (20g) - Nasiona na kiełki fasola Mung (50g) - Lukrecja korzeń (30g) - Amarantus ziarno (100g) - Alfalfa (30g) - Pomidory płatki (50g) - Jagody Goji (50g) - Miechunka (100g) - Bez czarny suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g) - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana
Grunt to przepis!łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa: 250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej 1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego) garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych ziół) 1 łyżka płynnego miodu (np.akacjowego) Lukier plastyczny: -składniki i sporządzenie wg. przepisu z bloga kotlet.tv: http://www.youtube.com/watch?v=5s7JUL6lxMA
Symfonia Smakówwykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 200 ºC . Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć
Zabawa smakiemSkładniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła 450 gr brązowego cukru 5 jajek 110 gr self raising mąki* ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: W rondlu rozpuścić masło, czekoladę I kakao. Po rozpuszczeniu odstawić do lekkiego schłodzenia
Smaki Edytyłyżki proszku do pieczenia 150 gr jagód olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Mąkę, cukier, sól, I proszek do pieczenia mieszamy na sucho w misce. W drugiej misce ubijamy mleko I jajka. Rozpuszczamy masło. Ubite mleko, przelewamy do mąki. Dodajemy masło. Ubijamy całość - wyjdzie nam gęsta śmietanowa masa. Dodajemy jagody. Mieszamy łyżką I odstawiamy
Smaki EdytyPraliny z nadzieniem o smaku kiwi , a tym razem inspiracja podyktowana była fantastyczną, naszym zdaniem, możliwością gry kolorów - białej czekolady oraz jagodowego fioletu :) W zeszłym roku zrobiłam sok z jagód, którego zostało mi jeszcze kilka słoiczków..., więc dalej sprawy potoczyły się następująco: śmietankę zagotowałam na bardzo małym ogniu, dodałam rozdrobnioną białą czekoladę ( śmietanki wagowo tyle samo, co czekolady) cały(...)czas mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodałam soku z jagód - po wymieszaniu gotowałam jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiłam, żeby wystygło i zgęstniało. Dalsza zabawa przebiegała również identycznie przy naszych poprzednich pralinkach , choć biała czekolada, niestety, nie jest tak wdzięczna w obróbce, jak gorzka. Efekt wizualny możecie podziwiać na zdjęciach, a jeśli ślinka Wam cieknie, to skuście się na takie
Delicious TitbitsPyszne ciasto , trochę podobne do sernika na zimno. Można zamiast malin użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki : * 3 tabliczki białej czekolady * szklanka płatków kukurydzianych * kilogram gotowego sera do serników * 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru * pół kilograma malin * 2 galaretki malinowe
Magiczne Życie Martywierzchu. Powolutku kończą się ukochane truskawki. Ubolewam nad tym strasznie, bo pomysłów wciąż niemało. Nie powiem, owocny miałam w tym roku truskawkowy sezon. Przerobiłam około 30 kilogramów tych wspaniałych jagód, z czego jestem naprawdę zadowolona. Także objadłam się nimi za dwóch, albo i nawet lepiej! Starczy mi przez zimę... Haha, truskawki mogłabym śmiało pochłaniać tonami rocznie, z naciskiem
W kuchni Karmel-itkizrobienie pancakes jutro na śniadanie. Ale obawiam się, że do jutra już nic nie zostanie! Leżą i kuszą, tak powstał niniejszy koktajl :) KOKTAJL JAGODOWO-BANANOWY Składniki: - garść jagód/borówek amerykańskich (ilość wg uznania) - 1 mały banan - pół szklanki jogurtu/maślanki - pół szklanki mleka Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Zazwyczaj nie dodaję mleka do koktajli, ale ten wyszedł
Zgrabne Gotowaniemasę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: 2 duże jogurty greckie 1 mały jogurt naturalny cukier 20 g żelatyny 1 duża garść owoców leśnych ( mogą być mrożone, ja użyłam malin, jeżyn i jagód) Wykonanie: Tu żadnej filozofii nie ma. Jogurty do miski, wsypujemy cukier i miksujemy. Cukru sypiemy na oko. Ma być tak słodki jak lubimy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody
Blondynka Gotujekoktajlu nie czujemy mięty tylko ten efekt Ice. Zakręciłam się troszkę, ale mam nadzieję, że czujecie o co mi chodzi:) Zrobić trzeba - koniecznie! Składniki: duża garść jagód, mogą być mrożone 150 ml mleka 1/2 malutkiej łyżeczki spiruliny w proszku Skworcu świeża bazylia, ja dodałam 2 duże liście ze szczytem gałązki, tak jak widać na zdjęciu Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy
Blondynka Gotujeswojego warzywnika więc przynoszę różności z lasu. Poszłam na poszukiwanie grzybów, ale przy okazji nazbierałam trochę owoców - małych, słodkich malin, pachnących poziomek i ostatnich w tym roku jagód. Mina Żarłoczka kiedy dostał w miseczce ulubione kluseczki kładzione ze śmietaną i świeżymi owocami - bezcenna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię nazbierać trochę tych leśnych skarbów. Część po prostu zjedliśmy, ale chciałam też trochę tego lata zamknąć w słoikach. Miałam mniej więcej 1,5 litra mieszanki leśnych malin, jagód i poziomek więc nie specjalnie dużo. Kiedy od znajomej dostałam morele z jej przydomowego sadu wymyśliłam sobie, że połączę wszystko dzięki czemu uzyskałam więcej pachnącej konfitury z ulubionych owoców. ROZWIŃ
Smaczna Pyza