z jagodami - 7023 przepisów (strona:394/469)

Krem z owoców leśnych (Triple Berry Curd) 229

który może być dodatkiem do większości deserów. Kombinacja trzech rodzajów owoców leśnych nadaje mu piękny kolor i ciekawy smak. Przepis pochodzi ze strony myrecipes.com Składniki na 2 szklanki: szklanka jagód szklanka malin szklanka jeżyn 2/3 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 2 łyżki masła Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować

wyzwania kuchenne
Tort Pavlova 423

wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać. Schłodzić, by sos zgęstniał.     Dodatkowo: 500g truskawek, 250g malin, 250g jagód, szkl. śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej.     Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.  Pierwszy blat bezowy ułożyć

Z miłości do słodkości
Koktajl bananowo- truskawkowy 195

truskawek, banany i mnóstwo świeżej mięty. Wrzuciłam do blendera i w kilka minut powstał pyszny, pożywny i orzeźwiający napój. Możecie oczywiście poeksperymentować i użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód:) Składniki: 1/2 kg świeżych truskawek, 2 banany, 400g jogurtu naturalnego,  300ml mleka,  2 łyżki cukru,  1/2 laski wanilii,  łyżka bardzo drobno posiekanej świeżej mięty. Przygotowanie Truskawki

Z miłości do słodkości
Serniczki z truskawkami 303

lekką masą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód albo jak ktoś lubi porzeczek. Ciasto: 4 jajka, 200g masła, 180g cukru, cukier waniliowy, 220g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka.     Masło o temperaturze pokojowej

Z miłości do słodkości
Ciasto smerfa 200

nadzieje, że dobra passa będzie się mnie trzymać:) Na razie na pożegnanie przed wyjazdem proponuje pyszne ciasto jagodowe. Zdecydowanie jeden z lepszych moich wypieków. Mokre czekoladowe ciacho, dużo jagód i masa z kaszy mannej, dla mnie połączenie idealne. Jeśli dla was też to zostawiam przepis: Składniki na dużą  prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z borówkami 173

stolnice i rozwałkowujemy je na grubość 2 cm i wycinamy kółka o średnicy 6-8 cm lub większe jeśli lubicie. Układamy je na brytfance i kładziemy na środek trochę jagód. Gotowe bułki smarujemy białkiem z wierzchu i wykładamy do piekarnika na 40 minut- 180 stopni.  Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kokosanka z jagodami 3503

się a miałam wam napisać o dzisiejszym wypieku. Przepis pochodzi z bloga Ola in the Kitchen. Polecam jest bardzo smaczne, nie zbyt słodkie ale z wyrazistym smakiem kokosu i jagód.  Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych

ciastkarnia na kruchym spodzie
Amerykańskie PANCAKES 430

Amerykańska wersja naszych naleśników na słodko z sosem jagodowym oraz borówkami. Jako, że jestem fanką jagód, nie mogło się bez nich obejść, szczególnie że był na nie sezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju

PastelFood
Jak zrobić lukier? 426

dodajemy barwnik spożywczy wybranego koloru i ponownie miksujemy. Im więcej dodamy barwnika tym lukier uzyska intensywniejszy kolor. Można również wykorzystać naturalne barwniki np. sok z buraka, sok z jagód, czy wiśni, ale niezbyt dużo, gdyż lukier może nie zastygać. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy do niego stopniowo jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli za gęsty dodajemy białko. Przekładamy lukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 345

każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny. S łodycz ciasta przełamuje się tu z kwaśnym dodatkiem cytryny i słodko-słono-kwaśno-gorzko-cierpkim smakiem jagód cytryńca.  Bo okazało się, iż cytryniec chiński (Schisandra Chinensis) to istna orgia smaków! Znany jest także pod nazwą 'Wu Wei Zi ', co po chińsku znaczy 'pięć smaków '. Faktycznie, jego smak jest(...)Okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a w miarę przechowywania owoc nabiera słonawego posmaku.  Szperając w czeluściach Google odkryłam, iż cytryniec nazywany jest często jagodą wiecznej młodości . Podobno stosowany był w tradycyjnej medycynie chińskiej od czasów najwcześniejszych dynastii i niezwykle ceniony dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu.  Chińczycy powiadają, że w ciągu

Grunt to przepis!
Francuz z owocami i bezą 160

proste w przygotowaniu no i pyszne.  Takim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko  2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym, zagnij rogi i wstaw

Niezły Młynek
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 165

maśle Marzena z  Kulinarne Szaleństwa Maniusi Joanna z Różowej Kuchni Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Kinga z  Małe Kulinaria Dorotka z Moje Małe Czarowanie Jagoda z  Magia w kuchni Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgorzata z  Po prostu Marghe Jola z  Nasze życie od kuchni Emma z  eMMa kreatywna Olga

Moje domowe kucharzenie
Semifreddo jagodowo-truskawkowe 186

Składniki:  100 g truskawek  100 g jagód  10 łyżeczek cukru pudru  250 ml śmietany kremówki  kawałeczek soczystego arbuza  Przygotowanie:  Owoce myjemy, z truskawek dodatkowo usuwamy szypułki, osuszamy. Owoce miskujemy w blenderze na gładkę masę. Przekładamy do miski. Śmietanę kremówkę wlewamy do drugiej miski, ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę

Moja smaczna kuchnia
Shake jagodowy - dietetyczny! DESER FIT! 282

COŚ DLA OCHŁODY? Wspaniały, gęsty, słodko-kwaśny -  rozpieszcza smakiem, chłodzi i koi pragnienie! SKŁADNIKI: - 150 ml zamrożonych jagód - plaster melona - 2 słodziki - 50 ml schłodzonej wody mineralnej w/w składniki zmiksuj blenderem. Gotowe! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Deser jagodowy z mlekiem kokosowym / Berry dessert with coconut milk 221

Sezon jagodowy jeszcze trwa, jeżeli skończyły się Wam pomysły na ich wykorzystanie zapraszam na super prosty, szybki i pyszny deser:) Do jego przygotowania potrzebujesz: jagody mleko kokosowe cukier waniliowy granulowane otręby (opcjonalnie)  Wszystko razem zmiksuj, przełóż do pucharków, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp świeżymi owocami i granulowanymi otrębami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała