pszennej - 40 g drożdży - 150 g cukru - szczypta soli - skórka z dwóch cytryn - 100 g stopionego masła - 250 g ciepłego mleka - 4 żółtka - dwie szklanki mrożonych owoców (śliwka, truskawka, jagoda,malina) Drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem rozrób. Przesiej 150 g mąki, dodaj do rozczynu i wymieszaj dokładnie.Przykryj ściereczką i zostaw na godzinę. W tym czasie przesiej
Pasje Jolkiszklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, mus owocowy: 450 g owoców mrożonych (u mnie mieszanka jagód, malin, wiśni, truskawek i porzeczek) 1/3 szklanki miodu lub słodzik w odpowiedniej ilości 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Mus owocowy: W rondelku gotujemy na małym ogniu owoce
Powiedz dietom nierumu. mieszamy do uzyskania gładkiej błyszczącej konsystencji. Studzimy i polewamy owoce:) Smacznego:) P.S. Sałatkę można serwować w wydrążonym arbuzie jeśli chcemy zrobić wrażenie:) Można także dosypać do niej jagód i/lub poziomek. Idealna letnia bomba kaloryczna
Luźna KuchniaDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz
Bulliopudrem i gotowe ! Kolejna "mini tarta " Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu, posypujemy kruszonką i do piekarnika
Kuchnia Beatyszklanka marchewki, posiekanej w talarki 2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę 1 szklanka soku pomarańczowego 1 szklanka jabłka obranego ze skórki i pokrojonego pół szklanki jeżyn lub jagód Przygotowanie: Wrzuć składniki do miksera i blenduj, aż powstanie gładkie smoothie. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się
Gotowanie to kochanieczubate mąki pszennej 1 łyżka puddingu waniliowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 1/4 szklanki mleka 3 kostki gorzkiej czekolady 85% - wiórki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki jagód 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 kostka -twaróg chudy 150 g Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy. Nalewamy chochelką na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Smacznego
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej garść suszonych śliwek garść suszonych pomidorów 2 łyżki otrąb pszennych łyżka jagód goi jogurt grecki cebula pokrojona w piórka
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 kg owoców ( użyłam mrożonych truskawek, wiśni i jagód) 4 litry wody 7 łyżek cukru 1 opakowanie kisielu ( użyłam wiśniowego) 300 g makaronu ( użyłam makaronu kolanka ) Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę i wyciągnąć owoce z zamrażarki. 2. Owoce wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 5 min. 3. Dodać cukier i makaron. Cały czas mieszać. 4. Kisiel rozpuścić
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód kamczackich (w moim przypadku własnej roboty) 1 jajko do posmarowania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać. Rozpuścić w nim pokruszone drożdże. 2. Dodać cukier i sól. Wbić jajko i szybko rozmieszać. 3. Dodawać stopniowo
A Ty Smakuj Mniemnie magicznej, która okazuje się być złotym środkiem dla wszystkich zmęczonych, zestresowanych i tak jak ja, nie gimnastykujących się. " Kwercetyna , przeciwutleniacz występujący w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód i winogron , znacznie zwiększa wytrzymałość u osób, które regularnie nie ćwiczą (International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism). Badacze (...) wykazali, że kwercetyna zwalcza zmęczenie. Uważają oni, że ich odkrycie ułatwi życie
KUCHARNIAChinach, a do Europy przywędrował dzięki Maurom, gdzie jako pierwsi za jego uprawę zabrali się Włosi. Jest krewnym ziemniaka, papryki i pomidora, choć roślinna genealogia szufladkuje go do rodziny .... jagód! Pan Bakłażan vel oberżyna znany jest też szerzej jako gruszka miłości , a dla wtajemniczonych jako psianka podłużna , jajko krzewiaste i bakman . Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych szczyci się mianem afrodyzjaku
KUCHARNIAprzygotowania sufletu zależy od tego, jak bardzo słodkie jest puree czy konfitura. Musicie dosłodzić zgodnie z Waszymi przyzwyczajeniami. W zastępstwie moreli można użyć innych owoców, np. śliwek, malin czy jagód. Formę do zapiekania, najlepiej ramekin o średnicy 15 cm, dokładnie wysmarować masłem i obwiązać wokół "mankietem" z papieru do pieczenia. Powinien wystawać ponad krawędź naczynia przynajmniej kilka centymetrów. Wewnętrzne krawędzie
KUCHARNIAJeżyny. Delikatne perły dojrzewające w sierpniowym słońcu. Dzikie chowają się wśród bezdroży i lasów. Kolcami bronią swych czarno-granatowych jagód. Ogrodowe z wdziękiem wystawiają się ku światłu. Dumnie prezentują kiście urodziwych owoców. Docenione w naszych kuchniach - u Amber i u mnie. Smakują solo i w duetach. Jeżynowe piękności. Zapraszamy! Na jeżyny. Wybrać się trzeba późnym latem, w towarzystwie starych przyjaciół
KUCHARNIAżelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. 7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki
KUCHARNIA