z jagodami - 7023 przepisów (strona:387/469)

Pianka Bonduelle z zielonego groszku 176

jako owoce ''długowieczności'', są naturalnym produktem przeciwstarzeniowym, wprost uwielbianym przez azjatów, którzy jedzą je bardzo często i nie brakuje tych owoców w ich  codziennej diecie. Krajem pochodzenia ów jagód są Chiny. Nie zapewniają nieśmiertelności- a szkoda :P, ale zapewniają zdrowsze i dłuższe życie ponieważ komórki ludzkie starzeją się wolniej przy ich regularnym spożywaniu. Zawarte w Goji antyoksydanty zapobiegają uszkodzeniu

KreatywnePiny
Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami i śliwkami + film 128

porcje 600 g kapusty kiszonej 2 małe cebule lub 1 duża garść suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek kalifornijskich 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jagód jałowca 3 listki laurowe 2 łyżki oleju czarny pieprz mielony sól przepis Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Kiszoną

Smakowite Dania
Placuszki z serkiem wiejskim 30403

Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.  Po zdjęciu z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Propozycja podania:   z dodatkiem frużeliny z jagód (podobny wyrób, tylko że z truskawek TU ) . Jeśli ktoś miałby ochotę na alternatywną wersję placków serowych, zapraszam na placuszki z twarogiem [do znalezienia

Grunt to przepis!
Koktajl malinowo-jagodowy 115

szczęście zimą maliny można znaleźć w sklepach w lodówkach z mrożonkami, ale póki są świeże - korzystajmy z nich!   Składniki: 200 g malin 100 g jagód 200 ml kefiru opcjonalnie: 1 łyżka miodu do osłodzenia Owoce zmiksować z kefirem i... już :) Jeśli ktoś potrzebuje dosłodzić koktajl: polecam cukier zastąpić łyżką miodu. Dodatkowo polecam dobrą książkę i cieszenie się słońcem ostatnich

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekolada bez cukru 183

łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (2x30g) 2 łyżeczki kakao - niskotłuszczowe, nierozpuszczalne (można zastąpić karobem) 1 łyżeczka miodu (smak czekolady zależy od tego, jakiego rodzaju miodu użyjecie) Moje dodatki: 2 łyżeczki jagód goi łyżeczka płatków migdałów łyżeczka wiórków kokosowych kilka orzechów ziemnych niesolonych Olej kokosowy to świetny kosmetyk - ratuje suchą cerę i zniszczone włosy 1. Olej, miód i kakao wymieszać na gładką

Powiedz dietom nie
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 164

cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki  sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka

Stare Gary
Dziś są bloga urodziiiiiny! 148

brak miejsca. Co mnie smuci niezmiernie to fakt, że chyba pożegnamy się z naszą azalią- pięknie, niebieskokwitnąca krzewinka wygląda jakby nie przetrwała zimy. Pożegnaliśmy już agrest i najprawdopodobniej jagodę kamczacką.  A co się udało? Róże, róże i jeszcze raz róże. Po uprzątnięciu i przycięciu krzewy kwitły obficie całe lato, pozwalając mi na płatkowe szaleństwa. Bardzo ładnie owocowała grusza

les mirabelles
Tarta z owocami leśnymi 169

spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Nadzienie: 4 łyżki masła 25 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 85 g mąki pszennej 250 g jeżyn 150 g jagód 50 g płatków migdałów + 3 łyżki cukru Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mąki połączyć z cukrem, owocami i roztopionym masłem. Płatki migdałowe wymieszać z 3 łyżkami cukru, odłożyć. Ciasto rozwinąć

Domowa cukiernia Ewy
Owoce goji, wilcze jagody 114

źródłem witamin: A, B1, B2, B6, E, zawierają komplet aminokwasów oraz 21 śladowych minerałów. Przede wszystkim jednak są świetnym przeciwutleniaczem, zapobiegającym starzeniu się i chroniącym przed chorobami.  Wilczych jagód używa się w kuchni chińskiej, jako składnik herbat, a nawet do produkcji win i piw. Ja dodawałam do porannej owsianki i ciasteczek owsianych - smakują naprawdę ciekawie. Źródło informacji: tutaj . Goji

Qlinarnie i Qlinarnie
Spaghetti deserowe z borówkami 161

smakiem. Można go przygotować z wielokolorowych galaretek i uzyskać ferie barw na talerzu.  Na przygotowanie 2 porcji potrzebujemy: 1 galaretka Winiary o smaku jagodowym 1 szklanka borówek (lub jagód) 1 szklanka śmietanki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru listki mięty dodatkowo ok. 30 słomek bez kolanka, strzykawka. 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i dokładnie

Jadło i czytadło
Deser czekoladowo budyniowo jagodowy 224

szklanki mrożonych lub świeżych jagód - 300-400 ml śmietany 30% - 100 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady gorzkiej - 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru - 1-2 łyżeczki miodu - 500 ml mleka Śmietanę podgrzej, ale nie gotuj. Wrzuć pokrojoną czekoladę, mieszając rozpuść dokładnie. Zostaw do ostudzenia, przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Jeżeli owoce masz mrożone, wyjmij

Pasje Jolki
Cudowne naleśniki :) 115

opakowanie serka homogenizowanego z brzoskwiniami, najlepszy w Biedronce 385 g 2 duże łyżki jogurtu greckiego 2 kiwi 2 banany 1 bita śmietana, może być spray 1 opakowanie borówek lub jagód Banany i kiwi kroimy w kostkę i mieszamy razem z serkiem i jogurtem. Mamy nadzienie do naleśników :) Ciasto na naleśniki mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej Do wysokiej

vegetanie
Tort Rafaello z truskawkami 594

wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek  1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy

Salonik smaków
Nie chleb ale pancakes życia | bomba witaminowa 234

porcje: 30 g płatków owsianych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 łyżeczki ostropestu plamistego 10 g mąki orkiszowej 2 jajka + 1 białko 1 łyżeczka jagód goji Szczypta cynamonu, kurkumy i spiruliny Odrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji jak na zwykłe pancakes. Odstawić na kilka/kilkanaście minut. Smażyć

Czarnawisienka
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 182

przygotowałem go w wersji wegetariańskiej - z kapustą Pak Choi i papają. Papaja, czyli melonowiec właściwy, to pochodząca z Ameryki Środkowej bylina dorastająca nawet do 10 metrów wysokości. Owocem jest jagoda długości ok. 30 cm o pomarańczowawym miąższu. Owoc ma słodkawy, korzenny smak. Można go używać do wielu potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Nadaje się też jdo sporządzania marynat

W SMAK

Proponowane wyszukiwania