chcę by trafiły do najlepszej z możliwych potraw. Ich zbieranie w takie upały i przy takiej ilości komarów jaka jest teraz to duże poświęcenie. Jeszcze gorzej jest przy zbieraniu jagód, ale tarta z nimi smakuje obłędnie, więc warto. W końcu kurki w towarzystwie białej cebuli, estragonu i śmietanki wylądowały na kaszy gryczanej pachnącej czosnkiem i liściem laurowym. Na wierzchu ułożyłam
OstryKęsjeśli chcecie, możecie sobie dosłodzić cukrem, bądź syropem z agawy. Składniki na 2 szklanki: 2 płaskie łyżki nasion Chia Skworcu 1 szklanka mleka 1 garść czarnej porzeczki 1 garść jagód 1 szklanka truskawek Wykonanie: Nasiona Chia zalewamy szklanką mleka. Po kilku minutach musimy przemieszać nasiona aby nie skleiły się wszystkie razem. Po przemieszaniu odstawiamy nasiona do lodówki, najlepiej na całą
Blondynka GotujeProsta, lekka i kolorowa sałatka na przywołanie wiosny :) Czy Wam również coraz bardziej brakuje świeżych, letnich owoców i warzyw? Ja nie mogę się doczekać w szczególności truskawek, jagód i pomidorów! Składniki na jedną porcję: 1 pomidor 1/3 papryki kilka liści sałaty strzępiastej 1-2 plastry sera żółtego garść kiełków rzodkiewki garstka ziaren słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny ulubione przyprawy/zio
Ze smakiem i z pasjąłyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie: Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę. Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę. Do żółtek dodać
Ze smakiem i z pasjąRecipe in English ) Jestem rozczarowana faktem, że w UK praktycznie nie można dostać jagód. Borówki są w każdym sklepie, ale one nie nadadzą odpowiedniego koloru deserowi :(. Wierzę, że jeżeli zrobicie ten sernik w Polsce, to będzie on kilka razy ładniejszy od tego na zdjęciach! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandryszkl. - ale dla mnie jest za słodkie); 2 łyżki cukru waniliowego; 1 szkl. jogurtu; 1/2 szkl. oleju; 3 szkl. mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; ok. 2 szkl. jagód, malin, rabarbaru etc... Cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy; następnie powoli dodajemy jogurt i olej. Z mąki odmierzamy 2 łyżki i obsypujemy nimi owoce
Miksturownikkrótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden burak czy inny barwnik. Analogicznie można przygotować kisiel z innych owoców - malin, porzeczek, jagód itp. Ja przelewam owoce przez sito, ale można je zostawić. Przy czym bez nich jest klarowny i ma rewelacyjną konsystencję :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówłyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych Sobota i niedziela 8.00 - miksujemy : * 250 ml mleka sojowego (czystego, bez dodatków) * 200 g truskawek lub wiśni, malin, jagód * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 11.30 - miksujemy: * 250 ml soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego, ale może być też
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek Przygotowanie: Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić
kolorowotorcikowosię wybrać na grzyby, jako że sama nie mam swoich sprawdzonych miejsc, to zawsze raczej trzymam się taty. Grzybiarzem też nie jestem wybitnym, z wypadów do lasu więcej przywożę jagód i zdjęć niż grzybów... Ale i tak jest fajnie
Pasja SmakuMiała być dziś zupa , ale udało mi się Mamę przekonać , że mam lepszy pomysł :) Lubię doprawiać potrawy pieprzem syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a łupinki jagód krzewu żółtodrzewu pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso
Buniabaje w kuchnisurowe łuskane (50g) - Orzechy macadamia (100g) - Nasiona na kiełki mieszanka (20g) - Nasiona na kiełki fasola Mung (50g) - Lukrecja korzeń (30g) - Amarantus ziarno (100g) - Alfalfa (30g) - Pomidory płatki (50g) - Jagody Goji (50g) - Miechunka (100g) - Bez czarny suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g) - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana
Grunt to przepis!łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa: 250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej 1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego) garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych ziół) 1 łyżka płynnego miodu (np.akacjowego) Lukier plastyczny: -składniki i sporządzenie wg. przepisu z bloga kotlet.tv: http://www.youtube.com/watch?v=5s7JUL6lxMA
Symfonia Smakówwykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 200 ºC . Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć
Zabawa smakiemSkładniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła 450 gr brązowego cukru 5 jajek 110 gr self raising mąki* ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: W rondlu rozpuścić masło, czekoladę I kakao. Po rozpuszczeniu odstawić do lekkiego schłodzenia
Smaki Edyty