spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach to komplement :) Przepis nieco zmodyfikowałam – w oryginalnym Marieta użyła gruszek, ja użyłam mrożonych śliwek. Właściwie w ostatniej chwili przypomniało mi się, że je mam, więc wykorzystałam. Powidła z kolei to specjalność mojego taty, więc poprosiłam go o słoiczek. Korzystając z wolnego
Niebieski kubek z kawaGault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe
królestwo garówowocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumieścić na desce sery produkowane z różnych rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego) Dodatki winogrona orzechy włoskie pomidorki koktajlowe suszone pomidory oliwki, kapary, figi daktyle (szczególnie do serów kozich) jabłka, gruszki żurawina listki bazylii masło Pieczywo bagietka, inne białe pieczywo pszenne krakersy Przygotowanie Układając sery na desce trzeba pamiętać, aby pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów zachować kilka centymetrów wolnej przestrzeni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataowocowym musem i migdałowymi ziarenkami Otrębowo-owsiane śniadanie (na jogurcie) w migdałowo-owocowej odsłonie Owsianka pod musem z kiwi - idealna na śniadanie Zapiekana kokosowa owsianka z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce Zapiekana karobowo-bananowa owsianka - zdrowe śniadanie pełne naturalnej słodyczy Lekkie serowo-jogurtowe placuszki. Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa
Słodkie okruszkizobaczyłam przepis na blogu Gruszka z fartuszka od razu wiedziałam, że muszę takiej kawy spróbować:) I wiecie co? świetna jest! ;) Bardzo lubię zapach piernika, kojarzy mi się z mroźnymi wieczorami spędzonymi pod ciepłym kocykiem, trochę świątecznie, a przede wszystkim baaaardzo pozytywnie ;) Przepis polecam, bo w prosty sposób możemy wyczarować aromatyczną kawkę, bez żadnych skomplikowanych dodatków i urządzeń
Czerwona Porzeczkaczekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta z gruszkami i żurawiną Izioni pyszne smaki - Sernik dyniowy Rozpustne gotowanie - Babka z dyni
Grunt to przepis!ciast rzadko dodajemy zioła, a rozmaryn właśnie przecudownie łączy się z owocami takimi jak gruszki czy jabłka. W zasadzie wie to większość zamiłowanych w gotowaniu i pieczeniu, jednak jakoś omijamy takie kombinacje wielkim kołem. A szkoda. Warto wzbogacić ciasto aromatem pewnych ziół. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, więc nie trzeba dodawać go zbyt dużo bo zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych
Sztuka gotowania w/g SamiryDynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego tym razem upiekłam sernik i wybrałam dynie hokkaido dla pięknej barwy sernika. Ciekawa jestem co Dziewczyny upieką
Moje Małe Czarowaniekuchni coraz bardziej czuć święta :) Aromatyczna kawa, pachnąca cynamonem herbata, jabłka, gruszki, śliwki... wszystko pięknie podane, aby poprawić Nam nastrój w gorsze dni... a gdy przychodzi weekend warto zafundować sobie odrobinę przyjemności w postaci korzennego omleta z uroczymi gwiazdkami wypełnionymi jogurtem i powidłami śliwkowymi :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka kakao ciemnego 1/2 łyżeczki przyprawy
Chocolate Muffin Blogpigwowca? 1. Owoce Pigwa jest owocem zielono-żółtym, dużym i delikatnie pachnącym. Ma skórę pokrytą meszkiem. W miarę dojrzewania staje się coraz bardziej krucha i miękka. Ma kształt dużej gruszki. W środku szerszej części znajdują się brązowe nasionka schowane w torebkach nasiennych. Miąższ pigwy ma barwę kremową. Owoc pigwy od pierwszych dni do okresu dojrzałości pokryty jest meszkiem, który bardzo
Weekendy w domu i ogrodziektóra smakuje jak ananas? Tak, tak to możliwe... choć przyjął się tak ten przepis, że cukinia jest porównywana do ananasa to mimo wszystko dla mnie bardziej przypomina w smaku gruszkę ;) Jest jędrna, pyszna, słodka... na pewno jak ktoś nie wie z czego jest to zrobione to na myśl nie przyjdzie mu cukinia :) Składniki: 1,5 kg cukinii 300g cukru
Aga w kuchnidodatek do śniadania z: ♥ granolą orzechową , ♥ granolą z rabarbarem . Jako dodatek do: ♥ orkiszowych placków z mango i maślanki , ♥ orkiszowych placków z mascarpone , ♥ orkiszowych placków pomarańczowych , ♥ pieczonych placków jaglanych z gruszką i cynamonem , ♥ placków gryczanych z orzechami i lnem , ♥ placuszków bez mąki z jabłkiem , ♥ puszystych placuszków otrębowych bez mąki , ♥ pancakes'ów z ricotty . Składniki: - 4 jabłka - 200g puree z dyni
Be Fit Be Strongprzypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) czekolada do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki
Cynamonowe szczęściewracają do łask. Tak dwa, bo są to dwa odmienne owoce. Czym sie różnią? Pigwa jest drzewem, a owoce ma sporych rozmiarów, trochę "mechate" i wyglądem przypomninają ni to gruszkę ni to jabłko. Pigwowiec do krzew - wiosną obsypany niesamowitą ilością, ślicznych różowych kwiatków, a owoce ma maleńkie - takie miniaturowe pigwy. Obydwa są twarde, cierpkie, kwaśne i kompletnie niejadalne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!