się z wszelkimi owocami jagodowymi (malinami, borówkami, porzeczkami czy też poziomkami), o tyle ta pora roku która właśnie się zaczęła kojarzy mi się przede wszystkim z Dynią, figami, żurawiną,gruszkami, pigwą, aronią, grzybami czy też rozmaitymi orzechami. Moją bohaterką dzisiaj jest dynia. Po za specyficznym wyglądem warto wiedzieć, że to doskonałe źródło karotenów, którym to z resztą dynia zawdzięcza swoją
vaniliowoczekoladowaponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty
Cooking Monsterdługie wieczory zachęcajce do umoszczenia się w wygodnym fotelu pod ulubionym kocem, a także gruntowne zmiany na straganach. Ostatnie późne odmiany malin, jeżyny i morele ustępują miejsca dyniom, gruszkom, jabłkom, śliwkom i, oczywiście, figom. Te ostatnie, ciągle jeszcze dość drogie, stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dla mnie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia; początkowo figi wydały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą . Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitcheninformacje tylko o niektórych – o tych, które głównie można spotkać w naszych sklepach. DYNIA BUTTERNUT (dynia piżmowa)- najczęściej spotykana w Polsce jest blada skórka, jasnopomarańczowy miąższ, owoc w kształcie gruszki, lekko żebrowany lub całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia
Karo in the Kitchenłączenie owoców do koktajli, żeby były bardziej różnorodne, zdrowe i pyszne. Oto jak zrobić smoothie , które najczęściej pijam: Szpinak, ananas, brzoskwinia, banan + płyn (woda lub mleko roślinne) Szpinak, brzoskwinia, gruszka + płyn (woda lub mleko roślinne) Jarmuż, kiwi, banan + płyn (woda lub mleko roślinne) Jak zrobić smoothie? Wszystkie składniki myjemy, osuszamy, kroimy i pakujemy w odpowiadających nam proporcjach do torebek
Blendmanorganizmowi substancji odżywczych i witamin. Mój sposób? By zielony koktajl smakował naprawdę dobrze dobieraj składniki tak: owoc mięsisty, który nada gęstości (banan, mango) + owoc słodki (jabłko, ananas, brzoskiwnia, gruszka) + kwaśny sok (z cytryny, grejpfruta, pomarańczy) + zielona baza (jarmuż, szpinak, rukola) + składnik płynny (woda, mleczko kokosowe, jogurt naturalny). Czasem dodaję też siemię lniane, płatki pełnoziarniste, żurawinę suszoną
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńZagadywana cały czas przez Pana Prowadzącego ( ajj! wiecie, że lubię brunetów, nie?! :D ) podreptałam do Food Trucka Darka, w którym to królowały Racuchy z płatkami jabłkiem i sorbetem z gruszek z ciekłego azotu i bita śmietaną. No i tym mnie kupili! Jak wiecie mnie słodkościami baaardzo łatwo przekupić, tak więc Darek miał ułatwione zadanie! Oblizywałam się ze smakiem, by zaraz
Ostra na Słodkobanica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki
Cooking Monsterorzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja dla 2 osób) warto dodać ok. 1 szklankę (ilość po pokrojeniu składników na niewielkie kawałki) słodkich owoców takich jak jabłko, gruszka, mango, ananas, brzoskwinia, melon, itp. Musimy jednak pamiętać, że koktajl nie powinien być tylko słodki. Gwarantuję, że zdecydowanie zyska na smaku, gdy dodamy do niego jakiś kwaśny dodatek. Może to być
Ratunku obiadpigwa pospolita jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można
W mojej kuchnidomowych zakupów mogłabym się przyzwyczaić. Czy aż z Warszawy? Z jednej strony dla mojego dolnośląskiego domostwa to bardzo daleko. Z drugiej, są tam produkty, których nie widziałam tutaj (dżemy- gruszka z pieprzem moi drodzy). Myślę, że również dla osób, które potrzebują specjalistycznych, np. dietetycznych produktów, to dobra alternatywa dla ganiania po sklepach i tracenia czasu na szukanie. Zobaczcie sami
les mirabellesgrupą znajomych. Myślę, że sangria umili nam nie jeden upalny wieczór :) Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy
Chilli Czosnek i Oliwauwielbiam czereśnie ! Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach! Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie
Ostra na Słodko