odmiana dla amerykańskich pancakes. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera i samo przygotowanie naleśników bez odczekania zajmuje mniej niż 15 minut. trzeci placek schował się pod gruszkami, oj nie ładnie ;d Placuszki/ Naleśniki/Racuchy (na kefirze) norweskie - svele podane z smażoną gruszką i jogurtem greckim Przepis adaptacja z yellowlemontreeblog.com / 2 porcje - ok. 6-8 sporych placków
tost z dżememkoloru w smaku nie wiele się różni od zwykłej czerwonej marchewki więc warto ją spróbować Składniki - 3 marchewki czarne - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka miodu - 1 gruszka Sposób przygotowania 1. - marchewki zetrzeć na drobnej tarce dodać sok z cytryny oraz miód i gruszkę startą na grubej tarce dobrze wymieszać jak ktoś lubi bardziej słodkie można dodać
W królestwie smaków Beatykorzystne. Najlepiej spożywać owoce osobno, co jest wskazane, zaleca się też ich dobór według rodzaju pestek: brzoskwinia, mirabelki, czereśnie, wiśnie owoce cytrusowe , owoce mające blaszki gniazd pestkowych: jabłka i gruszki melony, owoce suszone. Banany można jadać z owocami pół kwaśnymi. Jogurt można spożywać z dojrzałymi owocami pół kwaśnymi, warzywami liściastymi i kiełkującymi nasionami, ziarnami. Owoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze(...)ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek się uczy. Dobrze, że wiedzę można ciągle zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest Wasze zdanie ? Ja połączyłam tu granat, jagody, grejpfrut
Proste Potrawymniam mniam". Dlatego zawsze robię większe porcje wszelkich koktajli. Bo należy się tylko cieszyć, gdy mały skarb tak lubi takie zdrowe smakołyki. Składniki: (na 2-3 porcje) 1/2 średniej gruszki 2 banany 16-17 truskawek Przygotowanie: Banany obieramy. Jednego wkładamy do misy blendera i miksujemy z gruszką (obrana, pokrojona na mniejsze kawałki). Tak przygotowaną jasną warstwę smoothy wlewamy do przygotowanych
Słodkie okruszkiszklanki oleju 250 mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki mleka 500 g owoców (najlepiej kwaśnych) u mnie 1 jabłko, 1 gruszka, mrożone jagody, jeżyny i czerwone porzeczki cukier puder lub lukier do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle(...)wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy owoce (jabłka i gruszki obieramy i kroimy w ósemki), całość wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż do zarumienienia (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto wyjmujemy
Rozpustne gotowanieSałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Kapustę(...)sicie. Pory oczyściłem, umyłem i pokroiłem w ukośne plasterki grubości 2 cm. Zblanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem. Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami. Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem
R'n'G Kitchenłyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki 3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję na połówki wzdłuż i na duże kawałki (patrz zdjęcie wyżej), przekładam do miski. Do małej(...)płuczę jeszcze ostatni raz. Zostawiam do odsączenia na sicie, przekładam z powrotem do miski i dodaję kolejno - pastę kochuchang, starty czosnek, imbir, sos sojowy i rybny, starte jabłko i gruszkę, na koniec pokrojoną w ukośne paski zieloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszam ręką, radzę robić to w rękawiczce jednorazowej, gdyż po takim mieszaniu kapsaicyna z papryki utrzymuje się (mimo wielokrotnego
Kuchnia Prezydentowejśliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone
Wiem co jemwypieku. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły się idealnie :) Wprawdzie dopiero po zjedzeniu przyszło nam go głowy, ze można było już na talerzyku polać gruszki sosem czekoladowym, ale nic straconego, następnym razem na pewno tak zrobimy
Kuchenne zapiski Edytykasza jaglana z ubitym białkiem, gotowana z gruszką, podana z resztą gruszki i miodem różanym~ Było dużo łez, ale nie potrafię ich hamować i tego w sobie nie lubię . Wczorajszy dzień minął bardzo szybko... Dziękuję też Wam wszystkim za wsparcie, dobrze wiedzieć, że są tu też osoby, które "czytają pomiędzy wierszami", są empatyczne i nie napiszą tylko głupiego "pycha :)". Teraz
breakfast of dreamsFajna na przekąskę :) Słodki smak owoców przełamuje gorzkawa rukola :) Pycha :) Składniki: kiść białych winogron jedna nektarynka jedna gruszka kilka liści rukoli ok 100g sera pleśniowego (mój camembert z ziołami) pieprz sos vinegret (przepis ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w plasterki, winogrona przekrajamy na pół, a brzoskwinie i ser pleśniowy w kwadraty. Owoce i ser wykładamy
ChilliJemyradzić sobie bez kuchenki, a sałatka to zdecydowanie coś co mogę zrobić bez ciepła kuchenki :) zapraszam więc na mój ulubiony owocowy mish mash :) Składniki: banan pół jabłka pół gruszki garść białych winogron nektarynka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Banana kroimy w plastry. Jabłko i gruszkę obieramy i plastrujemy. Nektarynki nie obieramy, ale delikatnie wydrążamy z pestki
ChilliJemyzdecydowanie orzeźwiający. I na dzień dobry i na dobranoc idealnie się sprawdza :) Składniki (na podwójną porcję): 2-3 garści świeżego umytego szpinaku duży banan lub 2 małe 2 gruszki sok wyciśnięty z 2 pomarańczy Przygotowanie: Pomarańcze obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok (jeżeli nie mamy wyciskarki lub sokowirówki, możemy użyć 3 pomarańczy). Do wysokiego naczynia(...)wkładamy umyty szpinak, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki oraz banana. Uzywając blendera miksujemy te składniki. Na końcu dodajemy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy je ze szpinakiem. Pychota
ChilliJemyBakłażan to jedno z moich ulubionych, uwaga! Owoców. Jesteście zaskoczeni? Otóż jego prawidłowa nazwa to psianka podłużna - ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Z botanicznego punktu widzenia nasz owoc to wydłużona lub kulista soczysta jagoda w kolorze fioletowym lub brunatnym. Zaskoczcie swoją rodzinę i przyjaciół, podając im psiankę podłużną albo, na zbliżające(...)się Walentynki, gruszkę miłosną. Bakłażan uznawany jest za afrodyzjak, więc okazja wydaje się być idealna! Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła
Garniec Magaliezamiast słodkiej buły i napoju w iście kosmicznej barwie. Składniki: duża garść liści szpinaku baby 250 ml soku gruszkowego pasteryzowanego 50 ml soku pomarańczowego pasteryzowanego 2 banany gruszka 1 łyżeczka zarodków pszennych Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj do niego banany, pokrojoną gruszkę i soki (gruszkowy i pomarańczowy). Następnie dodaj zarodki pszenne
Wielki apetyt