opuszczenia ciepłej kołdry, by wyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem. Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew, bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka. W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest(...)gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłek i nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś tak intrygującego, nie mogłam się powstrzymać i użyłam właśnie jabłek. Pomimo ciekawości, jaki smak osiągnie się przy gruszkach, jestem naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś na kształt wytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym, np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też
W kuchni Karmel-itkibyło to 200 g pszennej, 200 g żytniej i 100 g gryczanej) 2 cukinie o łącznej wadze nie przekraczającej 500 g 2 średnie jabłka lub 1 jabłko i 1 gruszka 1 banan 200 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g cukru (w zależności od upodobania) łyżka cynamonu (skończył mi się niepodziewanie, więc użyłam przyprawy(...)tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki (ja nie obierała, bo mi to absolutnie nie przeszkadza, a poza tym w skórkach jest dużo cennych składników) i wedle uznania pokrój w drobną kostkę
greenscarfBatatowy pieczony tofurnik, z chałwą słonecznikową i gruszką Ta chałwa to moje dzisiejsze odkrycie dnia, niech cały dzień będzie taki pozytywny ^^ Jeszcze tylko kilka(nascie) godzin PRZEPIS: 200g naturalnego tofu 100-150g tofu łyżka mąki z tapioki/ budyniu waniliowego Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki wody Coś do posłodzenia Cynamon Tofu i batata zmiksować na gładką masę(...)Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonego papierem naczynka. Ew. Ułożyć na wierzchu plastry gruszki. Piec w 180-200 stopniach, przez ok. 35min. Przestudzić i schować do lodówki na kilka godzin
More food, love and dreamszrobić tradycyjne kruche ciasto z masłem i cukrem. Jeżeli chodzi o farsz, to do opisanej w książce receptury, dodaliśmy karmelizowane owoce (w grze opisane jako jabłka z sadów Aedyran, gruszki czy figi z Vailian popularne wśród zamożnych), aby połączyć te dwie rozbieżne opisy. Deser jest pracochłonny, ale jeśli lubicie połączenie czekolady, owoców i kruchego ciasta to będzie zadowoleni z efektów(...)ciasto widelcem i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. W czasie kiedy się piecze, można przejść do punktu nr 3. 3. KARMELIZOWANIE OWOCÓW (10 min) Gruszkę i jabłko myjemy i kroimy w kawałki ok. 2x2cm. Na patelnię wsypujemy 1 łyżkę cukru, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, a następnie wsypujemy owoce. Na średnim
Nerds Kitchenprzycięciu pojawiły się nowe, zdrowe i wielkie liście. Kwiaty, choć nie tak liczne jak w przeszłości były bardzo dorodne i pod koniec wiosny na gałązkach było pełno zawiązanych gruszek. Niestety to również wtedy pojawiły się na liściach pomarańczowe plamki. Nie ogarnęliśmy tematu- trzeba było wtedy usunąć wszystkie liście z plamami i tym samym ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby Zamiast tego czekaliśmy(...)miedzianej. Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim, po wstępnym obczajeniu wygląda, że temat jest dość obszerny- czy wiecie coś na temat zastosowania jej w ogrodzie? I po ostatnich gruszkach:-( A póki co obeszliśmy się gruszkowym smakiem. To czego nie zrzuciła susza i upały, dokończyła rdza. A liście wyglądają teraz jak z Obcego- nie mogę się przemóc, żeby dotknąć tych
les mirabellessię za odgruzowywanie tego bloga. Tego ponieważ jak wiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki. 2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć na nim przez 10 minut pokrojoną pietruszkę. Następnie dodać gruszkę. Dusić
bastalenadużą ilością witamin. Ja należę z decy dowanie do grona osób, które uwielbiają sałatki owocowe. Oto właśnie je dna z nich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz(...)Przygotowanie: W głębokim talerzu wykła damy rukolę i przecięte na pół winogrona. Banana i brzoskwinię obieramy ze skórki i tniemy w plastry. Gruszkę myjemy i również kroimy w półplastry. Owoce wykła damy na liście rukoli. Przygotowane plastry sera przekrajamy na pół i wraz z kiełkami łączymy z pozostałymi skła dnikami. Polewamy jogurtem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Pycha
ChilliJemyzioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka(...)soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą
Food SquareSkładniki: czerwona soczewica (1 szklanka) kasza jaglana (1 szklanka) gruszki (2 małe lub 1 duża) marchewka (2 sztuki) czosnek (2 ząbki) suszone pomidory w zalewie (6 sztuk+dwie łyżki zalewy) ziarna słonecznika (4 łyżki) gałka muszkatołowa sól pieprz woda Czas przygotowania: 2 h Przygotowanie: Do garnka wsypujemy soczewicę. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wlewamy(...)wchłonięcia wody przez soczewicę. W drugim garnku gotujemy kaszę jaglaną. Kiedy kasza i soczewica będą gotowe przekładamy je do jednego naczynia. Dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę gruszki, przyprawy i 2 łyżki zalewy, w której były pomidory. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy pomidory. Do brytfanki (najlepiej takiej na keksa) wkładamy papier do pieczenia. Następnie przekładamy
Weganka gotujeSkładniki: batat (1 szt.) gruszka (1/2 dużej lub 1 mała) kakao (1 łyżka) wiórki kokosowe (3 łyżki) płatki migdałowe (1 łyżeczka) woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Batata obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ugotowanego batata odcedzamy. Dodajemy kakao i wiórki kokosowe. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Masę Przekładamy do miseczki(...)ozdabiamy płatkami migdałowymi i pokrojoną gruszką
Weganka gotujekoktajlu podeszłam z dużą rezerwą, ale okazało się, ze jest przepyszny, najbardziej wyczuwalny jest banan. Totalne pozytywne zaskoczenie :) w dodatku bomba witaminowa. Polecam! Składniki: 2 garści świeżego szpinaku 2 gruszki 1 banan pół szklanki wody Banana i gruszki obieramy, wrzucamy do blendera wraz z szpinakiem i wodą. Miksujemy i podajemy od razu. Inspiracja : Anyzkowo
Moja Galeria SmakuKoktajl w pozytywnym żółtym kolorze. Kolejna bomba witaminowa. Składniki: 2 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1 banan 4 łyżki jogurtu naturalnego Z pomarańczy i jabłek wycisnąć sok. Przelać go do pokrojonych gruszek i banana. Dodać jogurt naturalny. Zmiksować
Moja Galeria SmakuSkładniki: 2 liście sałaty rzymskiej garść świeżego szpinaku 1 jabłko 1 gruszka 1/2 szklanki zimnej wody Warzywa i owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuPyszne, kremowe smoothie bez dodatku cukru. Składniki na 2 porcje: spora garść szpinaku 2 małe gruszki 1 banan 180 g jogurtu naturalnego Szpinak umyć, oderwać łodygi. Gruszkę i banan obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w blenderze, dodać jogurt i szpinak. Dokładnie zmiksować
Moja Galeria SmakuKoktajl jagodowo-gruszkowy bez dodatku cukru Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka jagód 1 opakowanie jogurtu naturalnego (180 g) 1 gruszka Gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria Smaku