Zimą w hipermarketach można kupić kalarepę. Długo nie zastanawiałam się, jak to wiosenno-letnie warzywo wykorzystam. Ugotowałam z jej dodatkiem kremową zupę z białych warzyw i... gruszki. A podałam z grzankami... Składniki: 1 duża kalarepa 1 miękka gruszka 3 kremowe ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 mała cebula 1/2 selera 3 łyżki posiekanej natki lub koperku łyżeczka świeżo(...)szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki kminku i suszonego czosnku Warzyw umyć, obrać (dodatkowo z gruszki wydrążyć gniazdo nasienne), pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, dodać zioła i przyprawy, wlać śmietankę, dodać masło
Czerwień i błękitSKŁADNIKI: 200 g makaronu kokardki 100 g boczku wędzonego 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 twarda gruszka 50 ml tłustego mleka 1 łyżka mąki garść migdał w płatkach szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu KROK1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę Boczek oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę KROK 2: Na suchej(...)stanie się zbyt rzadki - w szklance z 2 łyżkami wody lub mleka rozprowadzić łyżkę mąki, rozprowadzić w sosie i jeszcze chwilę gotować KROK 4: Do gorącego sosu dodać gruszkę oraz podsmażony boczek Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać Gotowy makaron posypać migdałami bezpośrednio na talerzach SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematładnie się prezentuje, a co najważniejsze świetnie smakują. Tutaj znajdziecie podstawowy przepis na ciasto drożdżowe. Jest sprawdzony wielokrotnie :) Składniki nadzienie: 300 g białego sera 1 duża gruszka 1 cukier wanilinowy 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 żółtko Wszystkie produkty znajdziecie tutaj :) Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy z przepisu podstawowego. Gruszkę obieramy i tarkujemy, odstawiamy na ok 10 minut(...)puściła sok. Sok zlewamy i odsączoną gruszkę mieszamy z serem zmielonym na grubych oczkach 2x. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i żółtko - Wszystko dobrze mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy z niego duże kółka ( ja użyłam plastikowej miseczki o średnicy 6 cm). Bierzemy 3 kółka i układamy je na siebie, lekko przesunięte
Niezły MłynekOtrzymałam słoik pysznych gruszek w syropie z firmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je wykorzystać i znalazłam ten pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus. Miałam trochę strachu, bo po raz pierwszy miksowałam razem kremówkę z mascarpone, ale wyszło idealnie. Poczęstowałam kilka osób tym torcikiem, wszyscy byli(...)kremówki 250 mascarpone 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella) 1 kopiasta łyżka kakao 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujezjeść ją na I śniadanie, warto dodać porcję owoców/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;) Składniki (2 porcje) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych 8 truskawek 1 gruszka łyżka wiórków kokosowych 180 g jogurtu naturalnego szczypta imbiru szczypta cynamonu łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia(...)mieszamy z wiórkami. Masę układamy w szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem
Powiedz dietom nieGruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta! SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na dużych oczkach masę marcepanową, gruszki
Kuchnia Beatydzbanka, filiżanki i spodka. Można zaparzyć w nim bardzo smaczne i aromatyczne herbaty. Ja na dzisiejszy poranek wybrałam herbatę Raspberry Pear o smaku gruszki i maliny, która ma przepiękny aromat i smak. Taki elegancki zestaw można podarować komuś bliskiemu na prezent. Ja swój zestaw otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Richmont. Ja otrzymałam(...)takie smaki herbat: Spicy Cinnamon (Korzenna kompozycja na bazie gruszki i Rooibos z silnym akcentem cynamonu) Black Chili Chocolate (Połączenie czarnych herbat z nutką czekolady i chili) Melon Mint (Orzeźwiająca mieszanka melona i mięty pieprzowej) Ginger Paradise (Imbirowy aromat z orientalnymi przyprawami) Mexican Dream (Kompozycja owoców hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzenne
Marta GotujeGruszki uwielbiam, te soczyste szczególnie i też ten wosk spodobał mi się z nazwy. Cranberry Pear czyli żurawina i gruszka. Połączenie zapachowe dość ciekawe. Słodka gruszka z cierpką żurawiną połączyły się w doskonały duet. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie MartySkładniki : 4 kg gruszek ( twarde nie dojrzałe ) cukier kwasek cytrynowy goździki woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Gruszki myjemy,obieramy z skórki wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Gruszki wkładamy do słoików 1,75 l ( do połowy ) i wsypujemy 6 łyżek cukru,szczyptę kwasku cytrynowego oraz po jednym goździku do każdego słoika.Zalewamy wodą,zakręcamy mocno i pasteryzujemy
Przepisy i porady kulinarneGruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. Wbrew powszechnej opinii wcale nie są ciężkostrawne. Drobno pokrojone nie szkodzą nawet osobom z wrażliwym żołądkiem. Gruszki stymulują pracę mózgu, a to za sprawą boru, pierwiastka, który pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację. Bor chroni też kości przed osteoporozą. Jako jedne z niewielu, owoce te, zawierają jod, co powoduje, że pozytywnie(...)wpływają na funkcjonowanie tarczycy i chronią ten narząd przed różnymi chorobami. Owoce te rzadko wywołują uczulenia. Obrane można podawać niemowlętom już od 6 miesiąca życia ! Dorośli powinni jadać gruszki ze skórką, która jest bogata w błonnik. Oczywiście trzeba je wcześniej dokładnie umyć, najlepiej pod bieżącą ciepłą wodą
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 dojrzałe gruszki 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 10 go ździków 8 łyżek półwytrawnego Sherry 1 l wody 8 łyżek cukru 2 kiwi Przygotowanie: Do większego rondla wlać wodę , dodać cukier i go ździki , doprowadzić do zagotowania. Wło żyć umyte , obrane i przekrojone na pół gruszki ( be z gniazd nasiennych ) . Gotować do miękkości ( nie powinny(...)zpadać ) . Żółtka zmi ksow ać z cukrem pudrem i podgrzać w kąpieli wodnej, jednocześnie ubijając cały czas trzepaczką. Na końcu wlać Sherry. Gruszki wyjąć łyżką cedzakową do salaterek, polać sosem , udekorować kiwi i startą gorzką czekoladą...... Smacznego
Gaździnka warzyCzasami trzeba się streszczać. Niby tego nie lubimy, niby to nie zdrowo, ale niekiedy nie ma wyjścia. Szybkie numerki nie są jednak takie złe… składniki: 1/4 dyni 1 gruszka kilka łyżek śmietany makaron woda kilka łyżek oliwy pestki dyni pieprz, sól wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki i udusić na patelni. Można dodać kilka łyżek oliwy. Gruszkę obrać, pokroić(...)dodać do dyni, kiedy ta będzie pół-miękka. Wymieszać. Kiedy dynia i gruszka będą już całkiem miękkie, dodać kilka łyżek śmietany, zmłotkowany pieprz, sól i wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oliwy. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pestki z dyni uprażyć na patelni. Makaron polać sosem dyniowo-gruszkowym, posypać pestkami i jeszcze odrobiną zmłotkowanego pieprzu. Fajnie zaostrza
GRUBY WAŁEKwykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy spód. Masa gruszkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 200 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -3 gruszki -sok z 1/2 cytryny -mleko około 400 ml Obrane gruszki, pokrojone w małe kosteczki podlewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy by trochę przeschły. Z ilości w/w mleka odlewamy(...)cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy gruszki. Mieszamy delikatnie. Na spód przekładamy masę. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje obkładamy bananami skropionymi cytryną i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny
BaRepasprzydatne każdej Pani Domu;) Poniższy poradnik ułatwi nam co i kiedy przyrządzić, na co akurat jest sezon i co w danym czasie najlepiej kupić;) Źródło zdjęcia Owoce Zima: Gruszka- przechowywane w spiżarni (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Jabłka- przechowywanie w spiżarni (styczeń, luty, marzec, II połowa grudnia) Pomarańcze- Europejska odmiana (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia(...)lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec, sierpień) Czereśnie- (II połowa czerwca, lipiec, I połowa sierpnia) Głóg- (II połowa sierpnia, I połowa września) Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września) Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarna jagoda- (II połowa lipca, sierpień, wrzesień) Jeżyna- (sierpień) Malina- (II połowa czerwca, lipiec) Melon- (lipiec, sierpień
Krakowskie smaki Anismaki. Moja propozycja będzie w zasadzie odżywką która połączy zdrowotne właściwości amarantusa, orzechów takich jak migdał, orzech włoski czy orzech laskowy z przeróżnymi owocami od egzotycznego awokado po polską gruszkę. Spróbujcie zdrowia w formie smacznej bezglutenowej, odpowiedniej dla wegan sałatce która da wam konkretny zastrzyk energii! Dla 1 osoby Czas przygotowania" 10 minut Składniki: Po kawałku: banana, gruszki, awokado(...)zmielonymi orzechami laskowymi, dodajemy ksylitol i olej z orzechów włoskich mieszamy aż utworzy się masa którą później nałożymy na sałatkę 2/ Kroimy w kostkę obrane awokado, pomarańcz, banana i gruszkę i przekładamy do salaretki. Dodajemy borówkę i nakładamy łyżeczką masę amarantusowo-orzechową którą posypujemy suszonym kokosem, orzechem włoski oraz migdałami. Dekorujemy listkami melisy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna