gdyż po chwili po serniczkach zostało tylko pyszne wspomnienie. Do przygotowania 5-6 mini serniczków potrzebujemy: 400 g dyni Hokkaido lub piżmowej tzw. masłowej 2 gruszki 1 jabłko 1 serek Almette fruit z gruszką i jabłkiem lub naturalny 100 g masła ok. 1-2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny barwniki spożywcze Dynie pokroić na małe kawałki(...)trzeba obierać ze skórki). Do rondelka z grubym dnem nalać odrobinę wody i wrzucić dynie, dusić na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie jabłko i gruszki obrać ze skórki i pokroić na cząstki, wrzucić do gotującej się dyni i dusić do miękkości wszystkich składników. Na samym końcu dodać masło, cukier do smak i zmiksować blenderem
Jadło i czytadłoCiasto kakaowe z gruszkami. Bardzo smaczne, wilgotne, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm.) - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 2,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 płaskie łyżki kakao - cztery duże gruszki - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Jajka ubijam z cukrem(...)stopniowo przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i oliwę z oliwek. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaje do ciasta obrane ze skórki i pokrojone w dość dużą kostkę gruszki. Mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w temp.180 stopni ( z termoobiegiem ) ok. 50 minut, do suchego
Kuchnia z widokiem na ogródDelikatne, nie za słodkie, wilgotne ciacho z gruszką. Dla mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i solone orzeszki z rodzynkami. Co prawda do Wielkanocy jeszcze troszkę czasu, ale warto zaplanować co zamierzamy przygotować. Może właśnie takie proste ciacho? 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki kakao 1 szklanka cukru(...)oleju 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 gruszka Polewa: 1 szklanka cukru pudru Odrobina wody Żółty barwnik Garść mieszanki studenckiej Foremka 12x23 cm Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i cukier. W drugiej mieszamy jajka, mleko i olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki
VioletoweKucharzeniemozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa, a na smaku na pewno nie straci... Składniki: 1 opakowanie rukoli 1 mix trzech sałat 1 jabłko 1 gruszka 1 cebula czerwona po pół papryki czerwonej i żółtej 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich pęczek kopru szczypta kardamonu 4 łyżeczki konfitur z borówek łyżka masła(...)roboty ) sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy z wody.Wszystkie składniki na sos mieszamy dodajemy posiekany koperek. Jabłko i gruszkę myjemy kroimy w plasterki podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron, posypujemy kardamonem i odstawiamy do wystudzenia. Rozkładamy sałatę na talerzach, skrapiając sosem, posypać pokrojoną w kostkę cebulę oraz
kgwjanczewoDziś na deser polecam muffinki z gruszkami. W kilka chwil można przygotować pyszne owocowe babeczki. SKŁADNIKI: 2 jajka, 150 ml mleka, 100 ml oleju, 1,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 gruszki, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia KasiZimą w hipermarketach można kupić kalarepę. Długo nie zastanawiałam się, jak to wiosenno-letnie warzywo wykorzystam. Ugotowałam z jej dodatkiem kremową zupę z białych warzyw i... gruszki. A podałam z grzankami... Składniki: 1 duża kalarepa 1 miękka gruszka 3 kremowe ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 mała cebula 1/2 selera 3 łyżki posiekanej natki lub koperku łyżeczka świeżo(...)szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki kminku i suszonego czosnku Warzyw umyć, obrać (dodatkowo z gruszki wydrążyć gniazdo nasienne), pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, dodać zioła i przyprawy, wlać śmietankę, dodać masło
Czerwień i błękitSKŁADNIKI: 200 g makaronu kokardki 100 g boczku wędzonego 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 twarda gruszka 50 ml tłustego mleka 1 łyżka mąki garść migdał w płatkach szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu KROK1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę Boczek oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę KROK 2: Na suchej(...)stanie się zbyt rzadki - w szklance z 2 łyżkami wody lub mleka rozprowadzić łyżkę mąki, rozprowadzić w sosie i jeszcze chwilę gotować KROK 4: Do gorącego sosu dodać gruszkę oraz podsmażony boczek Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać Gotowy makaron posypać migdałami bezpośrednio na talerzach SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematładnie się prezentuje, a co najważniejsze świetnie smakują. Tutaj znajdziecie podstawowy przepis na ciasto drożdżowe. Jest sprawdzony wielokrotnie :) Składniki nadzienie: 300 g białego sera 1 duża gruszka 1 cukier wanilinowy 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 żółtko Wszystkie produkty znajdziecie tutaj :) Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy z przepisu podstawowego. Gruszkę obieramy i tarkujemy, odstawiamy na ok 10 minut(...)puściła sok. Sok zlewamy i odsączoną gruszkę mieszamy z serem zmielonym na grubych oczkach 2x. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i żółtko - Wszystko dobrze mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy z niego duże kółka ( ja użyłam plastikowej miseczki o średnicy 6 cm). Bierzemy 3 kółka i układamy je na siebie, lekko przesunięte
Niezły MłynekOtrzymałam słoik pysznych gruszek w syropie z firmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je wykorzystać i znalazłam ten pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus. Miałam trochę strachu, bo po raz pierwszy miksowałam razem kremówkę z mascarpone, ale wyszło idealnie. Poczęstowałam kilka osób tym torcikiem, wszyscy byli(...)kremówki 250 mascarpone 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella) 1 kopiasta łyżka kakao 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujezjeść ją na I śniadanie, warto dodać porcję owoców/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;) Składniki (2 porcje) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych 8 truskawek 1 gruszka łyżka wiórków kokosowych 180 g jogurtu naturalnego szczypta imbiru szczypta cynamonu łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia(...)mieszamy z wiórkami. Masę układamy w szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem
Powiedz dietom nieGruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta! SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na dużych oczkach masę marcepanową, gruszki
Kuchnia Beatydzbanka, filiżanki i spodka. Można zaparzyć w nim bardzo smaczne i aromatyczne herbaty. Ja na dzisiejszy poranek wybrałam herbatę Raspberry Pear o smaku gruszki i maliny, która ma przepiękny aromat i smak. Taki elegancki zestaw można podarować komuś bliskiemu na prezent. Ja swój zestaw otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Richmont. Ja otrzymałam(...)takie smaki herbat: Spicy Cinnamon (Korzenna kompozycja na bazie gruszki i Rooibos z silnym akcentem cynamonu) Black Chili Chocolate (Połączenie czarnych herbat z nutką czekolady i chili) Melon Mint (Orzeźwiająca mieszanka melona i mięty pieprzowej) Ginger Paradise (Imbirowy aromat z orientalnymi przyprawami) Mexican Dream (Kompozycja owoców hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzenne
Marta GotujeGruszki uwielbiam, te soczyste szczególnie i też ten wosk spodobał mi się z nazwy. Cranberry Pear czyli żurawina i gruszka. Połączenie zapachowe dość ciekawe. Słodka gruszka z cierpką żurawiną połączyły się w doskonały duet. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie MartySkładniki : 4 kg gruszek ( twarde nie dojrzałe ) cukier kwasek cytrynowy goździki woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Gruszki myjemy,obieramy z skórki wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Gruszki wkładamy do słoików 1,75 l ( do połowy ) i wsypujemy 6 łyżek cukru,szczyptę kwasku cytrynowego oraz po jednym goździku do każdego słoika.Zalewamy wodą,zakręcamy mocno i pasteryzujemy
Przepisy i porady kulinarneGruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. Wbrew powszechnej opinii wcale nie są ciężkostrawne. Drobno pokrojone nie szkodzą nawet osobom z wrażliwym żołądkiem. Gruszki stymulują pracę mózgu, a to za sprawą boru, pierwiastka, który pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację. Bor chroni też kości przed osteoporozą. Jako jedne z niewielu, owoce te, zawierają jod, co powoduje, że pozytywnie(...)wpływają na funkcjonowanie tarczycy i chronią ten narząd przed różnymi chorobami. Owoce te rzadko wywołują uczulenia. Obrane można podawać niemowlętom już od 6 miesiąca życia ! Dorośli powinni jadać gruszki ze skórką, która jest bogata w błonnik. Oczywiście trzeba je wcześniej dokładnie umyć, najlepiej pod bieżącą ciepłą wodą
Przepisy i porady kulinarne